KÜLTÜR - SANAT

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Gaziantep'in tarihi lezzetleri kahvaltı masasında

Gaziantep'in tarihi lezzetleri kahvaltı masasında

Gaziantep
KÜLTÜR - SANAT 13.12.2022 12:54:00 63 0

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yaklaşık 4 ay önce hizmet vermeye başlayan “Udma Peynir Müzesi ve Restoran”ı, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

GAZİANTEP (İGFA) - Gaziantep'in Şahinbey ilçesine bağlı Kozluca Mahallesi'ndeki Eski Hamam’ın restorasyonu sonucu hizmete açılan müzenin restoran bölümü, birbirinden lezzetli ürünlerin bulunduğu kahvaltılık menüsüyle misafirlerinden tam not alıyor.

İlk aşamada, restoran bölümünde ziyaretçilerini ağırlayan müzenin yapımı tamamlandığında Antep peynirinin üretim süreci uygulamalı olarak adeta bir görsel şov ile anlatılacak.

Coğrafi tescilli Antep peynirinin dünyaya tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli pay sahibi olacak müzede ayrıca 7’den 70’e herkes, peynirin hikayesi konusunda önemli bilgiler edinebilecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Merkezi Başkanı Fikret Tural, yaptığı açıklamada, eski Türkçe’de “Udma”nın “sütün uyutulması” yani peynir yapımı için kullanılan bir kelime olduğunu belirterek, bulundukları mekânı peynir müzesi ve restoranı olarak kurguladıkları için “Udma” ismini tercih ettiklerini söyledi.

UDMA, YÖRESEL LEZZETLERİYLE ZİYARETÇİLERİN DAMAĞINA DOKUNUYOR

Müzenin yapımının sürdüğünü ancak ilk aşamada restoran bölümünün faaliyete başladığını anlatan Tural, Gaziantep’te kahvaltı kültürünün köklü bir geçmişe dayandığını dile getirerek, şunları söyledi:

“Dedelerimizin zamanından gelen besin değeri yüksek bir ürün olan toz zahter, geçmiş dönemlerde kilerlerde arta kalan, dökülen saçılan çekirdek artıkları, nohut kırıkları, fasülye kırıkları, çekirdek artıklarının hep birlikte dövülmesiyle yapılan kahvaltı ürünü. Bunun yanı sıra evde kurumuş bayat ekmeklerin soğan ve maydanozla karıştırılmasıyla elde edilen omaç var. Diğer yandan besleyici değeri çok yüksek nohutumuz var. Gaziantep’te genelde dürüm olarak tüketiliyor. Udma’da kahvaltıda çok nadir bilinen, baklava kırığı böreği de bulunuyor. Daha önceleri, baklavanın artan kenarları toplanarak gelir seviyesi düşük aileler tarafından dürüm yapılır yenirdi. Biz bunu Udma’da börek şekline getirdik. Yine Gaziantep’in kırma zeytini menüde mevcut. Restoranımız ağırlıklı olarak Gaziantep yöresine ait lezzetleri barındırıyor.”


İlginizi Çekebilir

SANKO SANAT GALERİSİNDE KARMA SERGİ

İstanbul Çocuk Kitapları Fuarı’nda Kitaplar ve Yazarlar Bir Araya Geliyor

Beypazarı Müftülüğü'nden "Filistin ve Gazze Kan Ağlıyor" Resim Sergisi

Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda İncili Cami’de Sabah Namazı Buluşması

SANKO SANAT GALERİSİNDE KARMA SERGİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'ndan göz dolduran prömiyer

İstanbul'da Gazze Dramını Beyazperdeye Taşıyan Filistin Filmleri Festivali Başlıyor

Yarın vizyona girecek filmler belli oldu

Beylikdüzü’nde kültür sanat sezonu açılıyor

Yaren Leylek ile Adem Amca'nın dostluğu beyaz perdede

Mardin’de “Gaia Anlatıları” adlı sergisi

Hacı Bektaş-ı Veli, Karşıyaka’da Şiirlerle Anıldı

Sultan bestekârların eserleri Rami Kütüphanesinde yankılanacak

Urla’da Orman Yangınlarına Dikkat Çeken Fotoğraf Sergisi: "Urla’ya Ateş Düştü"

Adıyaman’daki Tarihi Kabartmalara Yoğun İlgi