EV TOZU SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

EV TOZU SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Covid-19 pandemisinin başlamasından bu yana, kişisel hijyenin yanı sıra evlerimizdeki hijyen de hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. Temizlik yapmaya devam ediyoruz ancak ev tozununun neler içerdiğinin farkında değiliz.

SEZGİN AKKOYUN

İSTANBUL UHA- Dünyadaki tüm evlerde bulunan tozun gerçek zararlarını kaçımız biliyoruz? Bulunduğunuz odaya bakın, muhtemelen belirgin tozları göreceksiniz. Ya göremedikleriniz? Evlerimizdeki tozun çoğunluğunu içeren ve çıplak gözle göremediğimiz, sağlığımızı olumsuz etkileyen partiküllerin mevcut olduğunu da unutmayın!

Ev tozu nedir?

Ev tozu; ölü cilt hücreleri, saç, toz akarları, toz akarı dışkıları, bakteriler, virüsler, küf, küçük böcekler ve diğer lifleri ve partikülleri içerebilen karmaşık bir bileşen matrisidir. Bu partiküllerin çoğu sadece mikroskop altında görülebilir ve yaşamımızı olumsuz etkileyebilir.

 Global teknoloji şirketi Dyson, Malmesbury'deki Araştırma ve Geliştirme tesislerinde toz bilimi konusunda kapsamlı araştırmalar yaparak ev tozlarının içinde ne olduğunu, bunu neden önemsememiz gerektiğini ve bununla ilgili neler yapabileceğimizi ortaya koyuyor.

Dyson tarafından her yıl toplanan yüzlerce kilogram gerçek ev tozunu analiz etmekten sorumlu bilim insanlarından biri olan Mikrobiyoloji Araştırma Görevlisi olan Dennis Mathews konuyla ilgili: "İnsanların ev tozunu, hatta göremedikleri tozu, evlerinden en iyi şekilde nasıl çıkaracaklarını anlamaları hayati önem taşıyor. Tozların içinde ne olduğu ve toz oluşumunun nasıl geliştiği konusunda daha bilinçli olunsaydı, temizlik esnasında nereye odaklanılması gerektiği daha iyi bilinebilirdi” diyor.

Yaşadığımız evin konumunun, yaşam alanlarındaki toz ve çeşitlerine etki ettiğinin altını çizen Mathews: "Birinin deniz kenarında yaşayıp yaşamadığını, evdeki tozlarda belirli tuzları ve mineralleri görebildiğimiz için sık sık anlayabiliriz. Mahallenizde belirli bir ağaç türü varsa, evinizdeki polen türüne göre türleri belirleyebiliriz. Şehirlerde veya yollara yakın evlerde de kauçuk lastik parçaları ve mikroplastikler gibi sentetik parçacıklar bulma eğilimindeyiz. Evimizin dışından gelen partiküllere ek olarak, içeride bulduklarımızın da ev tozumuz üzerinde büyük etkisi olabilir. Cildimiz, evlerimizdeki tozu büyük oranda etkiliyor. Ortalama bir insan günde yaklaşık iki ila üç gram ve geceleri daha da fazla deri döker. Bu, kabaca bir haftada bir paket cips ağırlığına denk geliyor" diyor.

Toz akarları nelerdir?

Toz akarları, dünyada milyonlarca yıldır yaşayan mikroskobik canlılardır. Ev tozu akarlarının beslendiği şey olduğundan, bir evin içerisinde bırakılan deri miktarı önemlidir. Ev ortamınızda milyonlarca toz akarı olabilir ve akarların kendileri zararlı olmasa da, dışkılarında bulunan proteinler dünya çapında alerjenik hastalıkların en önemli tetikleyicileri olarak kabul ediliyor.

Dünya çapında 65-130 milyon arasında insanın toz akarı dışkısı alerjisinden muzdarip olduğu düşünülüyor. Çalışmalar, pandemi sırasında evlerimizde daha fazla vakit geçirmemizle birlikte alerjisi olanların semptomlarının şiddetlendiğini gösteriyor. Özellikle genç yaşlarda yüksek miktarda toz akarlarına maruz kalmanın akar alerjisi ve astım geliştirme riskini de artırdığı görülüyor.

Evimizi sık sık süpürmek, toz miktarını azaltmak ve vücudumuz üzerindeki olumsuz etkiyi en aza indirmek için iyi bir yol olsa da, nereleri süpürmemiz gerektiğini bilmek önemli bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. Toz akarları sıcak, karanlık ve nemli koşullarda gelişir. Bu nedenle yatak ve kanepe gibi yerler, toz akarı mevsiminde çoğalan akarlar için kolay bir üreme alanı olabiliyor. Cilt pullarını süpürerek akarları aç bırakmak, evdeki nem seviyesini azaltmak, Dyson mikrobiyologlarının evinizdeki toz akarlarının sayısını minimumda tutmayı önerdiği yöntemlerden sadece birkaçıdır. 

Mathews: "Toz gerçekten de hayatımızda yaptığımız her şeyin mikroskobik çorbasıdır. Bunların çoğu, endüstri standartları için sıklıkla analiz edilen ve test edilen sentetik toza yansıtılmıyor. Dyson'da gerçek tozla test yapıyoruz, bu da elektrikli süpürgelerimizin yalnızca laboratuvarda değil, gerçek evlerde de üst düzeyde performans göstermesini sağlıyor."diye ekliyor.

Evdeki kirleticilerden kurtulup temizliğini sağlamak, sizin ve ailenizin sağlığını koruyabilmek adına önlemler almak oldukça önemli. Bunun en kolay yollarından biriyse doğru temizlik teknolojilerine sahip olmaktan geçiyor.