Bakan Fidan’dan NATO’ya müttefiklik ruhu hatırlatması: “Terör örgütleriyle ilişki kurmayın”

Fidan, bugün Prag’da düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Türkiye’nin müttefiklik ruhuna uygun davranılması konusundaki beklentisini dile getirecek ve “Terör örgütleriyle ilişki kurmayın” mesajı verecek.

Bakan Fidan’dan NATO’ya müttefiklik ruhu hatırlatması: “Terör örgütleriyle ilişki kurmayın”
GÜNDEM 29.05.2024 15:16:00 95 0

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısına katılmak üzere bugün Prag’da olacak. Toplantının gündeminde Temmuz ayında Washington’da yapılacak NATO Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesinin hazırlıklarının yanısıra caydırıcılık ve savunma bağlantılı başlıklar var. Ayrıca Ukrayna ve NATO’nun genişlemesi de önemli başlıklardan.

Türkiye’nin ise Washington zirvesinde iki önemli önceliği var. Birincisi müttefikler arasında savunma ticaretinin önündeki kısıtlamaların ve engellerin kaldırılması. İkinci başlık ise 2023 yılında düzenlenen Vilnius zirvesinde terörle mücadele konusunda alınan kararların takibi.

FİDAN YAPTIRIM VE KISITLAMALARIN KALDIRILMASINI İSTEYECEK

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan hem katılacağı toplantılarda hem de toplantı marjında yapılacak ikili görüşmelerde Türkiye’nin müttefiklik ruhuna uygun davranılması konusundaki beklentisini dile getirecek. Bu doğrultuda Bakan Fidan’ın savunma sanayii alanındaki yaptırım, kısıtlama ve engellemelerin tamamen kaldırılması gerektiğinin altını çizmesi ve Vilnius Zirvesinde verilen sözlerin tutulması beklentisini dile getirmesi bekleniyor.

Kaynaklar, kısıtlama ve engellemelerin sadece ülkelerin ulusal savunma kapasitelerine değil, NATO ittifakının caydırıcılık ve savunma gayretlerine ve kapasitesine de zarar verdiğini belirtiyor.

KRİTİK BAŞLIK TERÖRLE MÜCADELE

Terörle mücadelenin NATO’nun savunma ve caydırıcılık yapılanmasıyla doğrudan bağlantılı olduğunun altını çizen kaynaklar, “Terör ittifaka yönelik iki ana tehditten biridir” ifadesini kullanıyor. Bakan Fidan’ın da hem toplantılarda hem de ikili görüşmelerinde bu doğrultuda net mesajlar vereceği belirtiliyor.

Edinilen bilgilere göre Fidan, terörizmle mücadele konusundaki uluslararası çabalara NATO’nun katkısının artması gerektiğinin altını çizecek. Ayrıca başta PKK/PYD/YPG olmak üzere terör örgütleriyle mücadele konusunda Türkiye’nin beklentilerini bir kez daha dile getirilecek ve terör örgütleriyle çıkar temelli ortak ilişkilere girilmesinden derhal vazgeçilmesi çağrısı yapacak.

KAYNAK TÜRKGÜN


İlginizi Çekebilir

Kutsal topraklara giden hacılar yurda döndü

Haliç Köprüsü metrobüs yolu yenileniyor

TBMM'nin haftalık gündemi yine yoğun

Türkiye, KKTC'ye gümrükte kullanılmak üzere mobil X-Ray cihazı hibe

Ticaret Bakanlığı açıkladı... O düzenleme uygulamada

Mersin'de eğlenceye mola yok

Valilik, 'Yoruma dayalı spekülatif haber' diyerek uyardı

Mahir Ünal'dan Elbistan'da toplu sünnet organizasyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 30 Haziran mesajı

Komandolardan dayanıklılık bayrak koşusu

Suriye'nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz hale getirildi

Başkan Alemdar, Sakarya için kampta görüşmeler yapacak

Suriye'nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz!

Bursa Yenişehir'e Tarım OSB için girişimler sürüyor

Türk Kızılay'ın 'ilk yardım eğitimi'ne uluslararası tescil