Arsemia'da gizli tünel keşfedildi - Videolu Haber

ADIYAMAN (PHA) - Yusuf IŞIK- Adıyaman'ın Kahta ilçesi Kocahisar köyü sınırlarında yer alan Arsemia Antik Kenti'nde heyecan verici bir keşif yapıldı. Antik kentin batısındaki ana kayada, güvenlik ve su yolu olarak kullanılan gizli bir tünel Müze Müdürlüğü

Arsemia
GÜNDEM 6.06.2024 13:13:00 95 0

Adıyaman Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan saha çalışmasında, tünelin girişi tespit edildi. Bu önemli keşif, hem tarihi hem de arkeolojik açıdan büyük bir öneme sahip. Tünelin antik dönemde su temini ve güvenlik amacıyla kullanıldığı düşünülüyor. Tünelin girişinin bulunmasının ardından, arkeologlar ve uzmanlar bölgede kazı çalışmalarına başladı. Tünelin tam uzunluğu, yapısı ve kullanım amaçları hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla detaylı araştırmalar yapılacak.

Kazı ekibi, yaklaşık 25 metre boyunca merdivenli tünelde ilerledi. Antik dönemde Nympahaios'tan Arsemia Antik Kenti'ne su taşımak ve askerlerin gizlice başka bölgelere gitmesi için kullanıldığı tahmin edilen tünel için çalışmalar devam ediyor.

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, tünel ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Arsemia Antik Kenti'nin hemen batı kısmında yer alan bir su tüneli tespit ettik. Bu su tünelinde yapmış olduğumuz kazılar neticesinde 25 basamak ortaya çıkartıldı. Bu 25 basamaktan sonra ise tünel daralarak 20 metre daha tespit edildi. Bu kazılar sonucunda Nympahaios Çayı'na (Eski Kahta Çayı) ulaşmayı düşünmekteyiz. Daha önceki antik dönemde güvenlik nedeniyle Eski Kahta Kalesi ile Arsemia Antik Kenti arasında bir su tünelinin olduğundan Alman Yüksek Mühendis Fihrt Apple bahseder. Burada yer altı su tünelinden bahseder. Büyük ihtimalle burada yapacağımız kazılar neticesinde ilk yer altı su tüneline ulaşacağımızı düşünüyoruz."

Kaynak : PHA


İlginizi Çekebilir

Haliç Köprüsü metrobüs yolu yenileniyor

TBMM'nin haftalık gündemi yine yoğun

Türkiye, KKTC'ye gümrükte kullanılmak üzere mobil X-Ray cihazı hibe

Ticaret Bakanlığı açıkladı... O düzenleme uygulamada

Mersin'de eğlenceye mola yok

Valilik, 'Yoruma dayalı spekülatif haber' diyerek uyardı

Mahir Ünal'dan Elbistan'da toplu sünnet organizasyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 30 Haziran mesajı

Komandolardan dayanıklılık bayrak koşusu

Suriye'nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz hale getirildi

Başkan Alemdar, Sakarya için kampta görüşmeler yapacak

Suriye'nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz!

Bursa Yenişehir'e Tarım OSB için girişimler sürüyor

Türk Kızılay'ın 'ilk yardım eğitimi'ne uluslararası tescil

İstanbul ETO uyardı: Elektrik yangınları ansızın gelir