KÜLTÜR - SANAT

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Gaziantep'in tarihi lezzetleri kahvaltı masasında

Gaziantep'in tarihi lezzetleri kahvaltı masasında

Gaziantep
KÜLTÜR - SANAT 13.12.2022 12:54:00 176 0

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yaklaşık 4 ay önce hizmet vermeye başlayan “Udma Peynir Müzesi ve Restoran”ı, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

GAZİANTEP (İGFA) - Gaziantep'in Şahinbey ilçesine bağlı Kozluca Mahallesi'ndeki Eski Hamam’ın restorasyonu sonucu hizmete açılan müzenin restoran bölümü, birbirinden lezzetli ürünlerin bulunduğu kahvaltılık menüsüyle misafirlerinden tam not alıyor.

İlk aşamada, restoran bölümünde ziyaretçilerini ağırlayan müzenin yapımı tamamlandığında Antep peynirinin üretim süreci uygulamalı olarak adeta bir görsel şov ile anlatılacak.

Coğrafi tescilli Antep peynirinin dünyaya tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli pay sahibi olacak müzede ayrıca 7’den 70’e herkes, peynirin hikayesi konusunda önemli bilgiler edinebilecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Merkezi Başkanı Fikret Tural, yaptığı açıklamada, eski Türkçe’de “Udma”nın “sütün uyutulması” yani peynir yapımı için kullanılan bir kelime olduğunu belirterek, bulundukları mekânı peynir müzesi ve restoranı olarak kurguladıkları için “Udma” ismini tercih ettiklerini söyledi.

UDMA, YÖRESEL LEZZETLERİYLE ZİYARETÇİLERİN DAMAĞINA DOKUNUYOR

Müzenin yapımının sürdüğünü ancak ilk aşamada restoran bölümünün faaliyete başladığını anlatan Tural, Gaziantep’te kahvaltı kültürünün köklü bir geçmişe dayandığını dile getirerek, şunları söyledi:

“Dedelerimizin zamanından gelen besin değeri yüksek bir ürün olan toz zahter, geçmiş dönemlerde kilerlerde arta kalan, dökülen saçılan çekirdek artıkları, nohut kırıkları, fasülye kırıkları, çekirdek artıklarının hep birlikte dövülmesiyle yapılan kahvaltı ürünü. Bunun yanı sıra evde kurumuş bayat ekmeklerin soğan ve maydanozla karıştırılmasıyla elde edilen omaç var. Diğer yandan besleyici değeri çok yüksek nohutumuz var. Gaziantep’te genelde dürüm olarak tüketiliyor. Udma’da kahvaltıda çok nadir bilinen, baklava kırığı böreği de bulunuyor. Daha önceleri, baklavanın artan kenarları toplanarak gelir seviyesi düşük aileler tarafından dürüm yapılır yenirdi. Biz bunu Udma’da börek şekline getirdik. Yine Gaziantep’in kırma zeytini menüde mevcut. Restoranımız ağırlıklı olarak Gaziantep yöresine ait lezzetleri barındırıyor.”

Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

Malatya’da ‘Pusuda’ tiyatro oyunu beğeni topladı

CGTN: Çin-Avrupa ilişkileri: Gelecek 50 yılı şekillendirmek

Sakarya'da Tarihi Uzunçarşı’da dönüşüm hızlandı

İletişim Başkanlığı’ndan 'kültürel miras' vurgusu

Çin Ajansı Xinhua, Midyat'ın tarihini inceledi

Kayseri Talas'ta kültür ve sanata yeni dokunuşlar

Mersin’de “Biz Radyoyu Çok Sevdik” belgeseli büyük ilgi gördü

İzmir’in çok dilli ve çok kültürlü yapısında sertifika coşkusu

Turizmin Kalbi İzmir’de Attı: TTI İzmir Fuarı Kapılarını Açtı

ADIYAMAN’DAN İSTANBUL’A UZANAN DRAM, FİLM OLDU

Muğla, Travelexpo Turizm Fuarı’nda tanıtıldı

Klasik balenin başyapıtı Denizli’ye geliyor

ADYÜ’de Disiplinlerarası Sanat Çalıştayı Düzenlendi

Antalya’da Uluslararası Piyano Festivali başlıyor

856 şef 'GastroAntalya'da buluşuyor