Baharda sağlığı koruyacak beslenme önerileri

Baharda sağlığı koruyacak beslenme önerileri

Baharda sağlığı koruyacak beslenme önerileri
SAĞLIK 21.04.2024 18:35:00 144 0

Baharın gelmesiyle birlikte doğa değişirken bize de vücudu ve bağışıklık sistemimizi bahar moduna alma konusunda işaret veriyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı bahar aylarında sağlığımızı koruyacak ve vücut enerjimizi artıracak beslenme önerilerini sıraladı.

İSTANBUL (İGFA) - Bahar geldi doğada çiçekler açtı. Bu dönemde doğa değişirken bize de vücudu ve bağışıklık sistemimizi bahar moduna alma konusunda işaret veriyor. Peki, bu konuda destek verecek doğal kaynaklar neler?

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı bahar aylarında sağlığımızı koruyacak ve vücut enerjimizi artıracak beslenme önerilerini sıralıyor.

Herkesin dönem dönem metabolizmasında yavaşlamalar olacağını belirten Keçeci Arpacı, özellikle mevsim geçişlerinde bu durum daha sık gözlemlenebileceğini belirtereki bu nedenle metabolizmayı daha yavaşlatabilecek yiyeceklerden bu dönemde uzak durmak gerektiğini söyledi.

"Örneğin vücudunuzu susuz bırakmayın" diyen Keçeci Arpacı, "Su içeriği yüksek salatalık gibi besinleri tercih edin. Tuz fazla tüketmeyin; ama tuz kullanacaksanız da seçiminiz iyotlu tuz olsun. İyotsuz tuz kullanmayın. Katı ve tek tip beslenme içerikli diyetlerden uzak durun. Yeterli ve dengeli beslenmezseniz metabolizmanız yavaşlar.her şeyin fazlası zarar olduğunu unutmayın. Rafine şeker, laktoz, pirinç, makarna, işlenmiş etler, kızarmış sebzeler, dondurulmuş gıdalar, aşırı kafein, şerbetli tatlılar, tuzlu atıştırmalıklar bunların hepsi fazla tüketildiği takdirde metabolizmanızı yavaşlatabilir" dedi.

"DOYMAK İÇİN YEME SAĞLIKİÇİN YE!”

Havalar ısındıkça daha çok hareket edip ve daha çok enerji harcanacağından daha sık acıkma ve daha çok yeme davranışına dönüşebileceğini belirten Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, şunları kaydetti:

"Karnınız acıktığında ve enerji lazım olduğunda “ne bulursam yerim yeter ki karnım doysun” düşüncesinde olmayın. Enerji verirken aynı zamanda sağlığınıza sağlık katacak besinleritercih edin. Çünkü açlığınızı giderip, kısa süreli enerji veren gıdalar yine sizi aynı hızla acıktıracaktır. Bu da fazla kalori ve kilo alma ile size geri dönebilecektir. Daha uzun süre tok tutacak yumurta, yulaf gibi besinler beslenme planınızda daha çok yer alsın. Ara öğün tüketmeye dikkat ederseniz ani açlık krizleri yaşanmayacak duruma gelir. Genel olarak yeme farkındalığında olun. Yavaş, dikkatli ve seçici beslenme tarzını benimseyin. Küçük lokmalarla yemek yiyin veyemeklerin tadının, aromasının farkına varmaya çalışın. Yemeklerinizi yerken iyi çiğneyin. Her besinin tadını iyice hissedin ve doyma hissine ulaşın.Ve mümkünse yemek yerken çevrenizdeki herhangi bir kişi ya da bir şey ile iletişimde olmayın ve sadece yemek yemeye vakit ayırın"

Bu arada bahar aylarında sıvı tüketimi kişiden kişiye değişse de ortalama 2 litre kadar olması gerektiğini savunan Arpacı, "Az su tüketilmesi metabolizma hızını etkiler ve bu sizi kilo alma ile karşı karşıya bırakabilir. Yine günlük sıvı ihtiyacının karşılanmaması günlük enerjiyi de etkiler. Vücut susuz kaldığı için gün içerisinde kendinizi yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz. Bunun için diğer içilen sıvılar dikkate alınmadan su tüketimi 2 litre kadar olmasına dikkat edin. Su kadar düzenli ve kaliteli uyku da aynı şekilde vücudumuzu etkiler. Kaliteli ve düzenli uyku; organlarımızı, metabolizmayı, bağışıklık sistemini, büyüme ve gelişme hormonlarını etkiler" diye konuştu.

 


Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

İşte diyabet riskini azaltacak öneriler...

Sigaranın Halk Sağlığına Zararları: Çarpıcı Veriler Açıklandı!

Adıyaman sağlık heyeti Ankara'da önemli temaslarda bulundu

Antidepresan kullanımı doktor kontrolünde başlamalı

Ege Üniversitesi’nden Diyabet Tedavisinde Çığır Açan Proje

İstanbul Beylikdüzü'nde halk sağlığı günleri sürüyor

En çok randevu 'psikoloji' branşından alındı

Bingöl’de II. Yenidoğan Sempozyumu: "Yeni Doğanı Korumak"

Kış diyetinin 9 püf noktası!

Çürüyen süt dişleri çene yapısını etkileyebilir

GASTROENTEROLOJİ UZMANI DOÇ. DR. SEZGİN BARUTÇU, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

'Normal Doğum Eylem Planı' toplantısı yapıldı

Dijital sağlığın geleceği için buluştular

Kireçlenme yaş dinlemiyor!

İnternetten besin takviyesi alırken nelere dikkat edilmeli?