Erdoğan'dan Kobani kararlarına ilk yorum: İsyan girişiminde geç de olsa hak yerini bulduğu için memnunuz

Ankara'da önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta açıklanan Kobani davası kararları hakkında yorum yaptı. Erdoğan, "6-8 Ekim olayı devlete isyan girişimidir.

Erdoğan
GÜNDEM 20.05.2024 18:29:00 92 0

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'teki eylemlere ilişkin, aralarında PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin yanı sıra eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 sanığın yargılandığı davada geçtiğimiz hafta karar çıktı.

Buna göre, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 10 yıl hapse çarptırıldı. 47 ayrı suçtan yargılanan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, toplam 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bugün Ankara'da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan da kararların ardından ilk değerlendirmesini yaptı.

"37 İNSANIMIZI VAHŞİCE ÖLDÜRDÜLER"

Erdoğan'ın konuyla ilgili açıklamaları şu şekilde: 

"Milletin muazzez iradesine kimsenin gölge düşürmesine müsaade etmeyeceğiz. Görevi, huzuru sağlamak olanların darbe şartlarının olgunlaşmasını beklediği ve tereyağından kıl çeker gibi darbe yapmakla övündüğü günler artık geride kalmış, eski Türkiye'de kalmıştır. Antidemokratik veya gayrimeşru yollara tevessül edenlerin, Türkiye'de varacağı tek yer mahkeme salonlarında hukuka hesap vermek olacaktır. 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili birkaç gün evvel açıklanan mahkeme kararlarını da bu zaviyeden değerlendiriyoruz. Burada bir gerçeğin altını öncelikle çizmek istiyorum. 6-8 Ekim hadisesi asla bir protesto gösterisi değil, 37 insanımızın vahşice öldürüldüğü bir terör kalkışmasıdır

"KARAR, YÜREKLERE SU SERPMİŞTİR"

Bu isyan girişiminde 37 insanımız şehir eşkıyaları tarafından katledilmiştir. Ülkemizin 35 ili 96 ilçesi ve 131 yerleşim biriminde sokaklar ,dükkanlar, okullar ateşe verilmiş masumların kanı akıtılmıştır. Bölücü canilerin katlettiği insanlar arasında ihtiyaç sahiplerine kurban eti dağıtan 16 yaşındaki Yasin Börü ve arkadaşları da vardır. 6-8 Ekim olaylarını kışkırtanlar, yönlendirenler azmettirenler milletimize böyle bir acıyı yaşatanlar bellidir. Hukuk, elbette bunlardan hesap sormak zorundadır. Siyasi dava denilerek terör kalkışmasının aklanmaya çalışılması her şeyden önce hukuka ve demokrasiye hakarettir. 6-8 Ekim olaylarını kimse mazur ve meşru gösteremez. Mahkeme kararıyla ilgili haddi aşan yorumları tasvip etmiyoruz. Karar, kayıplarının acısıyla son 10 yıldır Kerbela’ya dönmüş yüreklere su serpmiş, adaletin tecellisine olan inancı yeniden güçlendirmiştir. İsyan girişiminden 10 yıl sonra geç de olsa hakkın yerini bulduğunu görüyor, bundan da mağdurlar ve demokrasimiz adına memnuniyet duyuyoruz.

"TEKRARINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Sokakları kan gölüne çevirerek bu ülkede siyaset yapılmayacağını artık herkesin anlamasını ümit ediyoruz. Hukuk devleti ilkesinin yaşatılabilmesi için yargının her türlü taassuptan, hizipleşmeden azade olması şart. Siyasi ve ideolojik kamplaşmaların adalet sisteminde yol açtığı tahribatlar özellikle tecrübelerimizle çok iyi biliyoruz. Bunların tekrarına izin vermeyeceğiz. Yargımızın tarafsızlığını ve bağımsızlığını koruması ilk ve öncelikli şarttır"

Kaynak: Türkiye Gazetesi


İlginizi Çekebilir

Sabancı Üniversitesi girişimi Euronova, otomotiv dünyasının liderlerinden büyük yatırım aldı

Altun’dan Türkiye’nin sığınmacı politikası yorumu

OMTAS Kuleli Zırhlı Tanksavar Aracı envanterde

GAP Gazeteciler Birliği'nden Vali Varol'a 'Adıyaman Raporu'

İçişleri 9 ilde 108 kişiyi 'Kıskaç'a aldı!

'Açık Radyo'nun yayın lisansına RTÜK iptali

İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu TBMM'de akademisyenleri dinledi

Beylikdüzü Kaymakamı Bafra’ya atandı

İstanbul'da tam kapasiteli yurt... Günlüğü 43,3 TL!

Büro Memur-Sen’den 'Tasarruf Tedbirleri'ne sert itiraz - Videolu Haber

43 dilde adli sicil verilebiliyor... En çok alınan belge İngilizce

DEM Parti İl Başkanı Coşkun: 'Adalet yerini bulmadı'

Adıyaman çarşı esnafı yeni 'Kent Meydanı' projesine tepkili - Videolu Haber

Gani Bereket: 'İlaçlama bitkisel üretim için hayati öneme sahip'

Almanlardan Adıyaman Belediyesi’ne altyapı güçlendirme desteği