TARIM/HAYVANCILIK

TARIM/HAYVANCILIK Haberleri

DSİ Olarak Vatan Topraklarını İhya Etmeye Devam Ediyoruz

GAP’ta Sulanan Alan %58’ya Yükseldi

DSİ Olarak Vatan Topraklarını İhya Etmeye Devam Ediyoruz
TARIM/HAYVANCILIK 9.01.2022 15:46:00 129 0

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü 11. Kalkınma Planı ve Tarım Şurası kararları doğrultusunda Bölgesel Kalkınma projeleri olan GAP, KOP, DAP ve DOKAP başta olmak üzere sulama yatırımlarını hızlandırarak verimli topraklarımızın bereketine bereket katmaya, ülkemizi su yatırımları ile ihya etmeye devam ediyor.

Kırsal Kalkınmanın Anahtarı Sulama Yatırımları

110 bin hektarlık Aşağı Seyhan Yedigöze İmamoğlu Projesi, 55 bin hektar Çumra 3. Merhale Projesi, 235 bin hektar Silvan Projesi, 134 bin hektar Aşağı Fırat 2.Merhale Projesi bunlardan sadece birkaçı olduğunu açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, ‘Ayrıca Dünya Bankası Finansmanı İle Sulama Modernizasyonu Projesi kapsamında su tasarrufu sağlamak ve suyun daha ekonomik kullanılması amacıyla sulamalarda kapalı sistem rehabilitasyonu çalışmalarını başlattık. Toplam 50 bin 398 hektar alana sahip olan bu projeler; Isparta Atabey, Manisa Alaşehir, Konya Ereğli İvriz Sol Sahil ve Yozgat Boğazlıyan Uzunlu Sulamalarıdır. ’dedi.

GAP’ta Sulanan Alan %58’ya Yükseldi

Bölgesel gelim projelerinden GAP’ın toplam sulama alanı 1 milyon 58 bin hektar olup sulamaya açılan alan oranı yüzde 58’e yükseldiğinin altını çizerek, GAP’ta sulama projelerinin en önemli bölümü olan ana kanalların büyük bir kısmı tamamlanmıştır. İnşa edilen kanallardan Şanlıurfa-Mardin Ana Kanalı adeta suni bir nehir gibidir. 221 km uzunluğundaki ana kanalın debisi 200 m3/s olup Kızılırmak Nehri’nin Mart ayı debisine eşittir. GAP tamamlandığında; sulama – enerji ve içmesuyu faydası olmak üzere milli ekonomiye yıllık toplam 6.7 milyar dolar katkı sağlanacağını söyledi.

KOP GAP’tan Sonra En Büyük Sulama Projesidir

KOP’un ise GAP’tan sonra en büyük sulama yatırımı olma özelliğini taşıdığını ifade eden Genel Müdür Yıldız, ’Konya’nın su rüyasını gerçekleştirmek için uygulamaya konulan toplam 1 milyon 550 bin hektar olan sulama alanının % 70 ’i hizmete alınmış, projenin kilit tesisi olan Mavi Tünel Projesi’nden ovaya su aktarılmaya başlanmıştır. KOP tamamlandığında milli ekonomiye yıllık toplam 3,12 milyar dolar katkı sağlanacaktır. ’dedi.


İlginizi Çekebilir

Maviyemiş'le yeni tanışan Pazaryeri'nde ilk hasat

Bayraktar Toprak Geleceğimizin Hazinesi

Milletvekili Asu Kaya 'Tarım işçilerinin feryadı duyulsun’

Beylikdüzü'nde yazlık fideler toprakla buluştu

İklim değişikliği bal arılarını etkiledi!

Konya Pancar Ekicileri ve Pankobirlik kuruluşu başarısını kanıtlıyor

Çiftçilere reflektör dağıtıldı

Tarımsal üretim kredilerinin esasları belirlendi

Tarımsal girdiler artışta... Veteriner harcamaları revaçta

Kümes hayvancılığında büyüme

Gıda ve tarımın kadın girişimcileri aranıyor

'Tarım'dan kuraklığa dayanıklı bitki uyarısı!

CHP'den tarım ve hayvancılık seferberliği

18 bin çiftçiyi ilgilendiriyor! Şanlıurfa ve Mardin'deki tarımsal sulama abonelerine son uyarı!

Bursa Gürsu'da armut bahçelerinde biyolojik mücadele