Depremzede Oda Başkanları Hatay’da Toplandı

Başkan Torunoğlu: “Değişken Faizli KGF Kredileri Bölgemizin Ortak Sorunu Haline Geldi”

Depremzede Oda Başkanları Hatay’da Toplandı
GÜNDEM 2.06.2024 14:02:00 77 0

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torunoğlu, Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerindeki değişken faiz oranlarının bir an önce iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde bölgede 7 ilin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle oluşturulan ‘Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu’nun 26. Toplantısına katılan ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu, değişken faiz oranları nedeniyle bölgedeki sanayi ve ticaret hayatının olumsuz etkilendiğini belirterek KGF’nin deprem destek kredisinin sanayiciye bir deprem daha yaşattığını kaydetti. 

“DEPREM BÖLGESİ İÇİN FAİZ ORANI SABİT OLMALI”

Toplantıda konuşan Başkan Torunoğlu, “KGF kredilerinin faizi Martta yüzde 10 civarındaydı. 6 Şubat depreminden sonra Kredi Garanti Fonu’ndan 2,5 milyar TL kredi kullanan Adıyaman’da değişken faizin yüzde 60’lara dayanması sanayi üretimimize darbe indirdi. Sermayesi güçlü işletmeler kredi borçlarını kapattı ancak krediyi fabrikanın onarımında kullanan, üretim sermayesi yapan işletmelerin borcu katlandı. Bu deprem destek kredisi aslında bize bir deprem daha yaşatmış oldu. Şimdi üyelerimiz bu yükün altından kalkamıyorlar. Bununla beraber çok ciddi bir sıkıntı ilimizde ve deprem bölgesinde oluştu. Bu değişken faizli uygulama, özellikle deprem bölgesinde son bulmalı. Yükselen faiz ve ödenemeyen taksitler nedeniyle kentimizde iflas etmek üzere olan firma sayısı giderek artıyor. 2 milyon TL kredi kullanan bir sanayicimizin 3 aylık faiz ödemesi 280 bin TL’ye dayanmış durumda. Ana borç bu miktara dahil değil. Sanayicilerimizin bu faizle mücadele edecek takati kalmadı. KGF kredisi nedeniyle 1000’i aşkın işletmemiz iflas riski yaşıyor. Hükümetimizin mutlaka bir düzenleme yapması gerekiyor. Deprem bölgesi için KGF kredi faiz oranının sabit olmasını talep ediyoruz. Devletimizin de ne kadar zor durumda olduğunu biliyoruz ancak yüzde 60’lara dayanan faiz oranları yarayı kapatmaktan ziyade daha da derinleştiriyor. Devletimizden yüzde 20 gibi daha sürdürülebilir faiz oranları bekliyoruz. Sanayicimiz yüzde 50 kapasite ile üretim yapıyor. Faizi sürdürülebilir seviyelerde sabitlemezsek kent ekonomimizde ciddi bir kriz yaşanacak. Aksi taktirde özelde Adıyaman, genelde ise bölge ekonomisi için iyi günler bizi beklemiyor” diye konuştu. 


İlginizi Çekebilir

Afşin'de trafik kazası: 3 yaralı

Mahir Ünal'dan Elbistan'da toplu sünnet organizasyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 30 Haziran mesajı

Komandolardan dayanıklılık bayrak koşusu

Suriye'nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz hale getirildi

Başkan Alemdar, Sakarya için kampta görüşmeler yapacak

Suriye'nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz!

Bursa Yenişehir'e Tarım OSB için girişimler sürüyor

Türk Kızılay'ın 'ilk yardım eğitimi'ne uluslararası tescil

İstanbul ETO uyardı: Elektrik yangınları ansızın gelir

KKK'da Uzman Erbaş başvuruları bugün sona eriyor

İzmir İtfaiyesi’nden yangın tatbikatı

Mesleki eğitimde günlük cep harçlıkları arttı!

TZOB: Elektrik zammı geri çekilmeli

Antalya yılın 'hava' rekorunu kırdı!