TEKNOLOJİ

TEKNOLOJİ Haberleri

5.SİBER GÜVENLİK ZİRVESİ

Zirvenin açılış konuşmasını Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimoğlu yaptı.

5.SİBER GÜVENLİK ZİRVESİ
TEKNOLOJİ 25.03.2022 17:52:00 128 0

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından 24-25 Mart 2022 günlerini kapsayan 5.Siber Güvenlik  Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi düzenlendi. Zirveye TC. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Yardımcısı, TC. Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcısı ile çok sayıda katılımcı katıldı. 

Zirvenin açılış konuşmasını Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimoğlu yaptı.

Geliştirici yazılımcı finans sektörü günümüzde çok  kullanılan saldırı ile karşı karşıya olan bir sektördür. Bu sektörün  güvenliği önemlidir. Siber güvenliği vizyon olarak koyduklarını, günümüzde var olan elektrikli arabalar, otonom arabalar 2025 yılından sonra insan hayatını etkileyecek kadar büyüyeceğinin tahmin edildiğini  biliyoruz. Bu alanda saldırıların hedefi olacağı tahmin edilmelidir. Teknolojinin gelişimi karşısında, saldırılarında olacağı aşikârdır. İstanbul ve yeni açılacak İzmir'de siber güvenlik konularında bilgilendirici çalışmalarımız olacak. Teşekkür ederim.  Zirvenin başarılı geçmesini dilerim. 

TBD Başkanı Rahmi Aktepe söyle konuştu. 

Bilişim  Teknolojisinde  hızlı  değisim ve pandemi ile beraber  kurallar kökten değişmiştir. Siber Güvenlik, ulusal bir mesele olduğunu bize hatırlattı. Günümüzde savaşlar hibrit savaşlardır. Bunu Rusya Ukrayna savaşında görmekteyiz. İnsanlar savaş  zamanında siber  saldırılara  daha açık oluyor. İnsanlar hedef oluyor. Biz ülkemizi yakından ilgilendiren siber güvenlik konusunu önemli görüyoruz. Kamu ile işbirliği yapıyor, Avrupa siber güvenlik yazılımı faaliyetlere aktif katılıyoruz. Son yıllarda siber saldırılar kobilere, alt yapılara yönlenmistir.Güvenlik,  uzay teknolojisi,havacılık alanlarında önem kazanmıştır. Her ne kadar önlem alınsada, %80 insan hatasından saldırı  ile karşılaşılabiliniyor. Bu nedenle siber güvenlik farkındalık eğitimlerine önem veriyoruz. Derneğimiz yıl sonuna kadar 300 den fazla farkındalık eğitimi vermeyi hedeflemektedir. Siber Güvenlik konusundaki teknolojinin millileştirilmesi önemlidir. Siber güvenliğin özgün olarak geliştirilmesi ulusal seviyede siber güvenliğe katkı sağlayacaktır. Çalışmalarından dolayı Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesini tebrik ediyorum.Siber güvenlik Ekosisteminin geliştirilmesinde sadece iç pazarla yetinilmemesi, küresel pazarda da yer alınmalıdır. Siber güvenlikte önemli konulardan biri standardlara uyulmasıdır. TSE ile protokol 4 yıl önce imzalanmışdır. Her 11 saniyede saldırılıyor. Uzaktan çalışma, yapay zeka vb.siber saldırı alanını genişletmistir. Yeni nesil siber güvenlik kapsamları gündeme gelmiştir. Koordinasyon ve işbirliği  önemlidir. STK lara önemli görev düşmektedir. İşbirliği ve koordinasyon bizi hedefe ulastıracaktır. Katılımınız için teşekkür ederim. Başarılı bir etkinlik olmasını dilerim. 

TC.Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcısı İhsan Selim Baydaş ta konuşma yaptı. İhtiyaçlar içinde güvenlik yer alır. Güvenlik ihtiyaçlarını sağlamazsak diğer güvenlikler yeterli olmuyor. Kaleler,askeri guvenlik ihtiyaçlar  vb.klasik yöntemlerle kuruluyordu. Ama şimdi siber güvenlikle oluyor. Savaşlar insan gücüyle yapılırken,bugün siber güvenlikle önem kazanıyor. Pandemi nedeniyle  yüz yüze eğitim yapılamadı. Mahrem toplantılar bile yapılamadi. Bunlar gösterdiki mahrem toplantilar bile teknoloji ile yapılıyorsa yerli ve milli teknoloji yapmak zorundayız. Bir banka,bir sağlık verileri korunması hem siber güvenlik, hemde ulusal güvenlik meselesidir. Bir güvenlik almak, bu yönde çalışma, lüks olmaktan çıkmış zorunluluktur. Teknolojide en güvendigimiz gençler hem bizden hızlılar hemde teknoloji konusunda bizden bilgililer. O yüzden  siber alanda gençleri kullanmalıyız. Toplantının hayırlı olmasını diliyorum. Selam ve saygılarımı sunarım. 

TC.Ulastırma ve Altyapı Bakanı Yardımcısı Dr.Ömer Fatih Sayan'da konuşma yaptı. 

Teknoloji her alanda görülüyor 15 yıl öncesine göre kat kat büyüdüğünü görüyoruz. Bilgi erişimi, muazzam bilgi akışı ile mümkün oluyor. Bazı riskleride ortaya çıkarıyor. Türkiye veri hırsızlığında 5.sırada yer alıyor. Teknolojide yaşanan siber güvenlik ülkelerin meselesidir. Toplumları ne kadar yıkıcı olduğu açıktır. Ukrayna'nın  siber saldırılara maruz kaldığı ortada.Ekonomik nedenlerle, dünyada jeopolitik durumdan, ülkelerin dengesini bozmak için siber saldırı oluyor. Bakanlığımız olarak siber güvenliği ulusal güvenlik  olarak görüyoruz. Uzaktan çalışma, yapay zeka ayos şimdiden önlemlerini almaya çalışıyor. Şimdiden siber güvenlik tedbiri için üst  seviyede çalışılıyor. Amacımız tüm kurumlarımızda ülkemizde siber  güvenlik geliştirilmesi,bunun için çalışıyoruz. Bu etkinlikte birlikte yürütülecek çalışmaların ülkemizi ileriye götureceğine inanıyor, teşekkür ediyorum. 

Konuşmalardan sonra plaket töreni yapıldı. Paketler ilgililere verildi. Adı geçen törenden sonra protokol ve katılımcılar teknoloji şirketlerinin standlarını gezdiler. Bundan sonra da panelistlerin katılımıyla oluşan Panel ile zirve devam etti.


Anahtar Kelimeler: .SİBER GÜVENLİK ZİRVESİ

İlginizi Çekebilir

Türksat 6A’da geri sayım başladı

Telegram'dan siber suçlar yüzde 53 arttı!

Konteynerle geliştirme yapan işletmelerin yüzde 85'i siber saldırıya uğradı!

Yapay zekâda 'üretken' ilgi!

Wi-Fi ağlarda güvende kalmanın yolları

'Teknolojinin Lider 100leri' yetiştiriliyor

‘Tiktok Beyni' odaklanma ve dikkat süresini kısaltıyor olabilir

Deneyap Uygulama Sınavı'nda 354 öğrenci ter döktü

Classic Mercedes festivali Gaziantep’te coşkuyla kutlandı

Futbolseverleri bekleyen teknolojik tehlikeye dikkat!

Yapay zekâ araçları para ve bilgi çalmak için kullanılıyor

KEP kullanımı siber mağduriyetleri önlüyor

Türk Telekom'dan 81 ilde WİFİ hizmeti

Çocuklarınızı internette yalnız bırakmayın! Onları nasıl koruyabilirsiniz?

DİJİTAL DOLANDIRICILAR EURO 2024'Ü DE FIRSATA ÇEVİRDİ