CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat: Buğday milli bir meseledir

ULUSAL (PHA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, TMO'nun gece yarısı açıkladığı buğday alım fiyatları hakkında bir açıklama yayınladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat: Buğday milli bir meseledir
GÜNDEM 8.06.2024 15:05:22 78 0

Tarımsal üretim maliyetlerinin her geçen gün arttığına vurgu yapan Karabat, “TMO’nun gece yarısı açıkladığı komik artış binlerce üretici için hayal kırıklığı oldu." ifdelerini kullandı.
Ülkemizde yüksek enflasyon baskısı ile geçim sıkıntısı artan çiftçilerimizin gözü kulağı günlerdir Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanacak fiyatlardaydı. Bu yıl da çiftçilerimiz artan girdi maliyetlerine, yaşanan doğal afetlerin verdiği zararlara ve artan kredi faiz oranlarına rağmen buğdayını ekerek üretimini yaptı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da emeğinin karşılığını almak üzere hasadına başladı. Fakat TMO’nun gece yarısı operasyonu gibi açıkladığı ve geçen yıla göre ton başına sadece bin lira olan artış hayal kırıklığı yaşattı!" İfadelerini kullandı.
Karabat değerlendirmelerine şöyle devam etti; “Buğday fiyatları sadece çiftçinin sorunu değil, ülkenin en temel sorunudur! Ektiği buğdayı satamayan çiftçi varsa tarım yoktur! Üretim maliyetini karşılayamayan çiftçi varsa tarım yoktur!"
Gıda güvenliği konusuna da değinen CHP'li Karabat: "Dünyada gıda güvenliği ve üretim en önemli politikalardan biriyken, açıklanan buğday alım fiyatı Türkiye’nin tarımdan çıkma adımıdır!" dedi.
Üretici maliyetleri hakkında değerlendirmeler yapan Karabat: "Ülkemizdeki ekonomik kriz koşulları, her gün artan maliyetler düşünüldüğünde yapılan artış gerçekten komik kalıyor! İfadelerini kullanan Karabat; 2023 yılında buğdayın alım fiyatı 8 bin 250 TL olurken, 2024 fiyatı 9. bin 250 TL oldu. Artış sadece yüzde 12.
Son 1 yılda TÜİK’in enflasyonu bile yüzde 75,45 olarak açıklandı. Motorine yüzde 105, gübreye yüzde 36 zam geldi. TMO’nun bu kararı ithalat lobileri için alındı!" dedi.

 

Kaynak : PHA


İlginizi Çekebilir

Haliç Köprüsü metrobüs yolu yenileniyor

TBMM'nin haftalık gündemi yine yoğun

Türkiye, KKTC'ye gümrükte kullanılmak üzere mobil X-Ray cihazı hibe

Ticaret Bakanlığı açıkladı... O düzenleme uygulamada

Mersin'de eğlenceye mola yok

Valilik, 'Yoruma dayalı spekülatif haber' diyerek uyardı

Mahir Ünal'dan Elbistan'da toplu sünnet organizasyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 30 Haziran mesajı

Komandolardan dayanıklılık bayrak koşusu

Suriye'nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz hale getirildi

Başkan Alemdar, Sakarya için kampta görüşmeler yapacak

Suriye'nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz!

Bursa Yenişehir'e Tarım OSB için girişimler sürüyor

Türk Kızılay'ın 'ilk yardım eğitimi'ne uluslararası tescil

İstanbul ETO uyardı: Elektrik yangınları ansızın gelir