Adıyaman’ın bereketli topraklarına hayat verecek Koçali, Çetintepe ve Gömükan Barajları ile diğer sulama projelerinin ele alındığı toplantıda DSİ Yatırımları Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
Adıyaman Valisi Osman Varol, Milletvekilleri İshak Şan, Mustafa Alkayış, Hüseyin Özhan, Ak Parti İl Başkanı Faruk Bülent Kablan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, DSİ Bölge Müdürü Kazım Doğru, Siyasi Parti Başkanları, STK Başkanları ve Basın Mensuplarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Şehrin gelişimine yön verecek önemli projeler ve sulama yatırımları ele alındı.
Adıyaman’ın su kaynakları ve altyapısı konusunda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün yaşanan deprem felaketinin ardından da Adıyaman'ın yeniden inşa süreci, Adıyaman’ın geleceği için sulama, içme suyu ve enerji gibi kritik alanlarda çalışmalarına hız kesmeden devam ederek, ilin kalkınmasına önemli katkılar sağladığı anltıldı.
Toplantıda şu başlıklar ele alındı:
DSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ADIYAMAN YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR
Ülkenin en büyük yatırımcı kuruluşları arasında yer alan DSİ; Adıyaman ilinde tarım, enerji, hizmet ve çevre olmak üzere dört ana sektörde faaliyetlerini sürdürmektedir. DSİ tarafından bu dört ana sektörde yürütülen faaliyetlerin ortak ve kritik noktasını depolama tesisleri (baraj, gölet ve bent) oluşturmaktadır. DSİ büyük maliyetlerle inşa ettiği depolama tesislerinde biriktirilen suları, bir damlası dahi israf olmayacak şekilde son kullanıcısına iletme gayreti içindedir. DSİ bu maksatla modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, sulamada otomasyon çalışmaları, su kaynaklarından en verimli şekilde faydalanılması ve israfın önlenmesi hususunda çalışmalar yürütmektedir.
DSİ TARAFINDAN ADIYAMAN İLİNE KAZANDIRILAN ESERLER
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2003-2025 yılları arasında Adıyaman iline toplam 21.136.000.000 TL yatırım yapılarak, 97 adet tesis kazandırılmıştır. Bu tesislerin; 7 adedi İçmesuyu Tesisi, 9 adedi Baraj, 2 adedi Gölet, 5 adedi Yeraltı Depolaması, 11 adedi Sulama Tesisi, 2 adedi Arazi Toplulaştırma ve TİGH, 46 adedi Taşkın Koruma Tesisi ve 15 adedi de HES Tesisinden oluşmaktadır.
DEPOLAMA TESİSLERİ
Yağışlarla gelen suyu depolayarak berekete dönüştürmek için 9 baraj, 2 gölet ve 5 adet yeraltı depolaması tamamlanarak toplam biriktirme hacmi 472 milyon m³’e ulaşılmıştır. Bu tesisler arasında; hem Adıyaman hem de çevre iller açısından kritik öneme sahip olan ve depolama kapasitesi açısından da önemli bir proje olan Çetintepe Barajı inşaat çalışmaları tamamlanarak su tutmaya hazır hale getirilmiştir. Aynı şekilde Çelikhan Yeşiltepe, Gerger Çifthisar, Gölbaşı Çelik, Gölbaşı Çınarlıgöl, Kahta Menzil Barajı, Pınaryayla, Akçalı-1 ve Akçalı-2 barajlarımızda da inşaat çalışmaları tamamlanarak su tutulmaya başlanmıştır. İnşaatı devam eden Gömükan, Koçali ve Büyükçay Barajlarının tamamlanmasıyla depolama kapasitemizi 927 milyon m³ seviyesine çıkarmış olacağız.
DEPREM SONRASI FAALİYETLER
Asrın felaketinde depreminin fazla yıkıma uğrattığı şehirlerimizin başında yer alan Adıyaman ilimizde DSİ tarafından arama, kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarına büyük ölçüde destek sağlanmış olup deprem sonrası ortaya çıkan içme suyu ihtiyacına yönelik olarak da etüd ve proje çalışmaları hızlıca başlatılmıştır. Acil içme suyu temini maksadıyla DSİ Bölge Müdürlüğümüzce 2 Adet derin kuyu imalatı yapılmış olup, TOKİ tarafından hak sahiplerine teslimi yapılan Kalıcı Deprem Konutlarında ikamet eden depremzede vatandaşlarımızın kullanımına sunulmuştur. Örenli TOKİ Kalıcı Deprem Konutlarının içme suyu ihtiyacının tamamen karşılanması amacıyla, hâlihazırda Adıyaman şehir merkezine içme suyu sağlayan Palanlı Kaynaklarına, mevcut içme suyu isale hattına ek olarak yeni bir İçme Suyu İsale Hattı Projesi inşaat çalışmaları tamamlanarak toplam 2.685 konuta yaklaşık 25lt/sn içme suyu sağlanmıştır. Bunun yanında 2003 yılından bugüne kadar 7 adet içme suyu tesisi tamamlanarak Adıyaman’da yıllık 54,84 milyon m³ içme ve kullanma suyu temin edilerek 546.000 kişiye içme ve kullanma suyu sağlanmıştır.
Ayrıca Proje ve Planlama Safhasındaki “Adıyaman İçmesuyu (Koçali Barajı) Tesisleri 2. Kısım” projesiyle Koçali Barajı (Terasa Çayı) kaynağından alınacak yıllık 31,50 milyon m³ su 9 km uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla Adıyaman şehir merkezine içmesuyu verilecektir. Proje hazırlama çalışmaları devam etmektedir.
SULAMA TESİSLERİ
Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün de dediği gibi Milli Ekonominin temelini oluşturan tarımsal faaliyetlerdeki en önemli konu olan tarımsal sulama ihtiyacına yönelik olarak 2003 yılından bugüne kadar DSİ tarafından Adıyaman’a 11 sulama tesisi kazandırılmış olup, toplamda 167.850 dekar tarım arazisi suyla buluşturulmuştur. Böylece bölge çiftçilerine yıllık 1.427 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. İnşaatı devam eden 12 adet sulama tesisinin de tamamlanmasıyla toplam sulamaya açılan alan 468.540 dekara çıkmış olacaktır. Ayrıca sulamaya yönelik olarak 21 adet tesisin de proje ve planlama çalışmaları devam etmektedir.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMA VE TARLA İÇİ GELİŞTİRME HİZMETLERİ
Bölgemizde ekonomik ve sürdürülebilir tarımın en önemli sorunlarında olan ve miras ve intikal yoluyla ortaya çıkan parçalı arazi varlığının düzenlenmesi ve tarla içi standartların yükseltilmesi amacıyla başlatılan Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında 2 adet proje tamamlanarak 259.782 dekar alanın tescili ve inşaatı devam eden işlerde de kısmi olarak 702.000 dekar arazi tescili olmak üzere toplam 961.782 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Besni, Çamgazi, Kahta, Koçali 1ve GAP Adıyaman 1.Kısım AT ve TİGH projelerinde de inşaat çalışmaları devam etmektedir.
DERE ISLAH ÇALIŞMALARI
Taşkın Kontrol Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruyoruz. İnşaatı tamamlanan 46 dere ıslahı ile; Adıyaman şehir merkezi ile 44 adet yerleşim yeri ve 6.790 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Tut İlçe Merkezi Kayadibi, Akdut ve Cümüt Dereleri ıslahı işinin sözleşmesi de imzalanmıştır.
HİDROELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ
Her alanda olduğu gibi yenilenebilir ve çevreci enerji konusunda da ilimizde önemli yatırımlar gerçekleştirilmiştir. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü kontrolünde 6446 Sayılı Kanun çerçevesinde Özel Sektör tarafından geliştirilen ve işletilen 15 adet HES'in kurulu gücü 221,83 MW, yıllık enerji üretimi ise 879,66 milyon kiloWatt.saat'tir.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü görev alanındaki her konuda Adıyaman ilimize yatırımlarına hız kesmeden devam etmektedir. Asrın felaketi sonrasında da Adıyaman’ın yeniden inşası ve ihyası konusunda da üzerine düşen tüm sorumlulukları eksiksiz olarak yerine getirmeye devam edecektir.