Tarih: 25.11.2023 16:44

Eğitim Sen'den 'ILO 190 sayılı sözleşme' onaylansın çağrısı yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

Kamuda dönüşüm politikaları ve özelleştirmelerin; güvencesiz, esnek, kısmi zamanlı, evden çalışma biçimlerinin yaygınlaştırdığını vurgulayan Dişkaya, "Güvencesizliğin ve parçalı istihdam biçimlerinin ortaya çıkması liyakat ilkesinin yerini keyfi uygulamalara bırakmasıyla ve bu konuda herhangi bir düzenleme olmamasıyla birleşince işyerlerimiz de şiddete ve tacize daha açık hale geliyor." ifadelerini kullandı.

ILO tarafından 2019 yılında oybirliği ile kabul edilen ve 2021’de yürürlüğe giren ILO’nun 190 Sayılı İş Yaşamında Şiddet ve Taciz Sözleşmesi (C190) ve Sözleşmenin uygulanmasına ilişkin bir rehber niteliğindeki 206 sayılı Tavsiye Kararı (R206) çalışma yaşamında şiddet ve tacizi yasaklıyor. Sözleşmeyi onaylayan ülkelere yaptırım getiriyor. Sözleşmeyi onaylayan ülkeler; çalışma yaşamındaki taciz ve şiddetle mücadele etmek, şiddeti ve tacizi önlemeye yönelik önlemler almak ve bu önlemleri uygulamaya yönelik stratejiler geliştirmekle, şiddet ve tacize ilişkin izleme mekanizmaları oluşturarak, şiddete maruz kalanlara destek sağlamakla yükümlü oluyor. Bu bakımdan sözleşme şiddetten etkilenenlerin hukuki yollara erişebilmesini sağlıyor.

Eğitim-Sen Adıyaman Şubesi Kadın Sekreteri Beyda Dişkaya yaptığı basın açıklamasında, "Diğer özelliklerinin yanı sıra, işyerine geliş, gidişlerde ve aile içinde maruz kalınan şiddeti de çalışma yaşamıyla ilişkili bir sorun olarak ele aldığı için onaylanması ve İstanbul Sözleşmesi’yle birlikte yürürlükte olması elimizi güçlendirecek, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir zeminin oluşmasına katkı sağlayacaktır." İfadelerini kullanarak, 'bu nedenle ILO C190 onaylansın diyoruz' dedi.

ILO’nun 190 Sayılı İş Yaşamında Şiddet ve Taciz Sözleşmesi (C190) nedir?

Sözleşme;

Neden ILO 190?

 

ILO 190'ın temel ilkeleri nedir?

Sözleşmenin Türkiye Tarafından Onaylanması Neden Önemli?

Sözleşmenin onaylanması;

Temel haklara erişimi kolaylaştıracak ve bu hakların korunmasını mümkün kılacak, güvenli ve güvenceli bir çalışma yaşamı için temel oluşturacaktır.

Kaynak : PHA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —