KÜLTÜR - SANAT

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Gaziantep'in tarihi lezzetleri kahvaltı masasında

Gaziantep'in tarihi lezzetleri kahvaltı masasında

Gaziantep
KÜLTÜR - SANAT 13.12.2022 12:54:00 81 0

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yaklaşık 4 ay önce hizmet vermeye başlayan “Udma Peynir Müzesi ve Restoran”ı, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

GAZİANTEP (İGFA) - Gaziantep'in Şahinbey ilçesine bağlı Kozluca Mahallesi'ndeki Eski Hamam’ın restorasyonu sonucu hizmete açılan müzenin restoran bölümü, birbirinden lezzetli ürünlerin bulunduğu kahvaltılık menüsüyle misafirlerinden tam not alıyor.

İlk aşamada, restoran bölümünde ziyaretçilerini ağırlayan müzenin yapımı tamamlandığında Antep peynirinin üretim süreci uygulamalı olarak adeta bir görsel şov ile anlatılacak.

Coğrafi tescilli Antep peynirinin dünyaya tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli pay sahibi olacak müzede ayrıca 7’den 70’e herkes, peynirin hikayesi konusunda önemli bilgiler edinebilecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Merkezi Başkanı Fikret Tural, yaptığı açıklamada, eski Türkçe’de “Udma”nın “sütün uyutulması” yani peynir yapımı için kullanılan bir kelime olduğunu belirterek, bulundukları mekânı peynir müzesi ve restoranı olarak kurguladıkları için “Udma” ismini tercih ettiklerini söyledi.

UDMA, YÖRESEL LEZZETLERİYLE ZİYARETÇİLERİN DAMAĞINA DOKUNUYOR

Müzenin yapımının sürdüğünü ancak ilk aşamada restoran bölümünün faaliyete başladığını anlatan Tural, Gaziantep’te kahvaltı kültürünün köklü bir geçmişe dayandığını dile getirerek, şunları söyledi:

“Dedelerimizin zamanından gelen besin değeri yüksek bir ürün olan toz zahter, geçmiş dönemlerde kilerlerde arta kalan, dökülen saçılan çekirdek artıkları, nohut kırıkları, fasülye kırıkları, çekirdek artıklarının hep birlikte dövülmesiyle yapılan kahvaltı ürünü. Bunun yanı sıra evde kurumuş bayat ekmeklerin soğan ve maydanozla karıştırılmasıyla elde edilen omaç var. Diğer yandan besleyici değeri çok yüksek nohutumuz var. Gaziantep’te genelde dürüm olarak tüketiliyor. Udma’da kahvaltıda çok nadir bilinen, baklava kırığı böreği de bulunuyor. Daha önceleri, baklavanın artan kenarları toplanarak gelir seviyesi düşük aileler tarafından dürüm yapılır yenirdi. Biz bunu Udma’da börek şekline getirdik. Yine Gaziantep’in kırma zeytini menüde mevcut. Restoranımız ağırlıklı olarak Gaziantep yöresine ait lezzetleri barındırıyor.”


Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

Arif Nihat Asya'nın vefatının 50. yılı: Bayrak Şiiri'nin şairi Arif Nihat Asya kimdir?

Kocaeli 2024'ü kültür ve sanatla geçirdi

Gaziantep'te sanatın kalbi Kahraman Emmioğlu'nda atıyor

DBB ücretsiz kültür sanat kursları düzenliyor

TMMOB Mimarlar Odası 2025 Ajanda Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu!

Türkiye’de Balon Turizminde Rekor: 933 Bin Yolcu ile Zirveye Ulaşıldı

Yeni yılın ilk haftası vizyona girecek filmler belli oldu

İstanbul Beylikdüzü’nde kültür sanat etkinlikleri 2025’e iddialı başlıyor

İstanbul Bakırköy'den tiyatroseverlere müjde!

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan üç aylar mesajı

Vefatının 88. Yılında Mehmed Akif Ersoy’a Saygı Programı

Üç aylar başladı: Regaip Kandili yarın ihya edilecek

Mukaddes üç aylar başlıyor

Ankara Keçiören'de sahne Anadolu kadınlarının

Selçukya Ankara ve Isparta fuarında Konya’yı temsil etti