Açıkta satılan çaylar büyük bir risk içeriyor

Açıkta satılan çaylar büyük bir risk içeriyor

Açıkta satılan çaylar büyük bir risk içeriyor
SAĞLIK 21.05.2024 15:17:00 156 0

BİTKİDEN, Uluslararası Çay Günü kapsamında dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekti.

İSTANBUL (İGFA) -  21 Mayıs Uluslararası Çay Günü vesilesiyle çay tüketimine ilişkin açıklamalarda bulunan BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, dikkat edilmesi gereken noktaları aktardı.

 

“GÜVENİLİR VE AMBALAJLI ÜRÜNLER TERCİH EDİLMELİ”

Çay tüketimindeki en önemli noktanın ambalajlama ve hijyen olduğunu vurgulayan BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, “Tüm dünyada çok sevilerek tüketilen siyah çay ve bitki çaylarındaki en önemli nokta; hijyenik olması. Bu noktada, hammadde temininden hijyenik üretim süreci ve tüketiciye satılmasına kadar tüm aşamalarda çayın güvenli ve halk sağlığını riske atmayacak şekilde olması büyük bir önem taşıyor. Özellikle kaliteli hammadde temini, tüm gıdalarda olduğu gibi burada da kilit rol oynuyor. Türk Gıda Kodeksi’ne göre çaylar, dökme olarak satılamıyor. Üstelik açıkta satılan her üründe olduğu gibi çayda da ürünün içine farklı maddeler karıştırılması mümkün. Ne kadar süredir, nasıl ve hangi koşullarda saklandığına dair de bilgimiz olmuyor. Dolayısıyla bu tür ürünleri tüketmek sağlık açısından önemli riskler taşıyor. O nedenle her üründe olduğu gibi çok yoğun olarak tükettiğimiz çay konusunda da güvenilir ve ambalajlı ürünler tercih edilmeli” diye konuştu.

 

“ÇAY KEYFİNİZ KABUSA DÖNÜŞMESİN”

Sıklıkla ve keyifle tükettiğimiz çay gıda güvenliği riski taşıyorsa sağlımızı riske atabileceğine dikkat çeken Akdağ şunları söyledi: “Maalesef ülkemizde açıkta, kontrolsüz ortamlarda satılan çay ve bitki karışımlarını tüketmek gibi riskli bir alışkanlık var. Açıkta satılan çaylar, hijyenik olmayan koşullarda işlenmiş ve depolanmış olabilir. Depolama alanında haşereler, fareler dolaşabilir. Bu çaylar, mantar, bakteri ve küf gibi mikroorganizmalarla kontamine olabilir ve gıda kaynaklı hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu çaylarda pestisit kalıntıları ve ağır metaller gibi zararlı kimyasallar bulunabilir.

İşte bu nedenlerle ambalajlı ve güvenilir markaların çaylarının tercih edilmesi çok önemli. Bilinen markaların ambalajlı çayları, sıkı kalite kontrol süreçlerinden geçer ve hijyenik koşullarda işlenir. Ambalajların üzerinde tüketicilerin ürüne ilişkin ihtiyaç duyduğu bilgiler yer alır.”


Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

Sigaranın Halk Sağlığına Zararları: Çarpıcı Veriler Açıklandı!

Adıyaman sağlık heyeti Ankara'da önemli temaslarda bulundu

Antidepresan kullanımı doktor kontrolünde başlamalı

Ege Üniversitesi’nden Diyabet Tedavisinde Çığır Açan Proje

İstanbul Beylikdüzü'nde halk sağlığı günleri sürüyor

En çok randevu 'psikoloji' branşından alındı

Bingöl’de II. Yenidoğan Sempozyumu: "Yeni Doğanı Korumak"

Kış diyetinin 9 püf noktası!

Çürüyen süt dişleri çene yapısını etkileyebilir

GASTROENTEROLOJİ UZMANI DOÇ. DR. SEZGİN BARUTÇU, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

'Normal Doğum Eylem Planı' toplantısı yapıldı

Dijital sağlığın geleceği için buluştular

Kireçlenme yaş dinlemiyor!

İnternetten besin takviyesi alırken nelere dikkat edilmeli?

Kış günlerinde bağışıklığı güçlü tutmanın yolları