Gaziantep'te kadın çiftçiler ata tohumlarına 'Gen Bankası'yla ulaşacak

Gaziantep'te kadın çiftçiler ata tohumlarına 'Gen Bankası'yla ulaşacak

Gaziantep
GÜNDEM 4.05.2023 16:29:38 101 0

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, afetzede Nurdağı ve İslahiye çiftçisine sulama, alet, ekipman, kadın çiftçilere de ata tohumu desteğini içeren yaklaşık 50 milyon TL’lik 3 ayrı protokole imza attı.

GAZİANTEP (İGFA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde düzenlenen imza törenine, Bakan Mustafa Varank ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin katıldı.

Bu kapsamda Nurdağı ve İslahiye’deki depremzedelerin her ihtiyacına koşan Büyükşehir Belediyesi ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde 23 milyon TL değerindeki “Afet Bölgesi Ortak Makine Projesi” (OMAK) için imzalar atıldı.

Protokol ile tarımsal üretimde toprak hazırlığı, ekim-dikim faaliyetleri, gübreleme ve ilaçlama uygulamaları, bakım faaliyetleri ve hasat gibi önemli çalışmaların tarımsal mekanizasyonla yapılabilmesi için Nurdağı ve İslahiye’de afetzede çiftçiler için kolayca ulaşabilecekleri tarım alet ve ekipman parkı kurulacak. İl Tarım Müdürlüğü’nün tespit ettiği aletlerini enkazda kaybetmiş çiftçiler, tarlalarını işlemek için ekipmanlardan yararlanabilecek.

Nurdağı ve İslahiye’deki çiftçilerin üretim parsellerindeki basınçlı sulama sistemlerinin depremde zarar görmesi nedeniyle 22 milyon TL’lik “Afet Bölgesinde Tarımsal Sulama Projesi” devreye sokulan bir diğer protokol oldu. Projeyle 4 bin dekar alanda 400 çiftçinin, üretim parsellerine basınçlı tarımsal sulama sistemleri kurularak üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması ve gelir kaybının giderilmesi hedefleniyor.

Kadın çiftçilerin ekonomik özgürlüğünü kazanarak sektörde ilerlemesi için desteklerini sürdüren Büyükşehir’in imzaladığı proje değeri yaklaşık 4 milyon TL olan son protokolle ise ata tohumlarının kadın çiftçilerin elinde yeniden hayat bulması sağlanacak. Protokol kapsamında Büyükşehir bünyesinde kurulacak Yerel Tohum Gen Bankası ve dijital platform aracılığıyla aile işletmelerine, özellikle kadın çiftçilere ihtiyaç duydukları yerel tohumlar ulaştırılacak.

Tohumda dışa bağımlılık azalacağı gibi uluslararası tohum alanında rekabet gücünü de artıracak protokolle kentteki kadın çiftçiler, kadın kooperatifleri, GAP illerinde faaliyet gösteren üretici kadın çiftçiler tarafından yerel çeşitlerin ticari değeri yüksek mamul ürünlere dönüştürülmesi ve e-ticaret üzerinden yapacakları satış ile elde edecekleri katma değerin en üst seviyeye çıkarılması amaçlanıyor.


Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

Sabancı Üniversitesi girişimi Euronova, otomotiv dünyasının liderlerinden büyük yatırım aldı

Altun’dan Türkiye’nin sığınmacı politikası yorumu

OMTAS Kuleli Zırhlı Tanksavar Aracı envanterde

GAP Gazeteciler Birliği'nden Vali Varol'a 'Adıyaman Raporu'

İçişleri 9 ilde 108 kişiyi 'Kıskaç'a aldı!

'Açık Radyo'nun yayın lisansına RTÜK iptali

İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu TBMM'de akademisyenleri dinledi

Beylikdüzü Kaymakamı Bafra’ya atandı

İstanbul'da tam kapasiteli yurt... Günlüğü 43,3 TL!

Büro Memur-Sen’den 'Tasarruf Tedbirleri'ne sert itiraz - Videolu Haber

43 dilde adli sicil verilebiliyor... En çok alınan belge İngilizce

DEM Parti İl Başkanı Coşkun: 'Adalet yerini bulmadı'

Adıyaman çarşı esnafı yeni 'Kent Meydanı' projesine tepkili - Videolu Haber

Gani Bereket: 'İlaçlama bitkisel üretim için hayati öneme sahip'

Almanlardan Adıyaman Belediyesi’ne altyapı güçlendirme desteği