6 milyon halen eski kimlik kartını kullanıyor

6 milyon halen eski kimlik kartını kullanıyor

6 milyon halen eski kimlik kartını kullanıyor
GÜNDEM 12.06.2024 12:56:55 50 0

İçişleri Bakanlığı'nın 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni çipli kimlik kartlarına geçilmesi gerekliliğini duyurmasının ardından bugün yaklaşık 80 milyon kişi yeni kimlik kartını kullanmaya başlasa da 6 milyon kişi halen eski kimlik kartını kullanıyor.

İSTANBUL (İGFA) - Temaslı ve temassız olmak üzere birbirinden bağımsız iki adet çip bulunan yeni çipli kimlik kartlarında temaslı, yani kart yüzeyinde kontak kısmı görünen çip, kontak kısmından bir cihaza bağlanarak kullanılabiliyor. Bu çipte; Elektronik Kimlik Uygulaması, Kimlik Doğrulama Uygulaması, Elektronik İmza Uygulaması, Acil Sağlık Bilgisi Uygulaması, Ehliyet uygulaması bulunuyor.  Temassız, yani görünmeyen gömülü çip ise yakın temas özelliği olan cihazlarla kullanılabiliyor. Pasaport buradaki uygulama olarak öne çıkıyor.
 
Yeni çipli kimlik kartlarının dijital entegrasyonunu sağlayarak, kamu kurumlarında ve özel sektördeki pek çok alanda kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirmeye imkan sağlayan Türkiye'nin yüzde 100 yerli ilk mobil kart erişim cihazı biOnay'ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, “Yeni çipli kimlik kartlarının hayatımızı kolaylaştıracak pek çok özelliği bulunuyor. Temaslı çip çok daha güvenlikli. PIN ve parmak izi doğrulama mevcut. Temaslı çipte kimlik doğrulama ve e-imzayı zaten kullanıyoruz. Çipli kimlik kartı kullanımıyla parmak izi doğrulamasını sağlayarak Türkiye genelinde noterlerde, tapu ve kadastro müdürlüklerinde, belediyelerde, evlendirme dairelerinde, bankalarda, SGK, ÖSYM, kolluk kuvvetleri gibi pek çok kurumda evlendirme dairelerinde olası sahtecilik işlemlerinin önüne geçilmesi mümkün. Bu yıl kart erişim cihazı (KEC) kullanan kurumların sayısında hızlı bir artış yaşandığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki süreçte Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kimlik doğrulama cihazı ihtiyacının olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

Ehliyet ve acil sağlık uygulamaları çalışsa da henüz kullanılmadığını belirten Usta, “Temaslı çipte dört ekstra uygulama alanı daha bulunuyor. Bunlardan bir tanesi ödeme olacak. Çipli kimlik kartları, kredi ve banka kartları gibi ödeme yapmak için kullanılabilecek. Elektronik kimlik, bankalar ve ödeme aracı kuruluşları için bir ispat ve kontrol sağlıyor. Bugün pek çok ödeme noktasında, aynı zamanda kimlik tespiti de yapılıyor. Kredi kartından daha güvenli olan çipli kimlik kartları ve parmak izi doğrulamayla hastane bankosu, noterler, oteller gibi pek çok noktada tek işlemle hem kimlik doğrulama ve ödeme yapılabilir” dedi.


Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

Memur ve emeklinin zamlı maaşları belli oldu

Ahmet Sevim’den Milli Takıma tebrik

Yılmaz: Enflasyonda düşüş başladı

Narkoçelik-25'te 320 gözaltı

Vergi Dairesi'nde kartlar yeniden dağıtıldı... Gelir İdaresi tek tip örgüt yapısına kavuştu

Emek ve Demokrasi Platformu'ndan 'Madımak' tepkisi - Videolu Haber

Adıyamanlılar Milli Takım için tek yürek oldu

İTÜ Vefa Takımı TBMM'de

Emine Erdoğan 'Gönül Elçileri' ile buluştu

Adıyaman Belediyesinden milli maç için dev organizasyon

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Beştepe'de

Kabine yeni bakanlarla toplandı

Büyükşehir Belediyesi, muhtar buluşmalarını sürdürüyor

Pandemi döneminin önemli ismiydi... Ayrı ayrı teşekkür etti

Bakan Kurum: Söz veriyoruz...