Diş çürükleri sadece ağız içi sorun değil!

Diş çürükleri sadece ağız içi sorun değil!

Diş çürükleri sadece ağız içi sorun değil!
SAĞLIK 15.08.2024 19:16:35 45 0

Diş çürüklerinin belirli aşamalar halinde ilerlediğini belirten uzmanlar, en ileri aşamada enfeksiyonun çene kemiğine yayılabileceğini bunun da sistemik sağlık sorunlarına neden olabileceğini söylüyor.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Diş Hastanesi Endodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Anıl Özgün Karatekin, tedavi edilmeyen diş çürüklerinin, ağız sağlığı ve genel sağlık üzerindeki etkilerine dair açıklamalarda bulundu.

Diş çürüğünün tedavi edilmediğinde belirli aşamalar halinde ilerlediğine dikkat çeken Endodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Anıl Özgün Karatekin, “Başlangıç aşamasında, diş minesinde demineralizasyon meydana gelir ve beyaz lekeler şeklinde kendini gösterir. Bu aşamada, çürük genellikle ağrısızdır ve geri dönüşümlü olabilir. Ancak, tedavi edilmezse mine yapısında ilerler ve dentin tabakasına ulaşır. Bu aşamada, çürük daha belirgin hale gelir ve sıcak, soğuk veya tatlı yiyeceklere karşı hassasiyet oluşabilir.” dedi.

Çürüğün daha da ilerlediğinde sinirler, bağ dokusu ve damarların bulunduğu iç kısma yani diş pulpasına ulaştığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Anıl Özgün Karatekin, “Bu durumda, enfeksiyon ve şiddetli ağrı meydana gelir. Pulpitis adı verilen bu durum, tedavi edilmediğinde pulpa nekrozu (ölümü) ve apselere yol açabilir. En ileri aşamada ise enfeksiyon çene kemiğine yayılabilir, bu da sistemik sağlık sorunlarına neden olabilir.” şeklinde konuştu. 

DİŞ ÇÜRÜKLERİNİN İLERLEMESİ BU FAKTÖRLER HIZLANDIRABİLİYOR

Diş çürüğünün ilerlemesine neden olabilecek faktörlere değinen Dr. Öğr. Üyesi Anıl Özgün Karatekin, “Yüksek oranda şeker tüketimi, ağızdaki bakterilerin çoğalmasına ve asit üretmesine neden olur. Bu asitler, diş minesini demineralize ederek çürüğün ilerlemesine yol açar. Ağız hijyenine yeterince dikkat edilmediğinde çürükler hızla ilerler. Flor eksikliği, diş çürüğünün hızla ilerlemesine neden olabilir. Tükürük, ağızdaki asitleri nötralize eder ve mineralleri geri kazandırır. Tükürük akışının azalması, diş çürüğünün hızlanmasına yol açar. Bazı bireyler genetik olarak çürüğe daha yatkın olabilir. Bu genetik yatkınlık, diş minesinin yapısı veya tükürük bileşimi ile ilgili olabilir.” diye konuştu.


İlginizi Çekebilir

Doğru spor omurga sağlığını destekliyor

Göz enfeksiyonundan korunmanın 6 yolu

Uzmanından kemoterapi tedavisi gören çocuklara hayati uyarılar

Sensörler diyabetli çocukların okul ve sosyal hayatını normalleştiriyor

Diziniz ağrıyorsa 'Nasıl olsa geçer' demeyin!

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÇANTASI HAZIRLIĞI

Sağlıkta fizyoterapistlere ihtiyaç artıyor

Çocuklarda kalp kontrolü ihmal edilmemeli!

Acil Servis yenileniyor

Maymun çiçeği virüsü havuzda yayılabilir mi?

Dünya Doktorları’ndan Gazze için kalıcı ateşkes çağrısı

Migren hastalığı en çok 50 yaş altında görülüyor

Çocuklarınızda omuz hizasına dikkat! Fark varsa...

Saç neden beyazlar? İşte 6 nedeni!

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ YORULMAZ, SAĞLIK YATIRIMLARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ