SANKO Enerjinin ana sponsorluğunda, Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) iş birliğiyle gerçekleştirilen zirve, Mustafa Vehbi Koç Konferans Salonunda geniş bir katılıma sahne oldu.
Zirveye, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, kamu ve özel sektör temsilcileri, misafir akademisyenler, yenilenebilir enerji uzmanları, Üniversitemiz akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program Türkiye’nin yenilenebilir enerji vizyonuna katkı sağlama hedefiyle devam etti.
Programın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, yenilenebilir enerji alanında önemli bir zirveye ev sahibi olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek "Adıyaman ilimizdeki terfili (pompajlı) sulama tesislerinin, enerji giderlerinin kurulacak olan lisanssız GES tesisleri vasıtasıyla karşılanmasıyla, çiftçilerimizin fatura giderlerinin %65 ile %80 oranında düşürülmesi mümkün.
Bugün gerçekleştirdiğimiz Enerji Zirvesinde
DSİ'nin ve diğer ilgili Kurumlarımızın da desteğiyle, Adıyaman ilimizin tarımsal üretimini artırarak hem gıda arz güvenliğine hizmet edeceğiz ve hem de kadim şehrimizi enerji üssü haline getirmeyi tartışacağız.
Kurulacak Sulama GES projeleriyle; mümkün ise Atatürk Barajı rezervuarına kurulacak Yüzer GES'lerden mümkün değilse tarım dışı alanlara kurulacak Karasal GES'lerden elde edeceğimiz enerjiyle, sulama oranının arttırılması hedeflenmektedir. Bu zirvede, yenilenebilir enerji projelerinin bilimsel ve pratik boyutlarını ele alarak tartışmaya açıyoruz. Amacımız, bu projeleri sadece teoride bırakmayıp uygulanabilir çözümlerle bölgeye ve ülkemize katkı sağlamaktır.” dedi.
Zirve, Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TEN-MAK Kurucu Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı’nın moderatörlüğünde düzenlenen “Mevzuat Oturumu” ile başladı. Ardından, GEADER Genel Başkanı Ömer Çelebi moderatörlüğünde “Mevcut Kullanım ve Potansiyel İhtiyaçlar Oturumu” gerçekleştirildi.
Üçüncü ve son oturum olan “AR-GE ve Çevresel Etki Oturumu” ise Gaziantep Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı İslim Arıkan’ın moderatörlüğünde yapıldı.
Oturumlarda, yenilenebilir enerji sistemleri alanında uzman akademisyenler ve sektör temsilcileri sunumlarını gerçekleştirdi.
Bu oturumlarda, Yüzer GES uygulamalarının mevcut durumları, yasal düzenlemeler, çevresel etkiler ve sektörel ihtiyaçlar derinlemesine ele alındı. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarının sürdürülebilir ve verimli kullanımı ile yenilikçi teknolojiler ve yol gösterici politikaların geliştirilmesi konularında fikir alışverişi yapıldı.
Sektörel İş Birliği ve Farkındalık Çalışmaları
Zirve, yenilenebilir enerji sektöründeki paydaşları bir araya getirerek ulusal düzeyde iş birliğinin artırılmasına ve farkındalık oluşturulmasına önemli katkı sağlarken sektörde yapılması planlanan yatırımların önünü açarak yatırım ve çalışma stratejilerin belirlenmesi adına yol gösterici bir rol oynadı.
Program, Yüzer GES Zirvesine ilişkin genel değerlendirme, teşekkür belgelerinin takdimi ve kapanış töreniyle sona erdi.