Glütensiz ürünlerin sağlıklı olduğuna dair algı gerçek değil!

Glütensiz ürünlerin sağlıklı olduğuna dair algı gerçek değil!

Glütensiz ürünlerin sağlıklı olduğuna dair algı gerçek değil!
SAĞLIK 28.04.2024 16:26:00 110 0

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, glütensiz beslenme konusunda bilgi verdi.

İSTANBUL (İGFA) - Son yıllarda glütensiz paketli ürünlerin ve glutensiz unların sağlıklı olduğuna dair medyada oluşturulan algının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu daha çok bir pazarlama stratejisidir. Çünkü glutensiz ürünlerin çoğu işlenmiş unlardan yapılır. Glütensiz buğday unu normal unlara göre daha çok işlenmiştir.” dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, glutenin; buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir bitkisel protein olduğunu ifade ederek, “Çölyak hastalarında gluten ince bağırsaklarda alerjik bir etki gösterir ve bağırsakların doğal yapısının bozulmasına sebep olur. Gluten bu bireylerde karın ağrısı, ishal, kabızlık, baş ağrısı gibi semptomlara sebep olur. Bu nedenle bu hastalar hayat boyu glutensiz diyet uygularlar.” dedi.

GLÜTENSİZ DİYETİ UYGULAMAK BESLENMEYE GÖRE DAHA ZOR

Yapılan son araştırmaların irritabl bağırsak sendromu, otizm, fibromiyalji gibi otoimmün hastalıklarda, glutensiz diyetlerin olumlu sonuçlar gösterebildiğini belirttiğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Günümüz şartlarında glutensiz bir diyeti uygulamak maddi ve sosyal açıdan normal beslenmeye göre daha zordur. Çünkü sağlıklı ürüne ulaşmak ekstra bir çaba gerektirir. Eğer glutensiz bir diyet uyguluyorsanız, patates, pirinç, glutensiz unlar yerine posa içeriği yüksek ve içeriğinde doğal olarak gluten bulunmayan karabuğday, amarant, kinoa gibi tahıllar ve kurubaklagiller ve unlarını (nohut unu gibi) tüketmek çok daha sağlıklı olacaktır.” diye konuştu.

Yiğit, glütensiz ürünlerin çoğunun işlenmiş unlardan yapıldığını belirterek, "Glütensiz buğday unu normal unlara göre daha çok işlenmiştir, B vitaminleri, folik asit ve posadan daha fakirdir. Üstelik glisemik indeksleri yani kan şekerini yükseltme hızları beyaz una göre daha yüksektir. Ayrıca glütensiz ürünlerin tatlarını güzelleştirmek için daha fazla şeker ve yağ ilave edilebilmektedir. Bu nedenle bu ürünleri satın alırken özellikle etiketleri dikkatli incelenmelidir" dedi.


Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

Sıcak hava kalp krizi sebebi

Omuriliğine yerleştirilen pil sayesinde sağlığına kavuştu

Uzmanı öneriyor: Bu besinler vücudu serinletiyor

Astım ve KOAH hastaları klima kullanırken dikkat etmeli

Vali Varol, Başhekim Doç.Dr. Mehmet Şirik'i ziyaret etti

Vali Varol, yaralı askeri ziyaret etti

SANKO Üniversitesi Hastanesi diyetisyen kadrosunu genişletiyor

Dr. Ocakçı: Kan vermek can vermektir

Erkeklerde yeni moda gıdı estetği

Şanlıurfa’da bir ilk

‘Rezil olacağım’ düşüncesi sosyal anksiyeteyi tetikliyor!

KULAK BURUN BOĞAZ UZMANI DR HASAN SAMİ BİRCAN KULAK ZARINDA Kİ DELİK TEDAVİSİ

Yaz aylarında ishalden korunmanın yolları

Ameliyatsız estetik yöntemleri doğal güzelliğin korunmasını sağlıyor

Erken diye düşünmeyin, 3 yaşında kontrol şart…