Dünya Engeliler Günü’nde 'Kitap Artı' mobil uygulaması başlatıldı

ANKARA (PHA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı işitme engellilerin daha etkin bir eğitim ve meslek yaşamına sahip olmalarına katkıda bulunmak üzere 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde “Kitap Artı” mobil uygulamasını başlattı.

Dünya Engeliler Günü’nde
GÜNDEM 3.12.2023 16:05:48 121 0

Kültür ve Turizm Bakanlığının “Herkes için Kitap” sloganıyla hizmete sunduğu “Kitap Artı” mobil uygulaması işitme engelli olmayan ancak işaret dili öğrenmek isteyenlere ve engelli yakınlarına da verecek. Ayrıca, seslendirmesi bulunan kitaplarla uygulamadan aynı zamanda görme engellilerde yararlanacak.
İşitme engelli çocuklar ve gençlerin dil, okuma ve çözümleme becerilerini geliştirmek üzere yepyeni bir uygulama hayata geçirildi. İşitme engellilerin kitap okuma alışkanlıklarının gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayan uygulama, Türkiye’ye özgü işaret dilinin tüm yönleriyle kavranmasına yardımcı olacak.
Bakanlığın “Kitap Artı” uygulaması işitme engellilerin küçük yaşlardan itibaren verimli bir şekilde okuma öğrenmelerini sağlayacak. Uygulama işitme engellilere Türkçe öğretiminde de kullanılabilecek. 
"Türkiye’de İlk Olacak"
İşaret dili öğrenmek isteyen herkes ile görme engellilere de hizmet verebilecek şekilde tasarlanan uygulamada uluslararası sertifikalı uzman işaret dili çevirmenleri tarafından çevrilen video kitaplar da yer alacak. Yenilikçi özellikleriyle dünyadaki az sayıda örneğinin önüne geçen “Kitap Artı” Türkiye’de bir ilk olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığının “Herkes için Kitap” sloganıyla hizmete sunduğu “Kitap Artı” mobil uygulaması işitme engelli olmayan ancak işaret dili öğrenmek isteyenlere ve engelli yakınlarına da verecek. Ayrıca, seslendirmesi bulunan kitaplarla uygulamadan aynı zamanda görme engellilerde yararlanacak. 
"Uzmanların Elinden Çıkan Videoların Sayısı Artacak"
Kitap Artı mobil uygulamasındaki çocuk kitaplarının çevirisi uzman ve sertifikalı işaret dili çevirmenleri tarafından yapılıyor. Uygulamada çeviri sürerken kitapta yer alan metnin ilgili kısmı işaret dili ile uyumlu olarak renkli vurgu ile işaretleniyor. Böylece sözcük ve cümle yapılarının anlamlandırılması sağlanıyor. Bakanlığın titiz çalışmaları sonucunda ortaya çıkabilen video kitapların platformdaki sayısını arttırmak için de çalışmalar sürüyor.
 

Kaynak : PHA


İlginizi Çekebilir

Bakan Uraloğlu'ndan Kaya ailesine ziyaret

Mehmed Âkif Ersoy, Vefatının 88. Yıldönümünde Eyüpsultan’da Anılacak

SANKO OKULLARI "CODEIX DRONE LEAGUE (CDL) YARIŞMASI"NDA TÜRKİYE İKİNCİSİ OLDU

Kahta-Narince-Siverek Yolu Hizmete Açıldı

Malatya'dan Suriye'ye ilaç yardımı

Yaşar, bürokratlarıyla bir araya geldi

Gemlik ve Japonya'nın Nanao Belediyesi kardeş şehir oldu

İZAYDAŞ ve BELDE A.Ş.’de yeni müdürler belli oldu!

Türkiye Belediyeler Birliği Suriye'ye heyet gönderecek

Malatya'da iklim değişikliği eylem planına özel çalıştay

Istrancalar ekolojik krizle karşı karşıya!

AKOM: İstanbul’da yüksek kesimlere kar yağabilir

2015 öncesi GSS borçları siliniyor!

Tren garlarında ücretsiz internet... Pilot uygulama Ankara'dan başlıyor

Çok konuşulan görüntüler o mutfağa ait değil!