Afyon İscehisar Mermerciler Derneği Afyon gazeteciler Cemiyetini Ziyaret etti.
BÜROKRASİ BİZİM KANAYAN YARAMIZ, BİR TÜRLÜ SORUNLAR BİTMİYOR” “Bürokrasideki engelleri aşamıyoruz”
Afyon İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Muharrem Çakmak, mermercilik sektöründe kadın istihdamında artışa yöneldiklerini, “Dünya Mermer Başkenti” ve “Dünya Mermer Borsası” özelliklerine sahip Afyonkarahisar ve İscehisar’da çevre ve maden dengesini en güzel sağlayanların Afyonkarahisarlı ve İscehisarlı mermerciler olduğunu söyledi.
Afyon İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Muharrem Çakmak ve dernek yönetim kurulu üyesi Şaban Ceylan ile Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Mermer Grup Başkanı Serkan Sarıçiçek, Afyon Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ettiler. AGC Yönetim Kurulu Başkanı Sezer Küçükkurt ve yönetim kurulu üyeleri kurulu üyeleri İsmail Akar, Mehmet Abdioğulları, Hakan Dilek, Faruk Kılınç tarafından ağırlanan mermer sektörünün temsilcileri Afyonkarahisar ve Türkiye açısından mermerciliğin önemine işaret ettiler.
“MERMERCİLERİN GÜÇ BİRLİĞİ DE ŞEHRİN YARARINA OLUR”
Mermercilik sektöründe birliktelik çalışmalarına ağırlık verdiklerini ve bunun olumlu yansımalarını gördüklerini belirten Afyon İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Muharrem Çakmak, merkezi İzmir’de olan Ege Maden İhracatçılar Birliği (EMİB) Başkanı’nın geçmiş dönemlerde sürekli İzmir’den seçildiğini hatırlattı. Şu anda Afyonkarahisar’ın önde gelen işinsanlarından İbrahim Alimoğlu’nun EMİB’e başkanlık yaptığını ve EMİB’de Afyonlular’ın ağırlığı olduğunu belirten Çakmak “Güç birliği çalışmaları her zaman olumlu yansıyor. Basın-yayın sektöründe olduğu gibi biz de sektörümüzde bunu yaşıyoruz.
Örneğin bir ay kadar önce bizim TÜMMER yönetim kurulu toplantısı vardı. Ankara'da bizim genel merkezimiz var.
Ben orada da yönetim kurulu üyesiyim. Afyon'da ev sahipliği yaptık, şehrimize davet ettik. Elazığ'ından, Diyarbakır'ından, İzmir'inden yani birçok madenciliğin olduğu farklı illerden şehrimize insanlar geldi ve misafirlerimizi ağırladık. Toplantımızı yaptık. Şehrin kültürel yemeklerini yedirdik. Müzemizi gezdirdik. Böylece şehrin tanıtımı adına da faaliyetler yapmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
“MİLAYETLER ARTTI, SEKTÖR YAVAŞLADI, MERMERCİLİK SEKTÖRÜ SIKINTIDA”
6 Şubat 2023 tarihinde arka arkaya meydana gelen Kahramanmaraş merkezli büyük depremler nedeniyle Afyonkarahisar’da Madencilik Kurultayı yapma düşüncesini hayata geçiremediklerini belirten İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Muharrem Çakmak, “Düzenli olarak her yıl yapılan madencilik kurultayını Afyon'da yapmayı düşündük, planladık.
Ama depremden sonra ötelemek zorunda kaldık. Şu anda sektörümüzde döviz artışı nedeniyle ihracatçı açısından durum iyi gibi bakılsa da diğer maliyetlerimiz dövizden daha çok artıyor.
Şu anda mermer sektörü gerçekten sıkıntılı bir dönemdedir. Genel seçimden bu yana mazot yüzde yüz oranda zamlandı.
Bizin en büyük ana giderlerimizden birisi de; Elektrik, işçi maliyetleri, vergiler, harçlar, KDV'ler çok ciddi anlamda arttı. Yani maliyetlerin aşırı yükselmesiyle birlikte piyasada da ciddi bir yavaşlama var. Yani hem ihracatta hem iç piyasada şu anda mermercilik sektörü biraz önünü göremiyor, tedirgin durumdadır.” şeklinde konuştu.
“BÜROKRASİ BİZİM KANAYAN YARAMIZ, BİR TÜRLÜ SORUNLAR BİTMİYOR”
Mermerciler olarak bürokratik sıkıntıları her zaman yaşadıklarını ifade eden Çakmak, “Bürokratik sıkıntılar yaşıyoruz, o bizim kanayan yaramız ve bir türlü bitmiyor. Ben ikinci dönem dernek başkanı olarak 4’ncü yılımdayım. Dernek Başkanlığı görevine ilk geldiğimizde biriken sorunlar vardı.
Biz bunları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne kadar taşıdık. Sayın Cumhurbaşkanımıza çıkamadık. Ama orada Metin Kıratlı Bey var.
Bütün izinlerin başında olan bir isim. Ona kadar çıktık.
Bütün sorunlarımızı anlattık. Birçok şeyden haberdarlar. Ama maalesef yeterli bir çözüm bulamadık.
Daha sonraki zamanlarda bizim bölgelerden, sektörden toplanan sorunlar Ankara'da TÜMMER dediğimiz üst birlikte biz bu sorunları masaya yatırıyoruz.
Bu birlik Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuş bir birliktir.
Devletin de muhatap kabul ettiği bir yer TÜMMER. Sorunları bu birlikte masaya yatırıyoruz. Ne yapabiliriz diye birlikte tartışıyoruz. Sayın Bakanlarla da görüşüyoruz, basında da yer alıyoruz. Ama maalesef istediğimiz kolaylığı, destekleri bulamıyoruz.
Çok ciddi sorunlarımız var.” ifadelerini kullandı.
“MERMERCİLERİN HER KAZDIĞI YERDEN MERMER ÇIKMAYABİLİYOR”
Madencilik sektörüne mermerciler için çıkarılan ruhsatların kötü niyetle kullanılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Çakmak, “Çıkarılan ruhsatı kötü niyetli kullanmak mümkün değil. Şöyle bir örnekle konuyu anlatayım. Örneğin bir dağ köyünde sade bir vatandaşsınız. Oraya iş makinaları girdi,