SANKO Üniversitesi Hastanesinde bebeğe kalp ameliyatı yapıldı.

YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM SORUMLUSU PROF. DR. SARIKABADAYI: “BÖLGEMİZDE KALP HASTALIĞI OLAN ÇOCUK HASTALARIN CERRAHİSİ BÜYÜK BİR SORUNDUR”

 SANKO Üniversitesi Hastanesinde bebeğe kalp ameliyatı yapıldı.
SAĞLIK 14.11.2023 12:31:00 119 0

 KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANA BİLİM DALI BAŞKANI DOÇ. DR. MEŞE: “KALPTEKİ KİTLEYİ CERRAHİ OLARAK ÇIKARDIK, BEBEĞİ SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE AİLESİNE TESLİM ETTİK”

 ANNE T. C.: “KIZIM YAŞAMAYI ÇOK İSTEDİ, DOKTORLARIMIZ DA KIZIMA UMUT OLDU”

SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde ilk kez bir bebeğe kalp ameliyatı yapıldı. Kalbinde pıhtı olan 2 kilo 400 gram ağırlığındaki bebek, açık kalp ameliyatının ardından sağlıklı bir şekilde ailesine teslim edildi.

Anne T. C. (32), bebeğine, rahatsızlığı sonrasında gittikleri bir özel sağlık kuruluşunda hidrosefali (beyinde sıvı birikmesi) teşhisi konulduğunu, tedavi sürecinde bu kez de kalbinde kitle tespit edildiğini söyledi.

Bebeğinin tedavisi için SANKO Üniversitesi’ne yönlendirildiğini belirten T. C., “SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi ve Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Ünal Sarıkabadayı, kızımı takibe aldıktan sonra diğer birimlerden doktorlarla görüşerek kızımı riske atmadan ameliyatını planladılar” dedi.

“O süreçte kızım çok mücadele verdi. Pıhtının koparak akciğere atma riski vardı” diyen T. C., “Ameliyat için 12 gün bekledik, üç saate yakın süren ameliyat başarılı geçti ve kızımın kalbindeki pıhtı temizlendi. Hidrosefali tedavisi devam ediyor ama buna rağmen kızım hayata tutunmak istiyor. Kızım yaşamayı çok istedi ve doktorlarımız da kızımıza umut oldu” ifadelerini kullandı.

PROF. DR. ÜNAL SARIKABADAYI

Prof. Dr. Ünal Sarıkabadayı ise sağlık sorunları yaşayan 58 günlük bebeğin tedavisini üstlendiklerine dikkat çekerek, süreci şöyle özetledi:

“Yaşadığı ciddi sağlık sorunları nedeniyle hastanemize yönlendirilen bebek, yenidoğan yoğun bakımımızda 24 saat gözetim altında tutuldu. Gerçekleştirdiğimiz ilaç tedavisine yanıt vermeyince, kalp ve damar cerrahisi bölümümüzle yaptığımız görüşmeler sonucu, açık kalp cerrahisi yapılması gerektiği sonucuna ulaştık. 

Bölgemizde kalp hastası çocuk hastaların cerrahisi büyük bir sorundur. Bu hastamız ek hastalıkları da olması nedeniyle sevk edilmek istenmiş ama başka merkezlerce kabul edilmemiştir. Bunun üzerine SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Meşe tarafından 2 kilo 400 gram ağırlığındaki bebeğimize açık kalp cerrahisi yapılmıştır. 

Hastanemizde kalp hastalığı nedeniyle ameliyat edilen ilk bebek hastamızdır. Ameliyatı yapan Doç. Dr. Bülent Meşe’ye, operasyon sırasındaki özverili desteklerinden dolayı Anestezi ve Reanimasyon Bölümüne ve Yenidoğan Yoğun Bakım Ekibine çok teşekkür ediyorum.”

DOÇ. DR. BÜLENT MEŞE

Bebeğin ameliyatını gerçekleştiren SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Meşe de “Yenidoğan yoğun bakımda kranial (beyin) patoloji sonucu hidrosefali nedeni ile tedavisi yapılan ve tetkiklerinde kalbin içinde kitle saptanan bebeğimizi değerlendirdiğimizde kitlenin sağ kulakçık içinde ve kulaklıklar arasındaki duvardan kaynaklandığını tespit ettik” diye konuştu.

Bu patolojik kitlenin ameliyatla alınmasının kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Meşe, “Hazırlıkları yaparak bebek hastamızı açık kalp ameliyatına aldık. Kalpteki kitleyi cerrahi olarak çıkardık. Güzel ve özenli bakım sonrası bebeği sağlıklı bir şekilde ailesine teslim ettik. Tüm ekip arkadaşlarıma ve hastaneme teşekkürü borç biliyorum” ifadelerine yer verdi. 


İlginizi Çekebilir

İşte diyabet riskini azaltacak öneriler...

Sigaranın Halk Sağlığına Zararları: Çarpıcı Veriler Açıklandı!

Adıyaman sağlık heyeti Ankara'da önemli temaslarda bulundu

Antidepresan kullanımı doktor kontrolünde başlamalı

Ege Üniversitesi’nden Diyabet Tedavisinde Çığır Açan Proje

İstanbul Beylikdüzü'nde halk sağlığı günleri sürüyor

En çok randevu 'psikoloji' branşından alındı

Bingöl’de II. Yenidoğan Sempozyumu: "Yeni Doğanı Korumak"

Kış diyetinin 9 püf noktası!

Çürüyen süt dişleri çene yapısını etkileyebilir

GASTROENTEROLOJİ UZMANI DOÇ. DR. SEZGİN BARUTÇU, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

'Normal Doğum Eylem Planı' toplantısı yapıldı

Dijital sağlığın geleceği için buluştular

Kireçlenme yaş dinlemiyor!

İnternetten besin takviyesi alırken nelere dikkat edilmeli?