Gazeteciler, dijital çağda medyayı tartıştı

Gazeteciler, dijital çağda medyayı tartıştı

Gazeteciler, dijital çağda medyayı tartıştı
GÜNDEM 19.05.2022 11:28:28 62 0

İstanbul'da Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen Uluslararası İletişim Günleri, kamuoyunun yakından tanıdığı gazetecilerin katıldığı “Dijital Çağda Medyanın Geleceği” başlıklı yuvarlak masa oturumu ile sona erdi.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan moderatörlüğünde çevrimiçi olarak gerçekleştirilen oturumda kamuoyunun yakından tanıdığı gazeteciler, günümüzde medyanın ve iletişim eğitiminin içerisinde bulunduğu durumu ve sorunlarını değerlendirerek gençlere tavsiyelerde bulundu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, basın özgürlüğü sıralamasında 149. sırada yer alan Türkiye’de cezaevinde tutuklu 28 gazetecinin bulunduğunu, bine yakın gazetecinin son 10 yıllık süreçte tutuklandığını ve serbest kalanlar olduğunu söyledi. Gazetecilikte işsizlik oranının yüzde 30 olduğunu kaydeden Güneş, genel olarak yoksulluk sınırında bir ücret söz konusu olduğunu belirterek, sendikalaşma oranında düşük seviyede olduğunu kaydetti.

Habertürk TV’den gazeteci Göksel Göksu da televizyon haberciliğini değerlendirdiği konuşmasında kuşaklar arasında televizyon izleme farklılıklarının bulunduğunu söyledi. Özellikle genç kuşağın televizyon ve gazete gibi geleneksel medyayı takip etmemesine rağmen sosyal medya sayesinde dünya ve ülke gündemine son derece hâkim olduklarını kaydeden gazeteci Göksu, “Google’da yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de sadece nüfusun yüzde 64’ü sosyal ağları kullanıyor. Televizyonu seyretmemeleri, gazeteleri okumuyor olmaları onların gündemi takip etmediği anlamına mı geldiği sorusunu bizim kendimize sormamız lazım. Eğer bu anlama gelmiyor ki bence gelmiyor. Gelmiyorsa da biz neden kendimizi izletemiyoruz, neden onlara ulaşamıyoruz sorusunu sormamız lazım. İhtiyaçlara mı cevap veremiyoruz?" diye sordu. 

Televizyon haberciliğinin son yıllarda çok büyük bir kısırdöngüye girdiğini belirten gazeteci Göksel Göksu, “Televizyonlar belli başlı üç ajanstan besleniyor. O ajanstan gelen bilgiler habere dönüştürülüyor. Eskiden televizyon haber merkezlerinde 40-50 muhabir çalışırken bugün artık 3,5 maksimum 7 muhabirin çalıştığı haber merkezleriyle karşı karşıyayız.” dedi.

Emekli akademisyen Prof. Dr. Ümit Atabek, iletişim eğitimindeki değişimler ve sorunlara değindi. Prof. Dr. Ümit Atabek de, öğrencilerin edebiyat, ekonomi, tarih gibi temel bilimlerin mutlaka öğretilmesi gerektiğini de söyledi.

Gazeteci Ahu Özyurt, sanıldığı kadar kötü bir durumda olunmadığını belirterek iyi işin halen değeri olduğunu söyledi.  "Birkaç sene öncesine kadar hiç duymadığımız dijital medya yazarı içerisinde çok önemli isimler var" diyen Özyurt, "Yeni bir sınıf ve güçlü bir gazetecilik, özellikle araştırmacı gazetecilik sınıfı geliyor. Bunlar küçümsenmeyecek kadar kuvvetliler. Tabanları da oturdukları ahlaki zemin, verisel zemin çok sağlam. Onun için yalan ve yanlış haber yazdıklarını pek görmüyoruz. Bu iyiye işaret.” diye konuştu.


Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

Bakanlar Narin davasını değerlendirdi: Verilen ceza yüreklere su serpti!

Meteoroloji'den yine uyarılarla dolu bir Pazar!

Bakan Uraloğlu'ndan Kaya ailesine ziyaret

Mehmed Âkif Ersoy, Vefatının 88. Yıldönümünde Eyüpsultan’da Anılacak

SANKO OKULLARI "CODEIX DRONE LEAGUE (CDL) YARIŞMASI"NDA TÜRKİYE İKİNCİSİ OLDU

Kahta-Narince-Siverek Yolu Hizmete Açıldı

Malatya'dan Suriye'ye ilaç yardımı

Yaşar, bürokratlarıyla bir araya geldi

Gemlik ve Japonya'nın Nanao Belediyesi kardeş şehir oldu

İZAYDAŞ ve BELDE A.Ş.’de yeni müdürler belli oldu!

Türkiye Belediyeler Birliği Suriye'ye heyet gönderecek

Malatya'da iklim değişikliği eylem planına özel çalıştay

Istrancalar ekolojik krizle karşı karşıya!

AKOM: İstanbul’da yüksek kesimlere kar yağabilir

2015 öncesi GSS borçları siliniyor!