CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu'na (ADF) katılarak, hitaplarını gerçekleştirdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR
SİYASET 13.03.2022 22:34:00 87 0

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu "Antalya Diplomasi Forumu"ndaki konuşmasına katılımcıları selamlayarak başladı.

Erdoğan daha sonra BM’ye değinerek dünya 5’ten büyüktür diyerek şunları söyledi.

"Çatışan taraflardan biri veto hakkına sahip daimi üye olunca, Güvenlik Konseyi'nin icbar edici rolü boşa çıkmış, sistem iflas bayrağını çekmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda alınan kararların bağlayıcı yönü bulunmadığı için de çatışmaları sonlandıracak hiçbir adım atılamamıştır. Düşünün 141 üye, o 5 üyenin içindeki bir veya iki üyeye karşı oy kullanırken netice alınabildi mi? Alınamadı. Böyle bir adalet olur mu? İşte mesele, ben diyorum ki artık daha adil bir dünyayı tesis etmek için uzun bir süredir dünya beşten büyüktür diyerek sistemin bu yönüne dikkati çekiyor, günümüz şartlarına göre reforme edilmesi gerektiğini hep söyledik, söylüyoruz. Ancak sistemin açıkları bilinmesine rağmen veto yetkisini elinde tutanlar gücü paylaşmaya yanaşmadığı için reform talepleri görmezden gelindi. Veto hakkı olmayan geçici üyelik, bu da çok komik geliyor bana, 15 tane geçici üye, 5 tane de daimi üye. Böyle komik bir şey olur mu? Bununla nereye varılıyor? Geçici üye olmak için de o ülkeler, 'Ben de geçici üye olabilir miyim?' diye çırpınıyorlar. Çeşitli lobiler yapıyorlar, kulisler atıyorlar. Olsan ne yazar? Aynı şeyi biz de yaşadık. Hiçbir faydası var mı? Yok. Elini kaldır indir. Asıl iş o beşten bir tanesinde. O 5 üyeden bir tanesi ne derse o oluyor. Geçici üyelik üzerinden sistemin yapısal sorunlarının üstü örtülmeye çalışıldı."

Türkiye gibi doğru bildiklerini yüksek sesle haykırmaktan çekinmeyen ülkelerin ise haksız, temelsiz, son derece çirkin ithamlarla susturulmak istendiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Oysa biz, dünya beşten büyüktür derken, sadece kendimiz için, kendi ülkemiz için bir talepte bulunmuyorduk. Milletimizin hakkıyla beraber tüm insanlığın hakkını, hukukunu, ortak menfaatini de savunmaya çalışıyorduk. Yaşadığımız hadiseler bize tespit ve tekliflerimizin ne kadar doğru, yerinde ve isabetli olduğunu göstermiştir. Aynı gerçeğin Güvenlik Konseyi daimi üyeleri tarafından da görüldüğünü, anlaşıldığını ümit ediyorum. Statüko yerine barışı gözetecek, beş ülkenin çıkarı yerine tüm insanlığa hizmet edecek yeni bir küresel güvenlik mimarisinin kurulması şarttır."

"YENİ BİR PARADİGMAYA İHTİYAÇ DUYUYORUZ"

Daha adil bir dünyanın mümkün olduğu inancıyla gelecek dönemde Birleşmiş Milletler reformu çabalarını arttırarak sürdüreceklerini vurgulayan Erdoğan, "Aydınlık yarınlarımız uğrunda vereceğimiz bu mücadeleye sizlerin de gereken desteği sağlayacağınıza yürekten inanıyorum.


İlginizi Çekebilir

Bahçeli'den sert tepki! UEFA laçka kararından vazgeçmezse...

MHP’li İsmet Büyükataman’dan Özgür Özel’e “Bozkurt” tepkisi

Osman Kavala kanaat önderiniz mi?

CHP'li başkan Öcal'dan, Milli Eğitim Bakanı Tekin'e çok sert eleştiriler

CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanları İstanbul’da buluştu

Havadaki rötar çilesi TBMM gündeminde

Dervişoğlu: Türkiye demografik saldırı altında

Dervişoğlu: Türkiye demografik saldırı altında

DEVA'lı Milletvekili Avşar'dan asgari ücret eleştirisi

Yeni bakanlar yemin etti

AK Partili vekil Maviş'ten eğitimde kalkınma hedefi vurgusu

Özdağ: Sorumlusunu başka yerde aramayın

Işıkbay, orman yangınlarına dikkat çekti

Genel Başkan Ahmet Sevim'den AKP Hükümetine Sert Eleştiriler: "Kadınlar Üzerindeki Baskıya Son Verilmeli!"

İmamoğlu: Parti içi rekabet ayrışmanın değil, bütünleşmenin aracıdır