HİPERTİROİDİDE CERRAHİ TEDAVİ

SANKO ÜNİVERSİTESİ ÖĞR. ÜYESİ PROF. DR. MARALCAN: “HİPERTİROİDİ TEDAVİ EDİLMEZSE İLERLEYİCİ RAHATSIZLIĞA VE KARDİYAK HASARA NEDEN OLABİLİR”

 HİPERTİROİDİDE CERRAHİ TEDAVİ
SAĞLIK 4.09.2024 18:26:00 52 0

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göktürk Maralcan, hipertiroidinin tedavi edilmezse ilerleyici veya yoğun yıkıcı rahatsızlığa ve kardiyak hasara neden olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Maralcan, halk arasında zehirli guatr olarak bilinen hipertiroidinin, kanda tiroit hormonlarının yüksek olması nedeniyle ortaya çıkan klinik durum olduğunu belirtti.

Hipertiroidinin belirtilerinin çarpıntı, artmış terleme, sinirlilik, saç dökülmesi, titreme, kilo kaybı, sıcağa tahammülsüzlük, kas zayıflığı ve yorgunluk, artmış bağırsak hareketliliği, sık idrara çıkma, menstrual düzensizlikler ve gebe kalmakta zorluklar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Maralcan hastanın fark ettiği ve hekim tarafından da tespit edilen bulguları şöyle sıraladı:

“Guatr (Tiroit bezinde büyüme), taşikardi, atriyal fibrilasyon, sıcak nemli cilt, tiroit üzerinde üfürüm ve uğultu şeklinde ses, kardiyak üfürüm, jinekomasti (Erkeklerde iyi huylu, aşırı meme gelişimi), sabit bakış, gözün aşağı bakışını üst göz kapağının takip edememesi, egzoftalmus (Gözlerin ileriye doğru çıkması).”

NEDENLERİ

Prof. Dr. Maralcan, hipertiroidiye neden olan hastalıkların şu şekilde gruplandırıldığını belirtti:

- Tiroit bezinden kaynaklanan nedenler: Graves Hastalığı, toksik adenoma, toksik multinodüler guatr. 

- Tiroit bezi dışındaki nedenler: Amiodarone isimli ilacın kullanımı nedeniyle meydana

gelen hipertiroidi, gebelik, TSH (Tiroit uyarıcı hormon) sekrete eden hipofiz tümörleri, human chorionic gonadotropin sekrete eden tümörler, suni olarak başlatılmış, uyarılarak meydana gelmiş hipertiroidizm (Jod-Basedow etkisi). 

TEDAVİSİ

Prof. Dr. Maralcan, hipertiroidi tedavisinin antitiroit ilaçlar, radyoaktif iyot ve cerrahi yöntemlerle yapıldığını belirterek, “Hipertiroidi tedavi edilmezse vücutta genel olarak ilerleyici veya yoğun yıkıcı rahatsızlığa ve kardiyak hasara neden olabilir” şeklinde konuştu.

HİPERTİROİDİ CERRAHİSİ

Hipertiroidi cerrahisinin Graves Hastalığı, toksik adenoma, toksik multinodüler guatr, toksik nodüler hastalıkta malignite şüphesi olması durumunda uygulandığı anımsatan Prof. Dr. Maralcan şu bilgileri paylaştı:

“Hipertiroidi cerrahisi belirgin olarak yüz güldürücüdür. Hastalar kısa zamanda şifa bulur. Göz bulguları Graves Hastalığında ortaya çıkabilir. Buna egzoftalmus denir. Özellikle ileri derecede egzoftalmus oluşmuş ise mutlaka cerrahi tedavi tercih edilmelidir. Bu ameliyat sonrası hastaların bir kısmında göz bulguları gerileyebilir. Hipertiroidiye neden olmuş nodüler guatr hastalarında tiroit kanseri görülme oranı ise yüzde 2-4 civarındadır.”

 


Anahtar Kelimeler: HİPERTİROİDİDE CERRAHİ TEDAVİ

İlginizi Çekebilir

Su tüketimi okul başarısına doğrudan etkili!

Besni İlçe Sağlık Müdürlüğü Türkiye’de bir ilke imza atıyor

Mevsimlerle birlikte ruh hali de değişiyor!

Çocuklarda çene problemine dikkat!

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE “GRUP TRİPLE P OLUMLU ANNE-BABALIK PROGRAMI” AÇILDI

Dikkat masum bir su buharı değil! Elektronik sigaralardaki 7 bin kimyasal maddenin çoğu kansorejen!

Kalp damarlarına X-ışını hızında görüntüleme

Bağışıklık sisteminin gizli düşmanı 'lenf kanseri'

Doğru spor omurga sağlığını destekliyor

Göz enfeksiyonundan korunmanın 6 yolu

Uzmanından kemoterapi tedavisi gören çocuklara hayati uyarılar

Sensörler diyabetli çocukların okul ve sosyal hayatını normalleştiriyor

Diziniz ağrıyorsa 'Nasıl olsa geçer' demeyin!

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÇANTASI HAZIRLIĞI

Sağlıkta fizyoterapistlere ihtiyaç artıyor