EKONOMİ

EKONOMİ Haberleri

Bakır krizi kapıya dayandı

Bakır krizi kapıya dayandı

Bakır krizi kapıya dayandı
EKONOMİ 22.07.2022 11:06:00 54 0

2050 yılına kadar fosil yakıtlardan yeşil enerjiye geçilemezse dünya yaşanamayacak kadar kötü bir yer olacak. Bu yüzden dünya, 2035 ve 2050’ye kadar iklime zararsız hale gelmeyi hedefliyor. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Yeşil enerjiye geçişte en çok ihtiyaç duyulan bakırın yeteri kadar olmadığı ortaya çıktı.

İSTANBUL (İGFA) - Enerji Hukuku Uzmanı, AGB Consultans Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Abide Gülel, dünyayı bekleyen bu yeni tehlike hakkında şu bilgileri verdi:

“Bakır, fosil yakıtlardan sürdürülebilir enerjiye geçişte o kadar merkezi bir durumda ki, dünya çapındaki talebin 2035 yılına kadar 25 milyon metrik tondan 50 milyon metrik tona yani iki katına çıkması muhtemel. 2050'de 53 milyon metrik tona yükselmeye devam edecek. Bu rakam 1900 ile 2021 yılları arasında dünyada tüketilen tüm bakırdan daha fazla. Dünyanın bunu karşılaması mümkün değil.  Bakır, yenilenebilir enerjiyi taşıyan altyapının anahtarıdır. Elektrikli araçlar, güneş ve rüzgar enerjisi ve enerji depolama için pillerin tümü bakırla çalışır. Elektrifikasyonun metali olarak tanımlanan, elektrikli araçlarda, rüzgarda, güneşte ve pil projelerinde kullanılan bakır, talep artışının çoğunu yönlendirecek.  Örneğin, içten yanmalı araçların güç aktarma aksamlarında yaklaşık 24 kilogram bakır var. Hafif hizmet tipi, pille çalışan bir elektrikli aracın güç aktarma aksamı 60 kg bakır gerektirir. Orta hizmet tipi bir araç için 139 kg bakır gerekirken, ağır hizmet tipi bir araç için 425 kg bakır gerekiyor. 

DAHA FAZLA BAKIR MADENİ AÇMAK DA YETERLİ DEĞİL

Elektrikli araçlar, rüzgar, güneş ve piller için gerekli bakırın önümüzdeki on yılın ortasına kadar üç katına çıkacağını tahmin ediyor.  Bu kaçınılmaz sorunun bariz çözümü ise daha fazla bakır madeni açmak olacaktır. Bu kesinlikle gelecek kıtlıkların giderilmesine yardımcı olacaktır, ancak bu denkleştirmelerin çok geç olacağı bir durumdur. 

Uluslararası Enerji Ajansı'nın araştırmasına göre, yeni bir bakır madeni açıldıktan sonra, verimli bir şekilde çalışmaya başlaması ortalama 16 yıl sürüyor. Bakır, birden fazla endüstride kullanımı nedeniyle dünyanın talebini karşılayamıyor.  

YENİ JEOPOLİTİK DÜZEN OLUŞABİLİR

Önemli miktarda yeni arz sağlanmadıkça, iklim hedeflerine ulaşılamayacağı ortada. Bakır kıtlığı yeşil enerjiyi, teknoloji girişimlerinin ilerlemesini durdurabilir.  S&P Global Başkan Yardımcısı Daniel Yergin ''Bakır gibi madenlerin etrafında yeni bir jeopolitik düzen oluşacak. Tehlike büyük ama şimdilik çaresi yok"  dedi. 


Haber Kaynak : igf
Anahtar Kelimeler: Bakır krizi kapıya dayandı

İlginizi Çekebilir

Sanayi ve Teknoloji'den otomotiv ürünlerine yönelik 4 ayrı yönetmelik

EPDK hizmet bedelleri ve YEKDEM maliyetlerini güncelledi

Akaryakıtta ÖTV düzenlemesi pompaya zamlı yansıdı!

Kamuda 1830 engelli vatandaş istihdam edilecek

Yeni GAP Eylem Planı istihdam sağlayacak

Malatya'da 60 Milyon TL'lik proje

Kırtasiye firmasına Rekabet'ten 7,4 milyon TL idari ceza

Kruvaziyerde 2025 yılı da 2024 gibi parlak olacak

IPARD 3'te 105 projeye 527,1 milyon TL

Başkan Torunoğlu, Adıyaman’ın Sorunlarını Dile Getirdi

Hizmet ihracatında 2022'nin gözde girişimi ulaştırma ve depolama oldu

Ekonomik güven arttı!

2024'ün enerjide kazananı 'Güneş' oldu

Elektrik piyasası lisans başvuru bedellerini belirledi

Kış turizminde son dakikacılar yüksek olacak