CHP Adıyaman İl Hukuk Sorumlusu ve İl Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Levent Bozat, sarmalık tütün yasağı ile ilgili tütün üreticilerinin gergin bekleyişini gündeme taşıdı.
CHP Adıyaman İl Hukuk Sorumlusu ve İl Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Levent Bozat, sarmalık tütün yasağı ile ilgili tütün üreticilerinin gergin bekleyişini gündeme taşıdı.
Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün üretim ve ticareti yapanlara getirilen cezanın yürürlük tarihi 1 Temmuz 2021 yerine 1 Ocak 2022 tarihine uzatılmıştı. Cezanın yürürlüğe girmesine bir haftadan kısa bir süre kaldı. Yasa, belgesiz tütün satanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.
Öte yandan tütün üreticilerinin tek başına kıyılıp içilebilme vasfına sahip tütün çeşitlerinin üretildiği bakanlıkça belirlenmiş üretim merkezlerinde en az 250 tütün üreticisi gerçek kişinin bir araya gelerek Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri kurması gerekiyor.
Tütün üreticileri ise bu yönetmeliğe ve cezaya karşı çıkıyor.
CHP Adıyaman İl Hukuk Sorumlusu ve İl Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Levent Bozat da zamanı daralan tütün üreticilerinin gergin bekleyişine ilişkin açıklama yaptı. CHP'li Bozat şunları söyledi:
"ÜRETİCİNİN EMEĞİ HİÇ OLACAK"
"Yerli tütün üreticilerimiz kendilerinin, çocuklarının, ailelerinin geçimini sağlamak için tek geçim kaynağı ve alın terleri olan tütünü üretip satıyorlar. Ancak şimdi tütünün sarılıp satılmasına karşı çıkarılan ve kooperatifleşme ile ilgili yasa, üreticileri zor duruma düşürüyor. Tütün üreticileri kişi başına 5-700 metrekare arazi düştüğünü ve kooperatifin kurulduğu taktirde yetmeyeceğini, dışarıya bağımlı olacaklarını söylüyor. Ekinlerin az olduğundan şikâyetçi olan üreticimiz sarma tütünün yasaklanması halinde tütünün maddi değerinin düşeceğini ve emeklerinin hiç olacağını bas bas bağırıyor."
"YERLİ ÜRETİCİNİN YANINDA DURMAMIZ GEREKİYOR"
"Tütün üreticilerinin isteği belli. Ne erteleme istediler ne kooperatif. Ancak gelinen noktada vakit daralıyor. Tütün üreticilerinde gergin bir bekleyiş hakim. Tek istekleri diğer tarım ürünleri gibi serbest piyasaya uygun biçimde tütünü serbestçe satmak. O nedenle bu yasadan ziyade yerli üreticiyi teşvik edecek ve destekleyecek yasalarla tütün üreticilerinin yanında durmamız, ona göre adımlar atılmasının elzem olduğunu düşünüyoruz."