Eser: Mutsuzluk bir duygudan ziyade bir çok duygunun kalabalık halidir

Ercan ÇAĞLAYAN DİYARBAKIR/UHA- Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) "Yaşam Memnuniyeti Araştırması 2021" sonuçları açıklandı.

Eser: Mutsuzluk bir duygudan ziyade bir çok duygunun kalabalık halidir
EKONOMİ 1.02.2022 18:45:00 160 0

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “Yaşam Memnuniyeti Araştırması 2021” araştırma sonuçlarına göre Diyarbakır nüfusunun yüzde 24,75’i hayatından memnun değil. Diyarbakır’ı sırasıyla Dersim, Urfa, Mardin, Muş, Bitlis ve Batman izliyor.

Psikolojik Danışman – Yazar Haydar Alper Eser Mutluluk tanımını Uni Haber Ajansı Diyarbakır Temsilcisi Ercan ÇAĞLAYAN'a anlattı. 

 Mutluluk tanımı kadar mutsuzluğun, güzellik tanımı kadar güzel olmayanların da izahını yapabilmek gerek.diyen Eser, öncelikle mutsuzluğun tanımı üzerinde durmamız gerektiğini vurguladı.

Mutsuzluk bir duygudan ziyade bir çok duygunun kalabalık halidir. 

Mutsuzluk kelimesinin psikoloji biliminde, “isteklere ve özlemlere ulaşmaya dair yolda sekteye uğrama sonucu bireyin yaşadığı burukluk, yorgunluk, umutsuzluk gibi duyguların bütünü” olarak ifade edildiğini söyleyen Eser, “O halde mutsuzluğun kendisi bir duygudan ziyade birçok duygunun bir kalabalık hali diyebiliriz.” Tanımını yapıyor.

İstek ve özlemlerimizin kesintisiz karşılanması mutluluktur. 

İsteklerimiz ve özlemlerimiz kesintisiz karşılanırsa, bu konuda bize bir zorluk çıkmazsa veya dolaylı yoldan oluşturulmak istenmezse bizler kendimizi yaşam dolu, enerjik ve daha fazla akışın içerisinde hissederiz. Ortaya çıkan bu komplike duyguya da mutluluktur diyen Psikolojik Danışman – Yazar Haydar Alper Eser devamında şöyle konuştu:

“Hedonizm yolunda karşımıza çıkan her türlü doğrudan veya dolaylı engel bizleri tanımın olumsuzuna itiyor. Asgari düzeyde duygunu açmak istedin ve yapamadın, o halde mutsuzluğa yakınsın. Asgari düzeyde duygunu açtın ve olumsuz dönütler aldın, o halde mutsuzluğa yakınsın. Asgari düzeyde maaşlar aldın ve evine bakamadın, o halde mutsuzluğa yakınsın!

Ne sanıyorduk? Psikolojinin bir ‘’burjuvazi bilimi’’ olduğunu mu? Attığımız her adımın bir izahı olmalı ancak dışarıdan gelen tehdik, korku, taciz ve fobiler o denli içselleşmiş ki bu halkı evrenin en güvenilir ve en konforlu şehirlerine de yerleştirseniz artık kendine bir çeşit ototehdit, otokorku, ototaciz ve otofobiler uygulayacak. Kavramların akademik boyutu yerine bir süre kavramların realist boyutuna odaklanalım ve ‘’akademiye taşınması gereken konularla halkın yaşaması gereken konuları’’ lütfen karşılaştırmayalım.”


İlginizi Çekebilir

Lüks tüketim pazarı ikilemle karşı karşıya

IPARD-III başvurularında son tarih 16 Ağustos!

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu açıklandı

GCA, TİM ihracat şampiyonları listesinde 2’ncilik ödülüne layık görüldü

Kayıt dışı ile mücadeleye devam

Nükleer zirvede 325 yeni görüşme yapıldı

Borçlanma faiz oranları düşüşte!

Yenilenmiş 2. el teknoloji sektörü büyümesini sürdürüyor

36 şehrin ihracatı arttı!

KESK: "TÜİK enflasyonu sahte, yoksulluk gerçek" - Videolu Haber

Sektörde yeni düzenleme ile bahşiş gelirinin artması hedefleniyor

Nükleer Santraller Zirvesi'nde önemli iş birliği anlaşması

Bankacılıkta dijitalleşme sürüyor... Şubelere ihtiyaç azalıyor

AKO Jant fabrikasında yıllık üretim 1 milyona çıktı

Haziran ayında oda fiyatlarında %73 artış yaşandı!