GEÇMEYEN BOĞAZ AĞRISI, BİRÇOK HASTALIĞIN HABERCİSİ OLABİLİR

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DR. ÖĞR. ÜYESİ TANRIVERDİ: “EL YIKAMA VE ANTİSEPTİK KULLANIMI VİRÜS YAYILIMINI AZALTIR. MASKE VE ELDİVEN KULLANILABİLİR”

GEÇMEYEN BOĞAZ AĞRISI, BİRÇOK HASTALIĞIN HABERCİSİ OLABİLİR
SAĞLIK 25.10.2023 12:57:00 151 0

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Tanrıverdi, geçmeyen boğaz ağrılarının birçok hastalığın habercisi olabileceğini söyledi. 

“Strep A, İnfluenza (Grip), Soğuk Algınlığı (Nezle) gibi enfeksiyonlar, uzun süre ve bazen şiddetli boğaz ağrılarına neden olabilir” diyen Dr. Öğr. Üyesi Tanrıverdi, bu hastalıklara yönelik bilgiler paylaştı.

STREP A

Dr. Öğr. Üyesi Tanrıverdi, “Strep A, bademcik ve yutağın akut bakteriyel enfeksiyonudur. Bakteriler içinde en sık etken A grubu beta hemolitik streptokok (AGBHS) olan S. pyogenes’tir. Bu yüzden halk arasında Strep A enfeksiyonu olarak bilinir” dedi. 

Gelişmekte olan ülkelerde Strep A sıklığının gelişmiş ülkelere göre 5-10 kat fazla olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Tanrıverdi, şöyle devam etti:

“Strep A yakın temas, solunum yolu ve cilt lezyonlarından bulaşabilir. Kuluçka süresi 2-4 gündür. Hastalık ani başlar. Ateş 38º C’nin üzerindedir. Boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, baş ağrısı, halsizlik, kas ve karın ağrısı, bulantı, kusma, boyunda ağrılı lenf bezleri görülebilir. 

Zamanında tedavi edilmeyen ve yeterli tedavi almayan hastalarda akut romatizmal ateş (ARA) ve akut glomerulonefrit (böbreklerdeki küçük filtrelerin iltihaplanması) komplikasyonları gelişebilir.

Tanıda hastanın klinik görünümü (Ateş, öksürük olmaması, boyunda büyümüş lenf bezleri, bademciklerin büyümesi ve hastanın yaşının 3-14 yaş arası olması) ve hızlı antijen testi kullanılır.”

TEDAVİSİ

Strep A tedavisinde penisilin alerjisi yoksa ilk seçeneğin penisilin olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Tanrıverdi, şunları kaydetti:

“Tek doz benzatin penisilin G, kas içine yapılır. Beraberinde semptomatik tedavi verilir. Penisilin alerjisi beklenmese dahi, bu tedaviyi acil müdahale yapılabilecek bir merkezde uygulamak ve hastayı 30 dakika gözlem altında tutmak önerilir. Korunmada genel hijyen kurallarına dikkat edilmeli, kalabalık yaşanan yerlerde havalandırmanın iyi olması sağlanmalıdır.”

İNFLUENZA (GRİP)

Dr. Öğr. Üyesi Tanrıverdi, gribin yüksek ateş, baş ağrısı, öksürük, yaygın kas ağrısıyla seyreden, burun, boğaz, üst solunum yolları bazen de akciğerleri tutan, salgınlar yapabilen bir enfeksiyon hastalığı olduğuna dikkat çekti.


İlginizi Çekebilir

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde 24 doktora omuz distosisi eğitimi verildi

Doğum gününde sağlığına kavuştu

Süt tüketimi öğrencilerin becerilerini etkiliyor

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ'NİN “AKREDİTASYON BELGESİ” GURURU

Diyabet tedavisinde sensör teknolojisi

Sağlıklı beslenme çantası için altın kurallar

1-7 EKİM EMZİRME HAFTASI

Grip deyip geçmeyin..!

Anne ve anne adayları doğru emzirme yöntemleriyle bilgilendiriliyor

Hastaları uyaran Dr.Tayfun Börta: Eş, dost, komşu tavsiyesiyle ilaç kullanmayın

Rize’de Dünya Kalp Günü Kapsamında Sağlık Eğitimleri Verildi

Doç. Dr. Murat Türk, Kronik Ürtikerle Yaşam ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Konuştu

Okula yeni başlayanların güvenlikleri nasıl sağlanmalı?

Staja başlayan öğrencilere 'Genel Uyum Eğitimi' verildi

Kalp sağlığı İstanbul Beylikdüzü'nde konuşuldu