CHP'li vekil Özcan'dan TBMM'ye 'motokuryelik' için araştırma önergesi

CHP'li vekil Özcan'dan TBMM'ye 'motokuryelik' için araştırma önergesi

CHP
SİYASET 24.10.2023 09:27:00 73 0

CHP Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, motokuryelik mesleğinin sorunlarının araştırılması için bir TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

ANKARA (İGFA) - CHP Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, motokuryelik mesleğinin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Bu kapsamda Özcan, motokuryelik mesleğine dair mevzuatın işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından uluslararası standartlara uygun şekilde güncellenmesi, mesleğin tehlikeli sınıfının yeniden ele alınması, motokuryeleriçin mesleki yetkinliğin ve güvenli sürüşün güvence altına alınacak düzenlemelerin yapılmasını ve sektöre dair düzenlemelerin taraf olunan ILO'nun standartlarıyla uyumlu hale getirilmesi amacıyla araştırma önergesi verdi.

Türkiye'de motokuryelik mesleğinin 2014 yılında iş kolu haline getirildiğini belirten Özcan, sektörle ilgili derneklerin kayıtsız çalışanlarla beraber Türkiye genelinde çalışan motokurye sayısının2023 yılı itibariyle 1 milyonun üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Motokuryeliğin ölümlü iş kazası riski yüksek bir meslek olduğuna dikkati çeken Özcan şu açıklamalarda bulundu:

"Motokuryeler genel olarak güvenlik açısından risk arz eden, korumasız bir araçla hizmet üretiyor. Motokuryeler özel güvenlik ekipmanları ile çalışması gerektiği halde, şirketler maliyet nedeniyle bu ekipmanları sağlamıyor. Motokuryelik işbaşında iken sürekli dikkat gerektiriyor. Mevsim şartlarından doğrudan etkileniyor. Tüm bu faktörler bir arada düşünüldüğünde, motokuryeliğin ölümlü iş kazası riski yüksek bir meslek olduğu ortadadır. 2022'de 58 motokurye, bu yıl ise şimdiye kadar 40'a yakın motokurye iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Motokuryelik mesleği tehlikeli iş sınıfında yer almalıdır"..

Motosiklet sürücü belgesinin motokuryelik yapmak için yeterli olması önemli bir sorun olduğuna da vurgu yapan Özcan, "Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun hazırladığı Motosikletli Kurye Ulusal Yeterlilik Standardı 2017 yılında yürürlüğe girdi. Ancak bu standartların bağlayıcı bir niteliği yok. Söz konusu standartlarda mesleki teçhizat tanımının geliştirilmesi gerekmektedir. Aksi durumda bir yaptırımı olmadığı için, motokuryeler mesleki yeterlilik belgesini almaya ihtiyaç duymuyorlar. Motosiklet sürücü belgesinin motokuryelik yapmak için yeterli olması önemli bir sorundur. Çalışan örgütleri, mesleğin güvenli icrası için ileri sürüş tekniklerinin öğrenilmesini gerekli görüyor. Motokuryeler için mesleki yetkinliğin ve güvenli sürüşün güvence altına alınması için tüm sorunlar ivedilikle giderilmelidir" çağrısında da bulundu.

 


İlginizi Çekebilir

Yazgan: Türkiye müteahhitlere ipotek ediliyor

İstanbul Bakırköy'de Başkan Ovalıoğlu'na 'Özel' övgü

MHP Lideri Devlet Bahçeli: TBMM'nin aldığı karar yerindedir

Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan İstanbul Esnaf ve Sanatkârlarıyla buluştu

AK PARTİ ÇİĞLİ'DE KONGRE TARİHİ KESİNLEŞTİ

Başkent'te Cumhurbaşkanı Erdoğan Bahçeli'yi ziyaret etti

HÜDA PAR’dan Bingöl’e ziyaret: Emiroğlu, çözüm odaklı çalışmaları sürdürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Lideri Bahçeli görüştü

Babacan: "Türkiye'yi İki Kutuplu Siyasetten Kurtaracak Yol Arıyoruz"

Parlamentoda Yeni Dönem Başladı: DSP Liderinden Sığınmacı Sorununa Çözüm Çağrısı

Okullardaki Temizlik Sorunu Büyüyor: MEB ve CHP Belediyeleri Karşı Karşıya

DEVA Partisi’nden Deprem Bölgesi İçin Acil Psikososyal Destek Talebi

AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu'dan ÜNİAK standına ziyaret 

TBMM'de CHP'li Gürer'den patatesli açıklama!

Bahçeli: Kapımızın önünde baykuş öttürmeyiz!