Rüsumat, 29 Ekim’de okurla buluşuyor
Kurtuluş Savaşı günlerinde Sovyet yardımını Karadeniz üzerinden Anadolu’ya taşıyan Rüsumat, Mehmet Uluğtürkan’ın kaleminden roman oldu. İnkılap Kitabevi’nden çıkan ‘Rüsumat Kurtuluşun Hayalet Gemisi’ romanı Cumhuriyet’in 100’üncü yılı anısına 29 Ekim’de okurla buluşacak.
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı Mehmet Uluğtürkan’ın beklenen romanı Rüsumat, Türkiye’nin en köklü yayınevlerinden biri olan İnkılap Kitabevi’nden çıktı. Roman, Milli Mücadele’nin heyecan dolu günlerinde Sovyetler’den alınan yardımları işgalci ülke donanmalarının kol gezdiği Karadeniz üzerinden Anadolu’ya taşıyan balıkçı teknesi Rüsumat etrafında geçen olayları anlatıyor.
Dünya bahriye tarihine ‘batırıldıktan sonra yeniden yüzdürülen tek gemi’ olarak geçen Rüsumat’ın Karadeniz’deki mühimmat taşıma seferlerinin yanı sıra dönemi de anlatan roman Uluğtürkan’ın ‘Madalyasız’ ve ‘Kayıp Sancak’tan sonra üçüncü kitabı oldu.
Roman yazım hazırlıklarına 2 yıl önce başladığını belirten yazar Mehmet Uluğtürkan, “Bize Cumhuriyet’i getiren bağımsızlık savaşımızı çok zor şartlarda kazandık. Dünyanın en büyük devletlerinin iş birliği yaptığı bir emperyalizmin vatanımızı işgal etmesine karşı çıktık. Üç tarafı denizlerle çevrili Misak-ı Milli sınırlarını neredeyse hiç yok denebilecek deniz gücüyle korumayı başardık” dedi.
Uluğtürkan, “Hiç savaş gemisi olmayan, küçük gemi ve teknelerden oluşan ‘Milli Kuvvetler Donanması’ ile deniz cephesinde bile destanlar yazdık. Rüsumat, deniz cephemizde imkansızlıklara rağmen elde ettiğimiz başarının önemli bir kesitidir. Bu romanı okurken az sayıda bahriyelimizin ve bu kuvvetlere destek veren Karadeniz uşaklarının vatan sevgisini, vefasını, azmini hissedeceksiniz” ifadelerini kullandı.
GERÇEK KARAKTERLER, GERÇEK OLAYLAR
Yayın Direktörlüğünü Mehmet Bozkurt’un, editörlüğünü Gökçe Şenoğlu’nun yaptığı Rüsumat romanı için ressam Fahri Pelit de bölüm başlarına karakalem çizimleriyle katkı verdi. Başta Ordu olmak üzere Samsun, Trabzon’un yanı sıra Rusya’nın liman şehri Tuapse ile Gürcistan’ın Batum kentinin mekân olarak işlendiği Rüsumat’ın baş kahramanlarını Yüzbaşı Paskal Mahmut, Keçiköylü Hamdi, Vonalı Celal oluşturdu.
Yazar Mehmet Uluğtürkan, 1920’li yılların Karadeniz’deki yaşanmışlıklarını aktaran Rüsumat’ı yazma kararını Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’le yaptığı bir sohbet sonrası aldığını söyledi.
İnkılap Kitabevi’nden ‘Cumhuriyet 100 Yaşında’ logosuyla çıkan Rüsumat – Kurtuluşun Hayalet Gemisi adlı roman 29 Ekim 2023 tarihinde kitap satılan her yerde olacak.
MUSTAFA KEMAL’İN ULUSLARARASI SİYASET BAŞARISI
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı gazeteci Mehmet Uluğtürkan’ın yeni romanı Rüsumat’ın arka kapak yazısı şöyle:
“Kurtuluş Savaşı’nın en şiddetli günleri… Sorun kısıtlı mühimmat… Cephede işgalciler, içeride düşmanın işbirlikçileriyle mücadele eden Mustafa Kemal, milletlerarası siyaset arenasında ustaca bir hamleyle Sovyetler’i mühimmat yardımına ikna eder.
Ancak bu yardımlar, düşman donanmasının kol gezdiği Karadeniz’i geçip Anadolu’ya nasıl getirilecekti?
Korkusuz bir zabitin komuta ettiği yaşlı ama inatçı gümrük teknesi bir hayalet gemiye nasıl dönüşecekti?
Cesur askerlerin ve civanmert Karadeniz uşaklarının gayretleriyle, kâh kendini batıran, kâh yeniden yüzdüren efsane gemi savaşın kaderini nasıl etkileyecekti?
Çok satanlar listesine Madalyasız ve Kayıp Sancak eserleriyle giren Mehmet Uluğtürkan, yeni tarihi romanı Rüsumat ile Milli Mücadele’nin az bilinen deniz cephesine heyecan dolu bir pencere açıyor…”