Bakan Şimşek'ten kritik mesaj: Enflasyonu düşürmek süreç işidir, kararlı adımlar atacağız

Şimşek,"Dezenflasyon zaman alıyor.Enflasyonu düşürmek bütün dünyada bir süreç işidir.Geçen sene yayınlanan bir çalışmada enflasyonun şok öncesi döneme dönmesi 3,4 yıl alıyor.Bu bir süreç.Enflasyon için kararlı adımlar atacağız"Ded

Bakan Şimşek
EKONOMİ 26.04.2024 11:10:00 54 0

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne katıldı. Burada ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, enflasyonla ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. Enflasyonu düşürmenin bir süreç işi olduğunu belirten Şimşek, kararlı adımların atılacağını söyledi.

Bakan Şimşek'in açıklamaları şöyle: 

OVP'ye baktığımızda en büyük önceliğimiz fiyat istikrarı. Bunu destekleyici nitelikte mali disiplin öngörüyoruz. Türkiye'de sanayide dönüşümden kastımız ekonomideki kompleksiteyi artırıp Türkiye'deki sanayideki dönüşüm üzerinden zenginleşmesini refah olmasını sağlamak. Hedefimiz sağlıklı, sürdürülebilir yüksek büyüme.

Merkez Bankamızın dezenflasyon patikası var. 2023 Haziran ayı ile 2024 Haziran dönemini hiçbir zaman dezenflasyon dönemi olarak görmedik. Biz bunu geçiş dönemi olarak gördük. Dezenflasyon bu dönemin ikinci yarısında başlayacak. Dolayısıyla dezenflasyona geçiş için para politikasında normalleşme süreci gerekiyordu. Ve bunu şu anda Merkez Bankamızın ifadesi ile başarmış durumdayız.

"KARARLI ADIMLAR ATACAĞIZ"

Dezenflasyon zaman alıyor. Enflasyonu düşürmek bütün dünyada bir süreç işidir. Geçen sene yayınlanan bir çalışmada enflasyonun şok öncesi döneme dönmesi 3,4 yıl alıyor. Bu bir süreç. para politikası gecikmeli bir şekilde etkide bulunduğunu hatırlamak lazım. Enflasyon için kararlı adımlar atacağız.

"BÜTÇE AÇIĞINI YÜZDE 3'ÜN ALTINA ÇEKECEĞİZ"

Önümüzdeki seneden itibaren deprem harcamaları dahil bütçe açığını yüzde 3'ün altına çekeceğiz.  Harcamaların gözden geçirilmesi bir süreç işi, tasarruf konusunda çalışmalarımızı nihai bir noktaya getirdik, yakında bazı hususları paylaşacağız ve gereken adımları atacağız.

KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE 

Biz OVP'de vergi muafiyet ve istisnaları gözden geçireceğimizi söyledik. Kayıt dışı ile mücadele eylem planı açıklamayacağız sadece uygulayacağız. Hazine ve Maliye Bakanlığı çok güçlü bir şekilde sahada olacak. 

Önümüzdeki seneden itibaren hedeflerimiz çok basit. Bütçe açığı milli gelire oran olarak yüzde 3'ü geçmeyecek. Borcun milli gelire oranı deprem etkisi dahil yüzde 35'i geçmeyecek. 

Önümüzdeki dönem şokları ve reformlar için mali alan oluşturacağız. Merkez Bankası'na dezenflasyon için destek vereceğiz.

"TÜRKİYE'NİN AVANTAJLARI VAR"

Türkiye'de kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 29,5. Bizim gibi ülkelerde ise yüzde 70. Mali politikanın tek hedefi var dezenflasyona yardımcı olmak. Ama orta vadede yapısal alan için mali alan oluşturacağız. 

Türkiye'nin toplam borçluluğuna baktığımız zaman gelişmekte olan ülkelerin yarısında az. Toplam borcun milli gelire oranı geçen sene yüzde 108. Bize benzer ülkelerde bu oran yüzde 255, dünyada ortalama yüzde 331. Küresel ekonomide en önemli sorunlardan biri yüksek borçluluk. Aşırı borçlanma büyüme önünde önemli bir engel. Türkiye'nin burada önemli avantajları var."

Kaynak: Türkiye Gazetesi


İlginizi Çekebilir

KOOP-DES'te ikinci çağrı dönemi... Son başvuru 31 Temmuz

Akaryakıt istasyonlarının tüketimine dijital takip

İhracatçı fabrika kapatmamak için kârsız çalışıyor

Asansör sektörü Mayıs 2025'teki buluşmayı bekliyor

Kadın kooperatiflerine tek bir platform üzerinden erişim imkanı

TOBB Emeklileri Derneği, TOBBES Genel Kurulu'na katıldı

Lüks tüketim pazarı ikilemle karşı karşıya

IPARD-III başvurularında son tarih 16 Ağustos!

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu açıklandı

GCA, TİM ihracat şampiyonları listesinde 2’ncilik ödülüne layık görüldü

Kayıt dışı ile mücadeleye devam

Nükleer zirvede 325 yeni görüşme yapıldı

Borçlanma faiz oranları düşüşte!

Yenilenmiş 2. el teknoloji sektörü büyümesini sürdürüyor

36 şehrin ihracatı arttı!