Ege Üniversitesi’nden Diyabet Tedavisinde Çığır Açan Proje

Ege Üniversitesi’nin TÜBİTAK destekli projesi, diyabet tedavisinde ilaç dozlarını azaltmayı hedefliyor.

Ege Üniversitesi’nden Diyabet Tedavisinde Çığır Açan Proje
SAĞLIK 27.12.2024 17:19:00 85 0

UHA HABER MERKEZİ -

Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi doktora öğrencisi Yalçın Çelik Aydın’ın yürütücülüğünü yaptığı ve Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil’in danışmanlığını üstlendiği “Lipid bazlı nanotaşıyıcılar kullanılarak diyabet tedavisinde kullanılan model bir maddenin oral biyoyararlanımının artırılması” adlı doktora tezi, TÜBİTAK'ın "1002-B Acil Destekleme Modülü" kapsamında destek almaya hak kazandı. Projeyle, diyabet hastalarının ilaç dozlarının azaltılması sağlanarak hem hasta sağlığına hem de ekonomiye katkı sunulması hedefleniyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil ve Yalçın Çelik Aydın’ı makamında ağırlayarak başarılarını tebrik etti. Rektör Budak, "Tam kurumsal akreditasyona sahip, öğrenci odaklı ve öncü bir araştırma üniversitesi olarak bilim üretme ekosistemimizden çıkan nitelikli projeler ulusal ve uluslararası alanda destek görmeye devam ediyor. Diyabet, dünya genelinde en yaygın kronik hastalıklardan biridir. Geliştirilen projeyle diyabet tedavisi için ihtiyaç duyulan ilaç dozlarının azaltılmasıyla ekonomik geri kazanım sağlanacak. Bu değerli çalışmayı gerçekleştiren akademisyenlerimizi tebrik ediyor ve başarılar diliyorum," dedi.

"İlaçların Yan Etkileri Tedaviyi Olumsuz Etkiliyor"

Diyabet tedavisinin ömür boyu sürdüğünü belirten Yalçın Çelik Aydın, “Diyabet, dünya genelinde en yaygın görülen kronik hastalıklardan biridir. Tedavisi tam anlamıyla sağlanarak geri döndürülemediği için bir kez diyabet teşhisi konulan hastanın tedavisi ömür boyu sürmektedir. Bu durum hem hastaların ilaç kullanım sürelerini ve dozunu artırmakta hem de sağlık sistemine büyük bir yük bindirmektedir,” dedi.

Aydın, diyabet tedavisinde kullanılan ‘liraglutid’ ve ‘berberin’ gibi etkin maddelerin düşük biyoyararlanıma sahip olduğunu ifade ederek, "Berberin, düşük biyoyararlanımı nedeniyle oral olarak yüksek dozlarda kullanılmakta, liraglutid ise enjeksiyon yöntemiyle uygulanmaktadır. Bu ilaçların kullanımı sırasında istenmeyen yan etkiler sıkça görülmekte, bu da hastaların tedaviyi aksatmasına veya bırakmasına neden olmaktadır. Bu durum, hastalarda başka ikincil hastalıkların gelişmesine zemin hazırlayabilir," diye konuştu.

“Ekonomik Kazanım Sağlanacak”

Tedavi için ihtiyaç duyulan dozların azalmasına bağlı olarak ekonomik geri kazanım da sağlanacağını belirten Aydın, “Yeni nesil ilaç taşıyıcı sistemler kullanılarak biyoyararlanım artırılabilir ve istenmeyen etkiler azaltılabilir. Bu sayede hasta uyuncu artar ve tedavi sağlıklı bir şekilde sürdürülebilir. Artan biyoyararlanımın bir diğer etkisi ise tedavi için ihtiyaç duyulan dozların azalmasıyla sağlanan ekonomik kazanımdır. Çalışmalarım boyunca desteklerini esirgemeyen danışman hocam Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil’e teşekkür ederim," dedi.

 

Haber: AYDAN YALÇIN


İlginizi Çekebilir

Ege Üniversitesi’nden Diyabet Tedavisinde Çığır Açan Proje

İstanbul Beylikdüzü'nde halk sağlığı günleri sürüyor

En çok randevu 'psikoloji' branşından alındı

Bingöl’de II. Yenidoğan Sempozyumu: "Yeni Doğanı Korumak"

Kış diyetinin 9 püf noktası!

Çürüyen süt dişleri çene yapısını etkileyebilir

GASTROENTEROLOJİ UZMANI DOÇ. DR. SEZGİN BARUTÇU, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

'Normal Doğum Eylem Planı' toplantısı yapıldı

Dijital sağlığın geleceği için buluştular

Kireçlenme yaş dinlemiyor!

İnternetten besin takviyesi alırken nelere dikkat edilmeli?

Kış günlerinde bağışıklığı güçlü tutmanın yolları

Böbrek taşı erkeklerde daha sık görülüyor

NEJDET İRFAN TOKUR,"AİLE HEKİMLİĞİNDE ÇALIŞANLAR ADINA MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ"

79 yaşındaki hastanın aort kapağı ameliyatsız değiştirildi