Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde Kanser Teşhisinde PET-CT Dönemi

Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde PET-CT cihazı, kanserin teşhis ve takibinde etkin olarak kullanılıyor.

Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde Kanser Teşhisinde PET-CT Dönemi
SAĞLIK 7.11.2024 19:31:00 89 0

ELAZIĞ (UHA) -

Fırat Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tansel Ansel Balcı, PET-CT cihazı çekimleri hakkında bilgi verdi. PET-CT’nin, nükleer tıp ile anatomik görüntülemenin bir arada uygulandığı bir yöntem olduğunu belirten Prof. Dr. Balcı, kanser şüphesi taşıyan durumlarda, kanser teşhisi sonrası yayılımın tespitinde, tedavinin ilerlemesini izlemek ve kanserin yeniden nüks edip etmediğini anlamak açısından PET-CT’nin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Hastalara verilen radyoaktif maddeler sayesinde kanserli alanların görüntülenebildiğini ifade eden Prof. Dr. Balcı, "Kanser, bulunduğu yeri adeta ışıldatarak gösteriyor. PET-CT cihazı ile bu alanları net bir şekilde görebiliyoruz," dedi.

PET-CT çekimlerinin sadece kanser tanısı için değil, bazı nörolojik hastalıklar için de kullanıldığını belirten Prof. Dr. Balcı, beyin gibi yüksek şeker tüketen organlarda PET-CT’nin çalışma etkinliğini gösterdiğini, özellikle demans tanısında bu yöntemin sık kullanıldığını söyledi.

PET-CT öncesinde hastalara bilgilendirme formu verildiğini, özellikle diyabeti olan hastalarda şeker seviyesini düzenlemek için bazı önlemler alındığını belirten Prof. Dr. Balcı, çekimden önce karbonhidrat oranı düşük bir beslenme önerildiğini ifade etti.

Çekim esnasında hastaların kurşunla kaplı bir odada bekletildiğini ve radyoaktif maddenin vücuda yayılmasını sağlamak için bir saat beklemeleri gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Balcı, görüntülemenin ardından hastanın radyasyon riskine karşı bir süre toplu taşımadan ve çocuklardan uzak durması gerektiğini hatırlattı.

Prof. Dr. Balcı, hastanın geçmiş sağlık bilgileri ve kullandığı ilaçların çekim yorumlamasında yol gösterici olduğunu belirtti. Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde PET-CT çekimlerinin yaklaşık bir yıldır yapıldığını, bu cihazı uzun yıllardır beklediklerini ve Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’ın desteğiyle hastaneye kazandırıldığını ifade ederek, Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’a ve dönemin Başhekimi Prof. Dr. İrfan Kaygusuz’a teşekkür etti.

Haber: ÜMİT ALBAYRAK


İlginizi Çekebilir

Ege Üniversitesi’nden Diyabet Tedavisinde Çığır Açan Proje

İstanbul Beylikdüzü'nde halk sağlığı günleri sürüyor

En çok randevu 'psikoloji' branşından alındı

Bingöl’de II. Yenidoğan Sempozyumu: "Yeni Doğanı Korumak"

Kış diyetinin 9 püf noktası!

Çürüyen süt dişleri çene yapısını etkileyebilir

GASTROENTEROLOJİ UZMANI DOÇ. DR. SEZGİN BARUTÇU, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

'Normal Doğum Eylem Planı' toplantısı yapıldı

Dijital sağlığın geleceği için buluştular

Kireçlenme yaş dinlemiyor!

İnternetten besin takviyesi alırken nelere dikkat edilmeli?

Kış günlerinde bağışıklığı güçlü tutmanın yolları

Böbrek taşı erkeklerde daha sık görülüyor

NEJDET İRFAN TOKUR,"AİLE HEKİMLİĞİNDE ÇALIŞANLAR ADINA MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ"

79 yaşındaki hastanın aort kapağı ameliyatsız değiştirildi