Hakkari’de doğalgaz maliyetleri 10 kat arttı

Hakkari’de doğalgaz maliyetleri 10 kat arttı

 Hakkari’de doğalgaz maliyetleri 10 kat arttı
EKONOMİ 7.08.2023 12:50:00 89 0

Akaryakıt fiyatlarına üst üste gelen zamlar ve döviz kurundaki artışlar doğalgaz maliyetlerini 10 kat artırdı. 4 yıl önce bir dairenin 6 bin olan maliyeti şimdi 70 bin TL'ye çıktı. Hem vatandaş hem doğalgaz işi yapan işletmeler dertli.

Hakkari 2019 yılında doğalgaza kavuştu. 4 yılda ev ve işyerlerinin yüzde 85'i doğalgaza kavuşurken, geriye kalan yüzde 15’lik dilimini ise iki yıl içinde doğalgaza kavuşması öngörülüyor.

Ancak artan maliyetler hem doğalgaz dönüşüm firmalarını hem de vatandaşı etkiliyor. 2019 yılında bir vatandaşın dairesini doğalgaza kavuşması için yaptığı harcama 6 bin TL civarında iken bu maliyet bugün 70 TL’ye çıktı.

İl merkezinde doğalgaz dönüşüm işi yapan ve AKMERCAN’dan yetki alan 13 firma bulunuyor. Birçok firma kapanırken, birçoğu da ayakta durma mücadelesi veriyor.

Daha önce Van ilinde faaliyet gösteren ve 2019’dan beri Hakkari’de doğalgaz dönüşüm işi yaptığını anlatan Mir Mühendislikten Mesut Aslan ilk başladıklarında bir dairenin doğalgaz maliyetinin 6-7 bin TL olduğunu, şimdi bu maliyetin 70 bin TL’ye çıktığını söyledi.

GELEN GERİ GİDİYOR

Evine doğalgaz çekmek isteyen birçok vatandaşın maliyetleri görünce bir daha kendilerine uğramadığını anlatan Aslan, “Biz normal bir sezonda 300 daireye doğal gaz çekerken, bu yıl şimdiye kadar 35-40 daireye doğalgaz çektik. Gelen geri gidiyor. Bir hafta önce verdiğimiz fiyat değişiyor. Ayda ürünlere en az iki – üç defa zam geliyor. Bu zamlardan ötürü vatandaş evine doğalgaz çekemediği için biz de iş yapamıyoruz” dedi.

Sezon başında aldığı ürünlerin elinde kaldığını anlatan Aslan, 10 kişiyi istihdam ettiğini ancak iş olmadığı için büyük zorluklar ile karşılaştıklarını, malzeme için çektiği krediyi ödeyemez noktaya geldiğini belirtiyor.

İleri Mühendislik firmasının sahibi Makine Mühendisi Diyar Tansu ise doğalgaz ürünlerinin döviz endeksli olduğu için haftada bir zamlandığını, zamlar nedeniyle vatandaşa verdikleri fiyatın sürekli değiştiğini söylüyor.

MALİYETLER GÜNDEN GÜNE ARTIYOR

Vatandaşa çağrıda bulunan Tansu, “Bir yılda 4 ay iş yapabiliyoruz. Maliyetler artınca vatandaş evine doğalgaz çekemez oldu. Bu durumda işlerimizi yüzde 60 oranında düşürdü. Yani işlerimiz geçen sene bu vakitlere göre yüzde 60 oranında bir düşüş gösterdi. Vatandaşa çağrım şu, ‘Olan oldu’ deyip doğalgaz çekmemek çare değil. Çünkü bir gün sonra fiyatların ne olacağı belirsizliğini koruyor. Evinizi doğalgaza kavuşturmak istiyorsanız elinizi ça


Anahtar Kelimeler: Hakkari’ doğalgaz maliyetleri arttı

İlginizi Çekebilir

Lüks tüketim pazarı ikilemle karşı karşıya

IPARD-III başvurularında son tarih 16 Ağustos!

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu açıklandı

GCA, TİM ihracat şampiyonları listesinde 2’ncilik ödülüne layık görüldü

Kayıt dışı ile mücadeleye devam

Nükleer zirvede 325 yeni görüşme yapıldı

Borçlanma faiz oranları düşüşte!

Yenilenmiş 2. el teknoloji sektörü büyümesini sürdürüyor

36 şehrin ihracatı arttı!

KESK: "TÜİK enflasyonu sahte, yoksulluk gerçek" - Videolu Haber

Sektörde yeni düzenleme ile bahşiş gelirinin artması hedefleniyor

Nükleer Santraller Zirvesi'nde önemli iş birliği anlaşması

Bankacılıkta dijitalleşme sürüyor... Şubelere ihtiyaç azalıyor

AKO Jant fabrikasında yıllık üretim 1 milyona çıktı

Haziran ayında oda fiyatlarında %73 artış yaşandı!