ESNAF VE SANATKARDAN KALICI İŞYERİ TALEBİ

ESNAF VE SANATKARDAN KALICI İŞYERİ TALEBİ

6 Şubat depremlerinden derin yaralar alan esnaf, devletimizin atmış olduğu adımları destekleyerek, depremin en çok etkilediği illerin başında gelen Adıyaman’da kalıcı çarşıların yapılmasını talep ediyor.

Hayatın her geçen gün biraz daha normale dönüştüğü Adıyaman’da kurumların ve belediyelerin desteğiyle açılan çarşılarla birlikte esnafın nefes aldığını söyleyen Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Ziya Duranay, esnafların ayakta kalabilmeleri için kalıcı işyerlerinin yapılması gerektiğini vurguladı. 

Depremin derin acılar bıraktığı Adıyaman’da esnafa yönelik yapılan çalışmalara değinen Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Ziya Duranay, “Adıyaman’ın etrafı tarım arazileri ile çevrili olduğu için sanayi sitelerimize ihtiyaç var. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan iki yeri sanayi bölgesi ilan etti. Dışarıda kalan orta ölçekli esnafımıza orada işyerleri yapmak için ilgili bakanlığımız bu konuda çalışıyor. Kooperatifler kuruldu. Küçük sanayi sitemiz artık dolmuş vaziyette. Herkes dükkanını ikiye bölerek kiraya vermiş. Eskiden en büyük araçlarımız kamyondu. Şimdi ise tırlar haricinde çalışan araç yok.  Bu tırların küçük sanayi sitesine girmesi konusunda bir sıkıntı var. Daha geniş ölçekli işyerlerinin yapılmasıyla hem küçük sanayi sitemiz rahatlayacak hem de dışarıda kalan esnaf ve sanatkarımız orada mesleğini icra edecektir. Kentsel dönüşümün bir an önce Adıyaman’da planlanması, kalıcı konutların, kalıcı işyerlerinin yapılması gerekir. Adıyaman Valiliği, Adıyaman Belediyesi ve İl Özel İdaresi ile milletvekillerimizle, kamu kurumlarımızla bir araya gelerek bir an önce önümüzün kış olduğunu düşünerek yaşam konteynırlarında yaşam şartlarını iyileştirme konusunda istişarede bulunmalıyız. Kış mevsimi öncesinde sıkıntılar yaşanmadan önlemlerin alınması gerekir. Gelişmeleri esnafımızla birlikte bekliyoruz. Yaşamış olduğumuz depremlerden dolayı esnafımız çok mağdur durumda. Esnafımıza vermiş olduğumuz konteynırlardaki geçici işyerlerine yüzde 10 oranında esnafımızı yerleştirdik. Ancak yüzde 90 oranında esnafımız dışarıda kaldı. Dışarıda kalan esnaf ve sanatkarımız bu durumun çözüme kavuşmasını talep ediyor. Aynı zamanda esnaflarımız yardım kuruluşlarından yardım alamadıkları için mağdur olduklarını söylüyorlar. İşyeri yıkılan, tekrardan işbaşı yapan işyerlerine destek çıkılıyor. Dışarıda kalan esnafımız çok mağdur durumda. Esnaf kefaret kredi kooperatiflerinin kullandırdığı krediler konusunda sıkıntılar var. Kredi limitleri düştü, esnaf kefil bulamıyor. İpotek edeceği bir yeri yok. Bu konularda esnaf haklı olarak deprem bölgelerine bir iyileştirme bekliyor. Esnaf ve sanatkara deprem bölgesinde uzun vadeli bir kredinin sağlanması gerekir. Bağ Kur ve SGK prim ödemeleri, kira stopajı, maliye ödemeleri ertelendi. Ancak bu erteleme tarihi sonrasında karşımıza dağ gibi çıkacak olan kredi kartı borçları, Bağ Kur ve SGK prim ödemeleri var. Esnafımız bu konularda mağdur durumda. Bu nedenle deprem bölgelerine özel bir statü tanınıp, devletimizin özel kanunlar çıkarması gerekir. Hem vatandaşa hem de esnafa bu konuda devletimizin yardımcı olması gerekmektedir” dedi.

Haber Kaynağı: Ömer Karakuş