Canlı yayında milyonların zam hesabı! Memura kötü, emekliye güzel haber, asgari ücretliye sürpriz var

Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Türkiye gazetesi yazarı İsa Karakaş, canlı yayında memur, emekli ve asgari ücret zammıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Canlı yayında milyonların zam hesabı! Memura kötü, emekliye güzel haber, asgari ücretliye sürpriz var
EKONOMİ 5.06.2024 18:30:00 80 0

Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Türkiye gazetesi yazarı İsa Karakaş, TGRT Haber canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. TGRT Haber Ankara Koordinatörü Ahmet Sözcan'ın sorularını cevaplayan Karakaş, memur, emekli ve asgari ücret zammıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

MEMURA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

5 aylık enflasyon rakamlarına göre değerlendirme yapan Karakaş, seyyanen zam verilmeden refah verilmeden memurlara yüzde 17,57 zam yapılacağını söyledi. Karakaş, "Temmuza geldiğimiz zaman bu oranın en az yüzde 20,4 gelmesini bekliyorum." dedi.

MEMURA EK ZAM YOK, MEMUR EMEKLİSİNİN DURUMU FARKLI

Memurlara ekstra bir zam yapılmayacağını belirten Karakaş, "Kulis bilgisi paylaşıyorum. Hükümet memur maaşlarına ekstradan refah payı artışı yapmayacak. Memur emeklisinin durumu farklı. Ocakta seyyanen zam verilmediği için memur emeklisi zor duruma düştü. Cumhuriyet tarihinden memur emeklilerinin maaşları hiç bu kadar düşük kalmamıştı." ifadelerini kullandı. 

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Memur emeklisinin zammına iyileştirme yapılabileceğini belirten Karakaş sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bununla ilgili iyileştirme beklentisi var. Bununla ilgili 3 senaryo var. 

1- Seyyanen zam verilmezse sadece enflasyon ve toplu sözleşme zammı yapılırsa en düşük memur emeklisi maaşı 17 bin 715 TL olacak.

2- Hükümet SSK ve BAĞ-KUR emeklileri ile memur emeklisi zammında eşitleme yaparsa en düşük memur emeklisi maaşı 18 bin 535 TL olacak

3- Memur emeklilerinin seyyanen zamdan kaynaklanan 120 bin TL alacakları var. Eğer seyyanen zam temmuzda memur emeklisine de verilirse en düşük memur emeklisi maaşı 32 bin 835 TL olacak.

"SEYYANEN ZAM HÜKÜMET İÇİN BİR FIRSAT"

Seyyanen zam sözü SSK, BağKur, memur farketmeksizin tüm emeklilere verilirse asgari ücretin altında kalan emekli maaşı olmaz. Dolayısıyla hükümet için bu fırsattır. Gelir dağılımı eşitsizliği had safhaya çıkmıştır. Açlık sınırı 18 bin lirayı bulmuştur. 10 bin lira emekli maaşı olmaz. Seyyanen zamla hem kök maaş belasından kurtuluruz, hem memur emeklilerinin mağduriyeti gider hem de yüksek ücret prim yatıranların mağduriyeti gider."

"ASGARİ ÜCRETE EYLÜLDE DÜZENLEME BEKLİYORUZ" 

Asgari ücret zammıyla ilgili de konuşan Karakaş, "Asgari ücretin ruhu gereği açlık sınırının altında kalamaz. Mutlaka bir güncelleme bekliyoruz. Bu güncellemenin de temmuz ayında olmayacağı kesinleşti ama eylül gibi bir düzenleme mutlaka bekliyoruz." şeklinde konuştu. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi


İlginizi Çekebilir

Azerbaycan'dan ithalata yeni kolaylıklar!

Filmaşin ithalatına 3 yıl ek mali yükümlülük

Marmaralı işverenler istihdamda artış bekliyor

Tedarik sanayinde esneklik ve dirençlilik daha da önem kazandı

ÇCSİB Başkanı Erdem Çenesiz’den ihracatta yeniden yükseliş sinyali

Benzin ve motorine yeni zam!

Ticaret'ten paslanmaz çelikte damping soruşturması!

YASED'den FATF değerlendirmesi

Bakan Bolat: En yüksek aylık ihracata ulaştık

Temassız şifresiz işlem limiti 1.500 TL oluyor

Erken kredi kapatacaklar için 'Merkez'den önemli karar

Bakan Şimşek: Gerileyen cari açık kalıcı rezerv birikimini sağlayacak

Opsan’dan çok önemli başarı

Hizmet üretici fiyatları arttı

Erken kredi kapatacaklar için 'Merkez'den önemli karar