ALPORT SENDROMLU ÜÇ KARDEŞ SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE BÖBREK NAKLİ AMELİYATI İLE YAŞAMA YENİDEN DÖNDÜ

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ORGAN NAKİL MERKEZİ SORUMLU HEKİMİ DOÇ. DR. YÜKSEL: “ORGAN NAKİL MERKEZİ OLARAK, BÖLGE HALKININ SAĞLIĞI İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

ALPORT SENDROMLU ÜÇ KARDEŞ SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE BÖBREK NAKLİ AMELİYATI İLE YAŞAMA YENİDEN DÖNDÜ
SAĞLIK 27.01.2023 18:01:00 174 0

NEFROLOJİ BÖLÜMÜNDEN DOÇ. DR. AKDOĞAN: “ÜÇ BAŞARILI BÖBREK NAKLİ İLE AİLEYE UMUT OLMAKTAN SON DERECE MUTLUYUZ” ALPORT SENDROMU HASTASI ORÇAN: “BENİM VE İKİ AĞABEYİMİN SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE BÖBREK NAKLİ İLE HAYATI DEĞİŞTİ” 

Alport Sendromu (İlerleyici böbrek yetmezliği, işitme kaybı ve gözlerde anormalliklerle seyreden genetik bir hastalık) olan üç kardeş, SANKO Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezinde 10 yıl içinde aralıklarla yapılan böbrek nakli ameliyatı ile umut buldu.

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi ve Organ Nakil Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Yücel Yüksel, SANKO Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Ekibi olarak Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Kenan Demirbakan’la Adana’dan bağışlanan kadavra böbreği Alport Sendromlu Onur Orçan’a (32) başarılı bir operasyonla naklini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Alport Sendromunun toplumda 5.000-10.000 kişide bir görülen hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Yüksel, “Çocukluk çağındaki böbrek yetmezliklerinin yüzde 2,5'nde, erişkinlerin ise yüzde 0,3'nde böbrek yetmezliğinin nedeni Alport Sendromudur” dedi.  

Hastanın ameliyat sonrası altıncı günde taburcu edildiğini kaydeden Doç. Dr. Yüksel, 

“Şu ana kadar her şey güzel ilerledi. Onur Bey’in Alport Sendromlu iki ağabeyi de önceki yıllarda hastanemizde böbrek nakli olmuştu” diye konuştu.

DOÇ. DR. MEHTAP AKDOĞAN

Alport Sendromunun ilerleyici böbrek yetmezliği, işitme kaybı ve gözlerde anormalliklerle seyreden genetik bir hastalık olduğunu anımsatan SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Öğr. Üyesi Nefroloji Bölümünden Doç. Dr. Mehtap Akdoğan ise “Maalesef bu hastalığın kesin tedavisi yok. Hastalığın seyri erkek hastalarda daha hızlı olup, genellikle 16-35 yaş arasında hastada diyaliz ihtiyacı doğar” ifadelerini kullandı.

Onur Orçan’ın aile hikayesi olması nedeniyle bu hastalık açısından takip ve tedavi edildiğini ancak 2005 yılından itibaren diyaliz tedavisi görmeye başladığını anlatan Doç. Dr. Akdoğan, hastayla ilgili şu bilgileri paylaştı: 

“Onur Beyin ağabeyleri daha önce hastanemizde böbrek nakli olmuş ve Nefroloji Bölümümüzde takibimdeydiler. Onur Bey diyaliz tedavisi görürken bir yandan da hastanemizde nakil için kadavra sırasına kayıtlı idi. 

Ağabeyleri gibi kendisine de hastanemizde kadavradan nakil sırası geldi ve başarılı bir şekilde böbrek naklini gerçekleştirdik. Şu an takiplerinde hastamızın böbrek fonksiyonları son derece sağlıklıdır. Üç başarılı böbrek nakli ile Orçan Ailesine umut olmaktan son derece mutluyuz.” 


İlginizi Çekebilir

Çocukların gözlerini güneşten koruyun

Çocukların gözlerini güneşten koruyun

Sıcak hava kalp krizi sebebi

Omuriliğine yerleştirilen pil sayesinde sağlığına kavuştu

Uzmanı öneriyor: Bu besinler vücudu serinletiyor

Astım ve KOAH hastaları klima kullanırken dikkat etmeli

Vali Varol, Başhekim Doç.Dr. Mehmet Şirik'i ziyaret etti

Vali Varol, yaralı askeri ziyaret etti

SANKO Üniversitesi Hastanesi diyetisyen kadrosunu genişletiyor

Dr. Ocakçı: Kan vermek can vermektir

Erkeklerde yeni moda gıdı estetği

Şanlıurfa’da bir ilk

‘Rezil olacağım’ düşüncesi sosyal anksiyeteyi tetikliyor!

KULAK BURUN BOĞAZ UZMANI DR HASAN SAMİ BİRCAN KULAK ZARINDA Kİ DELİK TEDAVİSİ

Yaz aylarında ishalden korunmanın yolları