Dr.Tayfun Börta’dan Kurban Bayramı için sağlıklı et tüketimi uyarısı

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Tayfun Börta, Kurban Bayramı’nda doğru et tüketimi ve saklama koşulları hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Dr.Tayfun Börta’dan Kurban Bayramı için sağlıklı et tüketimi uyarısı
SAĞLIK 2.06.2025 16:01:00 155 0

“Kurban Eti Doğru Saklanmazsa Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir”
Kurban Bayramı’nda artan et tüketimi, bilinçsizce yapıldığında sindirim problemleri ve kolesterol yükselmesine sebep olabilir. Dr. Tayfun Börta, kurban etinin doğru şekilde saklanması ve tüketilmesinin sağlıklı bir bayram geçirmek açısından kritik olduğunu vurguladı.
Kesim Sonrası Dinlendirme Önemli
Yeni kesilmiş etin hemen tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Börta, kas liflerinin tam olarak gevşemediği için sert ve sindirimi zor olduğunu ifade etti. En az 10-12 saat buzdolabında bekletilen etin sindirimi kolaylaşırken, ideal kıvama ulaşması için 24 saatlik dinlendirme süresinin uygun olduğunu söyledi.
“Yüksek Ateşte Pişirme Kanserojen Risk Taşıyor”
Kurban etinin doğru pişirilmesi gerektiğini belirten Börta, yüksek ateşte uzun süre pişirmenin besin değerini azaltabileceğini ve kanserojen madde oluşumuna yol açabileceğini dile getirdi. Dengeli bir öğün için etin sebze, salata ve yoğurt ile tüketilmesi sindirimi destekleyerek sağlıklı beslenmeye katkı sağlar.
“Et Hijyen Kurallarına Uygun Saklanmalı”
Etin doğrudan oda sıcaklığında bekletilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Börta, bakteri üremesinin önlenmesi için kesim sonrası parçalanan etlerin önce soğutulması, ardından buzdolabı veya derin dondurucuda saklanması gerektiğini belirtti.
“Çiğ Et Yıkanmamalı”
Çiğ etin yıkanmaması gerektiğini, aksi takdirde et yüzeyindeki bakterilerin mutfak yüzeyine yayılabileceğini hatırlatan Dr. Börta, eğer yıkanacaksa hemen pişirilmesi gerektiğini ekledi.
Saklama koşullarına da değinen Dr. Börta, buzdolabında 1-3 gün, derin dondurucuda ise 6 ay saklanabileceğini ancak ideal olanı ise ilk 1 hafta içinde tüketilmesi gerektiğini aktardı.
Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme adına etin dengeli ve doğru tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Tayfun Börta, vatandaşların bu önerilere dikkat ederek hem mide-bağırsak sağlığını koruyabileceğini hem de bayramı daha keyifli geçirebileceğini ifade etti.

İlginizi Çekebilir

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Şirik, Sıcak Hava ve Zehirli Isırıklara Karşı Uyarı

Sağlık-Sen’den Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü’ne Önemli Ziyaret

PLASTİK, REKONSTRÜKTİF VE ESTETİK CERRAHİ UZMANI OPR. DR. YAKUP SARIGÜNEY, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET SONRASI İÇ HASTALIKLARI EĞİTİM KURSU DÜZENLEDİ

48 bin kanser hastasına müjde! 5 akıllı ilaç SGK kapsamında

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ONKOLOJİ ÜNİTESİ AÇILDI

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI OPR. DR. EDA ARİFE DENİZ, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Günlük 5 Bini Aşan Hastaya Hizmet

Sağlık Müdürlüğü’nde anneler “Narko Anne” Projesiyle bilgilendirildi

Başhekim Turgut: Dünyada mümkünse, Adıyaman’da da mümkündür

Adıyaman’daki su kaynakları sıkı denetim altında

Sağlıkta Yeni Dönem Başlıyor: TBMM’ye Sunulan Yasa Teklifiyle Köklü Değişiklikler Geliyor

Adıyaman'da ÇÖZGER Uygulayıcı Eğitim Programı Tamamlandı

Adıyaman’da Felçle Mücadelede Yeni Dönem: İnme Merkezi Hizmete Açıldı

1,5 milyon turist sağlık için geldi