BAKAN KACIR: DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ FIRSAT OLARAK GÖRÜYORUZ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye'nin yatırım, üretim, ihracat ve istihdam ekseninde büyümesine destek olan tüm yatırımcıların arkasında duruyoruz. Türkiye güçlü ekonomisiyle, nitelikli insan kaynağıyla bu ülkeye yatırım yapan herkese kazandırmaya devam edecek.” dedi
Coca-Cola Avrasya ve Orta Doğu Operasyon Birimi'nin Dijital Servis Merkezi İstanbul'da açıldı. Türkiye'yi de kapsayan geniş bir coğrafyaya yönelik hizmetler sunacak merkezin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu ve Coca-Cola İçecek Üst Yöneticisi (CEO) Karim Yahi'nin katıldığı törenle gerçekleşti.
Bakan Kacır, buradaki konuşmasında, merkezin, dijital dönüşüm yolculuğunda ülkemizin küresel rekabet gücünü artıracağını ve Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla gerçekleştirilen atılımlara katkı sağlayacağını belirterek, şunları söyledi:
11 FABRİKA: Ülkemiz, 1964’ten bu yana Coca-Cola’nın bölgesel ve stratejik yönetim üslerinden biri. Bugün Coca-Cola Türkiye, 11 fabrikasında ürettiği birbirinden değerli 16 markası ile ülkemize yatırım yapıyor, istihdam sağlıyor.
25 ÜLKEYE HİZMET VERECEK: Coca-Cola Dijital Servisler Merkezine ise ayrı bir önem atfediyoruz. Öncelikle, Avrasya ve Ortadoğu bölgesinde 25 ülkeye hizmet verecek bu değerli merkez için, güçlü Ar-Ge ve inovasyon altyapısına sahip ve girişimcilikte Avrupa’nın yükselen yıldızı İstanbul’u seçmiş olmanızdan dolayı sizleri tebrik ediyorum.
9 AYRI OPERASYON GRUBU: Bu girişimin, Coca-Cola’nın 9 ayrı operasyon grubunda kurulması planlanan merkezlerden ilki olması da bizleri ayrıca mutlu etti. Bu merkezin hem ülkemiz hem de Coca-Cola için çarpan etkisinde bir katma değer yaratacağını düşünüyoruz.
BİLGİYE HIZLI ERİŞİM: Pazarlama, finans ve strateji gibi alanlarda bilgiye hızlı ve otomatik erişim sağlayacak olan bu merkez, veri analizi uygulamalarıyla da iş verimliliğini artıracak. Açılışını yaptığımız bu merkezin, dijital dönüşümde bir başarı örneği teşkil edeceğine inanıyoruz.
KÜRESEL REKABET: Tabi bu dönüşüm, sadece iş süreçlerini iyileştirmekle kalmıyor, aynı zamanda yeni iş modelleri ve fırsatları da beraberinde getiriyor, işletmelerin küresel alanda rekabet güçlerini artırıyor. İşte bu dönüşüm sürecinde doğru zamanda doğru yatırımları yapan ülkeler geleceğin dünyasında söz sahibi olacak. Dünya’nın en büyük on ekonomisinden biri olmak ve teknolojik bağımsızlığımızı tesis etmek için bu dönüşümü tarihi fırsat olarak görüyoruz.
İHRACAT REKORU: Geçtiğimiz yıl 254 milyar dolar ile ülkemizin ihracat rekorunu kırdık. 2023 yılı ikinci çeyreğinde OECD ülkeleri en yüksek oranda büyüyen ikinci, G20 ülkeleri arasında ise üçüncü olmayı başardık. Son 20 yılda Ar-Ge harcamalarımızın GSYİH’ya oranını yüzde 0,5’ten 1,4’e çıkardık. 2002’de sadece 414 olan patent başvuru sayımız 20 kattan fazla artarak 9 bini aştı.
DİJİTALLEŞME: Sanayimizin rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için dijital dönüşümü bir fırsat olarak görüyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, Türkiye'nin dijitalleşme yolculuğuna liderlik etmek ve ülkemizin ekonomik büyümesini hızlandırmak için durmaksızın çalışıyoruz. Bu kapsamda önemli adımlar attık, atmaya da devam ediyoruz.
MODEL FABRİKALAR: Model Fabrikalar ile işletmelerimize uygulamalı yalın üretim ve dijital dönüşüm eğitimleri sağlıyoruz. Kurduğumuz model fabrikaların sayısını önümüzdeki dönemde 8’den 14’e çıkaracağız. Ülkemizde sanayinin dijital dönüşümünü yerli ve milli çözümlerimiz ile gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ: Yüksek teknolojili alanlarda yetkinliklerimizi artıran Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nın dijital dönüşüm çağrısı kapsamında 36 projeyi destekliyoruz. Bu projeler ile 290 milyon dolar yatırımın önünü açtık.
TEKNOLOJİK YETKİNLİĞİ ARTIRACAK: KOBİGEL Destek Programı ile hem dijital teknoloji geliştiren hem de bu teknolojileri imalat süreçlerine adapte eden KOBİ’leri destekliyoruz. Rekabet gücü yüksek bir Türkiye için, kritik teknolojilerde işletmelerin dijital dönüşümünü sağlayacak, ülkemizin teknolojik yetkinliğini artıracak yeni programları da hayata geçiriyoruz.
DİJİTAL DÖNÜŞÜME DESTEK: Hem yeşil dönüşüm için hem dijital dönüşüm için firmalarla uzun vadeli iş birliklerini teşvik edecek, Dijital Dönüşüm Destek Programı’nı inşallah yıl sonunda devreye alacağız. Bu alandaki yatırımları, teşvik sistemi kapsamında öncelikli yatırımlar olarak destekleyeceğiz. Her alanda olduğu gibi dijital dönüşüm alanında da uluslararası arenada aktif rol üstleniyoruz.
NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI: Bu minvalde geçtiğimiz hafta Türkiye’nin Dijital Avrupa Programı’na katılımı için imzaları attık. Bu program ile dijital altyapıların kurulumunu hızlandıracak, dijital becerilerin artırılmasına odaklanacağız. Ülkemizin dijital dönüşüm hedeflerine ulaşması için nitelikli insan kaynağı kritik rol üstlenmekte.
TEKNOLOJİ ÜSSÜ: Tüm bu attığımız adımlarla birlikte; Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda, sanayimizin dijital dönüşümünü gerçekleştirecek ve ülkemizi küresel bir teknoloji üssüne dönüştüreceğiz. Türkiye Yüzyılı’nı inşallah hep birlikte inşa edeceğiz.
1.7 MİLYAR TL’LİK 17 YATIRIM: Ülkemizin; yatırım, üretim, ihracat ve istihdam ekseninde büyümesine destek olan tüm yatırımcıların arkasında duruyoruz. Bu doğrultuda son 10 yılda Coca-Cola İçecek A.Ş’nin toplam sabit yatırım tutarı 1,7 milyar TL olan 17 yatırımını teşvik sistemimiz kapsamında destekledik.
GÜVENİN NİŞANESİ: Türkiye güçlü ekonomisiyle, nitelikli insan kaynağıyla bu ülkeye yatırım yapan herkese kazandırmaya devam edecek. Coca-Cola Dijital Hizmetler Merkezini de ülkemizin potansiyeline ve güçlü altyapısına duyulan güvenin bir nişanesi olarak görüyoruz.
“KÜRESEL PAZARLARA ERİŞİM”
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye'nin; yatırımcılar için derin, nitelikli ve rekabetçi bir yetenek havuzu sağlayan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kesiştiği noktada küresel pazarlara erişim imkanı sunan bir ülke olduğunu ifade etti. Dağlıoğlu, “Daha çok AR-GE getirmeyi, daha çok lojistik merkez operasyonu getirmeyi, satın alma ofisleri getirmeyi, bölgesel eğitim merkezleri kurmayı, bölgesel yönetim ofisleri kurmayı ve dijital hizmet merkezleri kurmayı hedefliyoruz.” dedi.
YERELDEN DÜNYAYA AÇILAN DİJİTAL START UP-LAR
Coca-Cola Avrasya ve Orta Doğu Operasyon Birimi Başkanı Sedef Salıngan Şahin ise Türkiye'nin yerelden dünyaya açılan dijital start up'larının yanı sıra web ve mobil tabanlı teknolojileri hızla geliştirip kullanabilen nüfusu ile dünya çapında önemli bir lokasyon olduğunu belirtti.
Haber: HALİL CAN GÜLLÜ