KÜLTÜR - SANAT

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

DİYŞAD'tan Dünden bugüne Diyarbakır musikisi söyleşisi

Ercan ÇAĞLAYAN - DİYARBAKIR/UHA- Diyarbakır Şairler ve Yazarlar Derneği "Dünden bugüne Diyarbakır musikisi" konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

DİYŞAD
KÜLTÜR - SANAT 12.02.2022 23:49:00 85 0

Söyleşiye, Kayapınar ilçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Ak, Gazeteci-Yazar İbrahim Evirgen, DİYŞAD yazar ve şairlerinin yanı sıra sanatseverler katıldı. 

Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi'ne ait toplantı salonunda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü DİYŞAD başkanı İhsan İpek Cankurt'un yaptığı söyleşinin konuğu Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tayfun Kırmızıgül oldu. 

TRT Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'nde de uzun bir süre Türk Halk Müziği şefliği'de yapan Kırmızıgül,Diyarbakır musikisi ile ilgili olarak, "Diyarbakır musikisi denilince akla gelen ilk isim Celal Guzelses. Fakat Diyarbakır musikisi elbette ki Celal Güzelses ile ibaret değil. Diyarbakır musikisini Celal Güzelses'in doğumu olan 1899 öncesi ve sonrası olarak ayırmak gerekiyor. Diğer bir adıyla besteye dayalı müzik ve Türk halk müziğne dayandırılmış 1900 sonrası müzik."şeklinde konuştu. 

Diyarbakır'ın yetiştirdiği önemli musiki şahsiyetlerin hayatlarından ve musiki çalışmalarından bahseden Kırmızıgül, Gelecek nesillere Diyarbakır musikisini aktarma konusunda "Çocuk öğütle değil örnekle büyütülür" sözünü hatırlatarak, çocukların kültürünü tanıyabilmesi ve yaşatması için büyüklere büyük görevler düştüğünü vurguladı. 

   Kendisini bu konuda geliştirmek isteyenlere de tavsiyelerde bulunan Kırmızıgül, "Çok iyi sesler var, kendilerine tavsiyem bol bol hoyrat ve gazel okumalıdırlar. Celal Guzelses'i ve Diyarbakır musikisine gönül vermiş diğer sanatçıların gazel ve hoyratlarını bitirmeliler" ifadelerini kullandı. 

 


İlginizi Çekebilir

Deprem kardeşi iki şehrin sanatçıları İstanbul'da buluştu - Videolu Haber

Bodrum’da Anadolu’nun sanat rüzgarı esecek

28. İstanbul Tiyatro Festivali heyecanı şimdiden başladı

İşte 5 Temmuz'da vizyona girecek filmler

Mustafa Cevat Atalay SANKO Sanat Galerisi’nde sergi açacak

Adıyaman'da çocuklar 'Masal Yolu' ile buluştu - Videolu Haber

HALK OYUNLARI GRUP YARIŞMALARI SONA ERDİ

Depremzede çocuklara sinema etkinliği - Videolu Haber

Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi Mutenâ 21. sayısını çıkardı

Bursa Devlet Tiyatrosu tüm ödülleri topladı

Cuma günü vizyonuna girecek filmler belli oldu

SANKO Sanat Galerisi’nde ‘Atlar’ temalı resim sergisi

Üniversitemizde “Masal Anlatıcılığı Atölyesi” Düzenlendi

Tarihin kadim tanığı mühürler Ankara'da sergileniyor

Selva Özkirişçi SANKO Sanat Galerisi’nde resim sergisi açacak