Deprem Hatay ve Adıyaman’ı yıktı

ADIYAMAN (PHA) - Zeynal Abidin Kıymaz- Gazeteci-Yazar Zeynel Abidin Kıymaz depremin yerle bir ettiği Hatay’da yapılan çalışmaları inceledi, vatandaşları dinledi.

Deprem Hatay ve Adıyaman’ı yıktı
GÜNDEM 27.06.2024 17:40:54 53 0

Hatay gezi ve temasları sırasında depremde evsiz kalanlara bir nevi ev sahipliği yapan İskenderun ilçesinde gazetecilerle bir araya gelen Kıymaz Anadolu basın birliği Hatay İl temsilcileri üyeleriyle depremi konuştu. Anadolu basın birliği Hatay şube başkanı Selim Aras Hatay’da yıkımın boyutlarına dikkat çekerek, sorunların çözümünde bir dağınıklık olduğunu ve Hatay’ın bir nevi sahipsiz öksüz bir kent olduğuna dikkat çekti.

İskenderun’un alt yapı sorunları var

Selim Aras: İskenderun ilçesinin Hatay’da evsiz kalanlara ev sahipliği yaptı. İskenderun depremde en az etkilenen ilçeydi. İskenderun kent merkezi ulaşım ve alt yapı olarak ihtiyaçları büyük. İskenderun ilçesinin yaşanabilir ilçe olabilmesi için büyük çaba ve gayretlere ihtiyaç var. 6 Şubat depreminde Hatay ve Adıyaman en büyük yıkımı yaşayan kentler. Bu kentlerde sorunlar öyle kısa sürede çözülecek gibi değil. İşlerin daha hızlandırılması lazım. Bu kış vatandaşları Konteynır kentlerden kurtarıp kalıcı konutlara yerleşmelerini bekliyoruz.

Metin Ballar (Anadolu Basın Birliği Hatay şube yön.kur.üyesi)

Hatay depremde büyük bir yıkım yaşadı, artık haberlerde vs Hatay’ın adı geçmiyor, adeta Hatay unutuldu kaderine terkedildi. Bu kentte coğrafi olarak bir dağınıklık var. Buna paralel olarak kurumlar arasında STK'lar arasında bir kopukluk var. Hatay’ı sahiplenip meselelerini kendine dert edinen bir lidere ve birliğe beraberliğe ihtiyaç var. Bu gün GAP gazeteciler birliği genel başkanının bizleri önemseyip gelip, problemlerimizi konuşmayı, dile getirmeye çalışan Zeynel Başkana bu çabasından dolayı teşekkür ediyorum.

Ahmet Cerrahoğlu (Anadolu basın birliği onursal başkanı): Hatay sahipsiz

Antakya, Kırıkhan ve Samandağ bölgesinde büyük bir yıkım oldu. Deprem felaketinde çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti. Önemli bir kısmı da Antakya dışına gittiler. Antakya dışına gidenleri geri dönmeleri için kente hayat verilmesi lazım. Dünya deprem tarihinin belki de en büyük ve şiddetlisini yaşadık. Geliyorum, geliyorum diye haber vere vere geleceğini bildiğimiz halde, neme lazımcı, liyakatsiz, gaflet ve delalette bulunan kadroların yaratmış olduğu depreme dayanıksız konutların insanımızı toprağa gömüşünü yaşadık. 6 Şubat depremi büyük bir faciaydı. Ancak bu faciadan daha büyüğünü bu seferde deprem sonrasında yaşadık. Deprem sabahı doğru müdahaleye yakın çalışmayı ancak üçüncü günden sonra yaşamıştık. Yardım ekipleri yetersiz ve kifayetsiz, ekipmanlar yetersiz, güvenlik zaafiyetleri en üst seviyede idi. Neyse bunlar geldi geçti. Yaralarımızı sarmaya, geçmişi unutmaya çalışıyoruz. Çadırlardan kurtulan depremzede hemşerilerimiz 20 M2 konteynerlerde yaşam mücadelesi veriyorlar. Konut yapımı başladı ama sayı çok yetersiz. Hatay'da yıkılan hane sayısı 198.000, ancak ihalesi yapılıp başlanılan inşaat sayısı 7.500. Bu tablo insanımızı karamsarlığa itmektedir. GAP gazeteciler birliği genel başkanı Gazeteci-Yazar Zeynel Abidin Kıymaz’ın Hatay ve İskenderun’a ilgi gösterip gelip buraları gezip, gazeteci olarak duyarlılık göstermesinden dolayı çok mutlu olduk.

Akın Geçer (Ana.bas.bir.üyesi): Hatay’da yapılacak çok şey var

Hatay ve Adıyaman’daki yıkımın boyutu biri birine yakın. İki kentte de insan kaybı, bina vs yıkımı rakam olarak biri birine yakın. İki kentte hayatı normale döndürmek için başlatılan projeler var. Yapılanlar var ve bir de yapılacak olanlar var. Hatay’da yerleşim alanları mahalleler dağınık vaziyette. Birçok yere yetişmek gerekiyor. Hatay’ın sorunlarını sesini duyurmak gerekiyor. Adıyaman ve Hatay için özel çaba gösterilmeli.

 

Kaynak : PHA


Anahtar Kelimeler: deprem hatay ve adıyaman’ı yıktı

İlginizi Çekebilir

Afşin'de trafik kazası: 3 yaralı

Mahir Ünal'dan Elbistan'da toplu sünnet organizasyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 30 Haziran mesajı

Komandolardan dayanıklılık bayrak koşusu

Suriye'nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz hale getirildi

Başkan Alemdar, Sakarya için kampta görüşmeler yapacak

Suriye'nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz!

Bursa Yenişehir'e Tarım OSB için girişimler sürüyor

Türk Kızılay'ın 'ilk yardım eğitimi'ne uluslararası tescil

İstanbul ETO uyardı: Elektrik yangınları ansızın gelir

KKK'da Uzman Erbaş başvuruları bugün sona eriyor

İzmir İtfaiyesi’nden yangın tatbikatı

Mesleki eğitimde günlük cep harçlıkları arttı!

TZOB: Elektrik zammı geri çekilmeli

Antalya yılın 'hava' rekorunu kırdı!