2. Ulusal Türkçe-Kürtçe Oyun Yazma Yarışması'nın kazananları belli oldu.

Ercan ÇAĞLAYAN DİYARBAKIR/UHA- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (DBŞT), Rasim Öztekin anısına düzenlediği 2. Ulusal Türkçe-Kürtçe (Kurmancî) Oyun Yazma Yarışması’nın kazananları ödüllerini aldı

2. Ulusal Türkçe-Kürtçe Oyun Yazma Yarışması
KÜLTÜR - SANAT 27.03.2022 19:44:00 130 0

Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanlığı, yazılı metinleri çoğaltmak, tiyatro repertuarına yeni, özgün, çağdaş tiyatro eserleri ve yeni yazarlar kazandırmak amacıyla düzenlediği 2. Ulusal Türkçe- Kürtçe (Kurmanci) Oyun Yazma Yarışmasının kazananları ödüllerini takdim etti.

Birinciye 15 bin lira, ikinciye 10 bin lira, üçüncüye 7 bin 500 lira, 1. ve 2. Mansiyon 5 bin lira ile ödüllendirilen yarışmanın ödül töreni Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Ödül töreninde açılış konuşması yapan Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Çelik, ilkini 2019 yılında düzenledikleri oyun yazma yaşamamızın ikincisini bu yıl Türkçe ve Kürtçe yapma kararı aldıklarını söyledi.

TİYATRO SANATINA NİTELİKLİ ESERLER KAZANDIRMAK İÇİN ÇABALIYORUZ.

Yarışmayı geleneksel hale getirmeye hedeflediklerini belirten Çelik, şöyle konuştu:

“Bu yarışma ile genç yazar adaylarını yeni metinler yazmaya yüreklendirmek, cesaretlendirmek, tiyatro sanatına nitelikli eserler kazandırmak, yerli tiyatro eserlerinin en yeni örneklerini okuyucu ve elbette ki seyircilerle buluşturmak için tüm ekibimizle beraber elimizden gelen gayreti göstermeye çabalıyoruz.” 

Yarışmayı bu yıl vefat eden usta oyuncu Rasim Öztekin’e adadıklarını anımsatan Çelik, sanata ve özellikle tiyatroya katkıda bulunmanın yerel yönetimlerin sorumluluklarından birisi olduğunu ifade etti.

SANATIN HER ALANINDA VİZYONUMUZU ORTAYA KOYMAYA ÇALIŞIYORUZ.

Çelik, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Biz de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak bu vizyonla kültür ve sanatın her alanında çeşitli faaliyetler yaparak bu vizyonumuzu ortaya koymaya çalışıyoruz. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sanat ve kültür ilişkisinin kurulduğu bir yerel yönetim modelini benimseyerek, yerel yayınlar yaparak çeşitli kültürel faaliyetler ile bu alanda kendisini belediyecilikte önde giden belediyeler arasında olması gayretinde. Bu minvalde Diyarbakır Şehir Tiyatroları olarak temel amacı tiyatro sanatının önemli mihenk taşlarından biri olan yazılı metinleri çoğaltmak, tiyatro röportajlarına yeni, özgün, çağdaş tiyatro eserleri ve yeni yazarlar kazandırmak için Oyun Yazma Yarışması'nın ikincisini gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşadığımızı ifade ediyorum.”

Türkçe Oyun Yazma Yarışması Juri Başkanı Doç. Dr. Birgül Yeşiloğlu Güler, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmanın tiyatronun geleceği için tohum niteliğinde olduğunu kaydetti.

Güler, şunları dile getirdi:

“Pandemi de herkes perdelerini kapatırken, pandemi de insanlar yarışmalar düzenlemekten korkarken, pandemi de böyle büyük organizasyonların içerisinde olmak için elini taşın altına koymak istemezken gönüllü insanlar bunun için ellerinden gelen her şeyi yaptılar ve bugün bizi burada topladılar. Onlara çok teşekkür ediyorum. Hem bir tiyatro akademisyeni olarak hem bir yazar olarak hem de bu toprakların bir kadın yazarı olarak ekstra teşekkür etmek istiyorum. Sizler bizim geleceğimize yönelik bir çalışma yapıyorsunuz ve bunu yaparken sevginizi katıyorsunuz.” 

DBŞT Genel Sanat Yönetmeni Handan Ekici, “Diyarbakır’ı tanıtmak, Diyarbakır’ın taşlarının üstüne bir taş koymak sanatçıların bir görevi olduğunu düşünüyorum. Yollar yapılıyor, parklar yapılıyor ama sanat adına da gerçekten yapılması gereken şeyler çok fazla. Yerel yönetimlerin bunları yapması, bunlara dikkat etmesi gerekiyor. Bizde yıllardır bunun için çabalıyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye girenlere juri üyeleri tarafından ödülleri takdim edildi. 

OYUN YAZMA YARIŞMASININ KAZANANLARI

Türkçe oyun yazma kategorisinde Erkan Canlı “Dünyanın Bütün Zencileri” oyunu ile birinci, Abdülkadir Bozkurt “Çık Çıkabilirsen İşin İçinden” oyunu ile ikinci, Mert Sezgin ise “Okyanusa Çağrı” oyunu ile üçüncü seçildi.

Tufan Yılmaz’ın yazdığı “Dilenciler”, birinci mansiyon ödülüne İffet Kendirli’nin yazdığı “Bana İsmimi Geri Ver” oyunu ikinci mansiyon ödülüne layık görüldü.

Kürtçe oyun yazma kategorisinde ise “Siyabend û Xecê” oyunu ile Cem Düzova, Berat Beyoğlu “Bermayiyên Ji Dinyaya Ku Dıxwazim Lê Bijîm” oyunu ile ikinci, Ziver İlhan “Pênç Dahn Mahne” üçüncü oldu. 

Recep İçen “Rabirdûyek” oyunu ile birinci mansiyon, Suat Barış ise “Can û Cîger” oyunu ile ikinci mansiyon ödülünü aldı.


İlginizi Çekebilir

"Aile" konusuna Sosyolojik bakış

Sinemalarda bugün : 5 yeni film vizyonda!

27. Uluslararası Ankara tiyatro festivali final yaptı

Zeki Müren sevilen şarkılarıyla anıldı

Dünyaca ünlü eser İzmir'de sahnelenecek

Mevlana Ankara Keçiören’de anıldı

Bursa Gemlik'te festival coşkusunda tiyatro günleri

5. Esenler Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

'Kalbin Tek Arkadaşı' tiyatro oyunu sahnelendi

751. Vuslat Törenleri Şeb-i Arus ile sona erdi

Türkiye’nin felsefede akıllara kazınan ismi: Teoman Duralı

Bursa Gemlik’te tiyatro günleri devam ediyor

Gülsin Onay, 'Göz Göze Ritimler'le büyüledi

İzmit İstanbullu sanatçıları misafir etti

Art Sunday 15 Aralık’ta Kapılarını Açtı!