15 Temmuz Adıyaman’da törenle anıldı - Videolu Haber

ADIYAMAN (PHA) - Mustafa REŞBER - 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde şehitler, Adıyaman’da düzenlenen törenle anıldı.

15 Temmuz Adıyaman’da törenle anıldı  - Videolu Haber
GÜNDEM 16.07.2024 15:09:00 75 0

Adıyaman’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla düzenlenen program Adıyaman Valiliği önünde başlayan kortej ile başladı. Valilik önünde başlayan kortej Hasan Taşar İmam Hatip Ortaokulu bahçesinde son buldu. Korteje Adıyaman Valisi Osman Varol, Adıyaman Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Tutdere, Adıyaman Milletvekili Av. Mustafa Alkayış, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar yoğun katılım sağladı.
Hasan Taşar İmam Hatip Ortaokulu bahçesinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrası, Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda kurulan dev ekranda 15 Temmuz ruhunu yansıtan kamu spotları, fotoğraflar ve film gösterileri vatandaşların duygu dolu anlar yaşamasına sebep oldu. Yapılan bu etkinliklerin yanı sıra başarılı sporculara ödülleri takdim edildi. 
15 Temmuz hain darbe girişiminin 8. Yılında Adıyaman’da düzenlenen anma programında açıklamalarda bulunan Adıyaman Valisi Osman Varol; “Evet 15 Temmuz hain darbe girişiminin 8. Yılını vatandaşlarımızla beraber anıyoruz hatırlıyoruz. Bu hatırladıklarımızdan milletimizin büyüklüğünü anlamaya gayret ediyoruz. Bir taraftan da bu güne kadar bu noktada başarabildiklerimizi gelebildiğimiz noktayı değerlendirme imkanı buluyoruz. 15 Temmuz gecesi olanlar aslında dünyada çok eşi benzeri olmayan şeyler. Milletimizin geçmişte birçok şeye öncülük yaptığı gibi bu alanda da öncülük yaptığını görüyoruz. Olaya bu açıdan bakmak lazım, ne oldu o akşam; yine milletin içinden yetişen, milletin imkanları’nı kullanan, o imkanlarla kendini eğiten ve yetiştiren, çeşitli kurumlarda çalışan, çeşitli ticari kuruluşların sahibi olan, çeşitli STK’ları yöneten bir gurup ve bir şekilde kendi imkanlarını, kendi güçlerini, kendi silahlarını içlerinden çıktıkları ve onları bu hale getiren milletlerine yönelttiler. Aslında temel olarak konu bu, ama buna karşılık millet bunu kabullenmek yerine canını ortaya koyup çıplak ellerle bu büyük girişimi gerçekten korkutucu girişimi durdurdu. Bunu yapar iken de en ufak bir tereddüt göstermedi. Bunu yaparken sivil vatandaşımızdan tutun, kurum kuruluşlarımızda buna karşı olan vatanını milletini çok seven dürüst insanlar yine silahlı kuvvetlerimizin içerisinde emniyet teşkilatımızın, jandarmamızın, milli istihbarat teşkilatımızın içerisindeki vatanına milletine bağlı bayrağına bağlı olanların milleti ile bir araya gelerek buna karşı çıkması buna itiraz etmesi bunu ret etmesi sonucu meydana gelen bir kahramanlık hikayesi bir destan. Tabi bunun diğer tarafta biraz önce söylediğim gibi dünyada etkili yeri oldu. Yani aslında bakın bu tip askeri darbeler bir küçük guruba yaptırılan askeri darbeler dünyadaki emperyal dediğimiz devletlerin aslında 70-80  yıldır küçük devletleri çok düşük maliyetle kontrol etmenin bir aparatı aslında. Bu aparatı ellerinden almış olduk. Çünkü bizden sonra birkaç darbe girişiminde başka ülkelerde liderlerine güvenen halk sokağa inerek bu darbeleri durdurma başarısı gösterdi. Buna karşı çıkma başarısı gösterdi. Artık bunu planlayanlar başka yöntemler denemek zorunda. Bunu bir kere tarihe gömmüş olduk. Bunu tarih çok ilerde yazacak. Ama bunu biz içinde yaşayanlar olarak bilmemiz gerekiyor. “ ifadelerini kullandı. 
15 Temmuz darbe girişimi ve benzeri muhtıraların olmaması adına ne gibi önlemler alınabileceği hususu üzerine açıklamalarda bulunan Adıyaman Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Tutdere yaptığı açıklamada; ”Bugün Türkiye, hem demokrasi tarihası hem de dünya siyasi tarihası açısından önemli bir gün. Darbeye şiddete başvuranların sonunun gerçekten sonu kötü olduğu ve başaramayacaklarının da bir ispatı olduğu gündür. Bu akşam biz, her zaman devletin temelinin hukuk ve adalet olması gerektiğini söylüyoruz. Bir daha bu tür şeylerin yaşanmaması için de devletin bütün kurumlarında, devletin içinde esas olanın; liyakat olması, hukuk olması ve bunun dışındaki tercih sebeplerinin yanlışlığının fotoğrafıdır. 15 Temmuz, tüm uyarılara rağmen tüm beyanlara rağmen bazı şeyler ülkemizde görmezden gelindi. Hesabı milletimiz ödedi. Şehitler verdik. Demokrasimiz, Cumhuriyetimiz yara aldı.  Ama Allaha şükür millet Demokrasiye ve Cumhuriyetimize sahip çıktı. Bundan sonrası için bu tür şeylerin yaşanmaması için yapılması gereken şeyler var. Milletin iradesine saygılı olunacak. Hukuka ve demokrasiye herkes bağlı olacak. Devlet ve millet hep beraber hukuk ve demokrasi temelinde bir araya geldiğinde hiç kimsenin gücü artık şiddet yoluyla terör yoluyla darbe yoluyla iktidarı veya gücü eline geçirmeye gücü yetmeyecektir. Biz yine bugün millet olarak nasıl ki 15 Temmuzda bir araya geldiysek, bugün de millet olarak anlamlı gecede bir aradayız. Ülkemiz demokrasimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet, milletten aldığı güç ile gençlerden, halkımızdan aldığı güçle sonsuza kadar yaşatacaktır. Bu tür emeller peşinde koşanlar da asla hayallerine ulaşamayacaktır. Milletimizin feraseti demokrasiye olan sadakati her zaman galip gelmiştir. Bu geceye katılan bütün hemşerilerime saygılarımı sunuyorum, önemli olan millettir milletin kararıdır bunun dışında hiçbir gücün bir kıymeti yoktur.” Dedi. 

Kaynak : PHA


İlginizi Çekebilir

Sakarya Meydan Muharebesi’nin 103. Yılı etkinlikleri Ankara'da başladı

Zehir tacirlerine 'Narkoçelik' baskını: 100 tutuklu

Habur'da 1 terörist teslim oldu

Bakan Kurum: Ebrar Sitesi yıl sonuna kadar tamamlanacak

YİMER, 16 bin hayatın kurtarılmasını sağladı

GSB yurt başvurularında son gün 24 Ağustos

Gelir ve Kurumlar geçici beyanları uzatıldı

Kapıdan satışlara yeni düzenleme... Cayma hakkının kapsamı genişletildi

'Okulum Temiz' belgelendirmeleri sürüyor

Kahramanmaraş'ta 4,0 büyüklüğünde deprem

MEB'den özel okullara 'fahiş' inceleme!

Mekke ve Medine'deki Türk okulları yeniden açılıyor

Kayseri-İstanbul 5,5 saate düşüyor

Bursa Orhaneli'de 20 yıl önce alınan SİT kararı köyü harabeye çevirdi! Deliballılar'ı delirten SİT!

Ankara'da huzur operasyonu: Aranan 612 şahıs yakalandı