Dünya Hipertansiyon günü: Hipertansiyon farkındalığınızı artırın

ŞANLIURFA (PHA) - Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalında Doç. Dr. Kenan Toprak, 17 Mayıs Hipertansiyon Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Dünya Hipertansiyon günü: Hipertansiyon farkındalığınızı artırın
SAĞLIK 17.05.2024 15:57:00 62 0

Doç. Dr. Toprak, Hipertansiyon, yani yüksek tansiyon, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen, kalp hastalığı, inme ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen sinsi bir durum olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Toprak, “Hipertansiyonun belirtileri genellikle belirgin olmadığı için "sessiz katil" olarak da bilinir. Ancak, düzenli tansiyon ölçümleri ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabilir ve ciddi komplikasyonlar önlenebilir” dedi.

Doç. Dr. Toprak şunları söyledi: “Hipertansiyon teşhisi ve takibi için tansiyonunuzu düzenli olarak ölçtürün. Tuz tüketimini azaltın, meyve ve sebze ağırlıklı beslenin. Doymuş yağlardan ve işlenmiş gıdalardan kaçının. Haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yaparak kalp sağlığınızı koruyun. Sigara içmekten ve alkol tüketiminden kaçının. Stresi azaltacak aktiviteler bulun, meditasyon ve yoga gibi tekniklerle ruh sağlığınızı destekleyin. Hipertansiyonun erken teşhisi ve etkili yönetimi, ciddi sağlık sorunlarının önlenmesinde hayati öneme sahiptir. Bu Dünya Hipertansiyon Günü'nde herkesi tansiyonunu ölçtürmeye ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmeye davet ediyoruz. Unutmayın, sağlığınız en değerli varlığınızdır. Hipertansiyonu ciddiye alın ve kontrol altına almak için gerekli adımları atın.”

Öte yandan 17 Mayıs Hipertansiyon Günü dolayısıyla Harran Üniversitesi Hastanesi girişinde stant açıldı. Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Atlas, Başhemşire ve Eğitim Hemşireleri hastaneye gelen vatandaşları ve hasta yakınlarını bilgilendirdi.

Kaynak : PHA


İlginizi Çekebilir

Fenilketonürili çocuklar nasıl beslenmeli?

Türk Sağlık-Sen'den yerinde ziyaret... Kocaeli Kandıra'da 'poliklinik' talebi

Daha önce zona geçirenler de aşı olmalı

Yumurtalar kaç yıl boyunca saklanabiliyor? 40 yaşından önce yapılmalı!

Gıdı problemine doğal çözüm

Sıcak havaya dikkat! Kalbe iyi gelmiyor!

Teknoloji çağında yazılım sorunu... Aşı reddinin faturası hekimlere ve hastalara çıkarıldı!

Başkan Kıymaz: Hastaneler hayatın başlangıcı ve sonu - Videolu Haber

KARDİYOLOJİ UZMANI GÖREVE BAŞLADI

Adıyaman'da Sağlık-Sen açık ara farkla yetkiyi perçinledi

Başkan Hallaç’tan Çölyak Hastaları’na doğum günü sürprizi

Dijital sağlık denince akla yapay zeka geliyor

Dr. Börta, alerjik hastalıklara dikkat çekti

Z kuşağı daha hızlı yaşlanıyor

Aşılar ölüm riskini azaltıyor... Çocukluk çağı aşıları kalkan oluyor