Tarih: 14.04.2022 18:50

DENİZLERİN CANI YUNUSLAR TEHDİT ALTINDA

Facebook Twitter Linked-in

Bugün Dünya Yunus Günü! Onlar denizlerin en zeki, en sosyal canlılarından! Dünyadaki tüm okyanuslarda ve hatta Asya ve Güney Amerika’daki en büyük nehirlerin bir kısmında yunuslara rastlayabilirsiniz.  Bu son derece zeki ve sosyal canlılar deniz ekosisteminin bekçileridir. Yunusların varlığı gezegen sağlığı için çok önemli! Uzmanlara göre, yunusların azalması gezegenimizdeki deniz ekosistemlerine zarar veriyor.

Türkiye'yi çevreleyen denizlerde en çok gözlemlenen yunus türleri, Afalina (Tursiops truncatus), Mutur (Phocoena phocoena relicta), Tırtak (Delphinus delphis) ve Çizgili Yunus (Stenella coeruleoalba)’tur.

Ülkemizde de görülen Tırtak türü  yunuslar  IUCN’in (Dünya Doğayı Koruma Birliği) Tehlike Altındaki Türler Kırmızı Listesi’nde bulunuyor.

Denizlerin gün geçtikçe kirlenmesi, denizlerdeki ses kirliliği, deniz trafiği, hedef dışı avlanma ve kasti öldürme yunusların geleceğini tehdit ediyor! Özgür olması gereken yunuslar, doğal yaşam alanlarından alıkonularak yunus parklarında esaret altında yaşıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —