Gözler TCMB'nde: Politika faizi ne olacak?

ADIYAMAN (PHA) - Piyasaların merakla beklediği faiz kararı, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kamuoyuna duyurulacak.

Gözler TCMB
EKONOMİ 23.07.2024 10:52:16 86 0

TCMB'nin politika faizini saat 14.00'te açıklaması bekleniyor. Mevcut durumda faiz oranı yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu.
Türkiye’nin gri listeye veda etmesi ve ardından Moody’s’in iki not birden artırması piyasalarda hareketliliğe neden oldu. Borsa ve altın fiyatları geçtiğimiz hafta tarihi seviyelere ulaştı.
Mali Müşavir Mehmet Küçük, konu hakkında yaptığı açıklamada, "Piyasa beklentisi faizlerin sabit bırakılması yönünde. Yapılacak açıklamalar, yeni sterilizasyon adımları önemli. Karar metnindeki değişikliklere odaklanacağız. Enflasyona dair önceki karar metninde yer alan görüşlerin ne olduğuna bakacağız. Merkez Bankası’nın piyasa üzerinde agresif bir fiyatlama etkisi oluşturması beklenmiyor. Piyasada enflasyonu baskılamak adına likiditenin azaltılması, sınai tarafta ödemeler dengesini zor bir duruma getirdi. Bununla ilgili gelişmeler orta vade beklentileri ve hisse bazlı ayrışmaları etkileyebilir," ifadelerini kullandı.
Moody's'in not artışı ve piyasa etkisi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının iki kademe artış yaptığı durumlar nadir görülüyor. Moody's, Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe yükselterek “B3"ten "B1"e taşırken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu. Mehmet Küçük, bu durumun enflasyonla mücadelenin geldiği nokta ve Merkez Bankası’nın duruşunun güçlü ana nedenler olduğunu belirtti. Ayrıca, gri listeden çıkış ve kayıt dışı ile mücadelenin de önemli unsurlar arasında yer aldığını vurguladı. Piyasada yabancı girişinin zamana yayılmasına dair beklentinin sürdüğünü, borsanın dolar bazlı yüzde 32 yüksek performans göstermesinin yatırımcıların daha fazla ilgisini çektiğini ve endekse Moody’s’in kararının pozitif yansıdığını ifade etti.
Küçük, teknik açıdan 11.350 puan seviyesi üzerinde kapanışların öngörülerini desteklediğini belirtti. Temmuz sonuna kadar 11.500 puan seviyesinin test edilmesiyle, Ağustos ayında 11.500 ile 12.000 puan aralığının yatırımcıların hedefinde olabileceğini söyledi.
Altın Fiyatları ve ABD Merkez Bankası Etkisi
Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarından sonra faiz indirimi beklentilerinin artmasıyla yükseliş kaydetmişti. Mehmet Küçük, Powell'ın faiz indirim beklentileri devam ettiği sürece altında her geri çekilmenin yatırımcılara yeni bir alım fırsatı verebileceğini belirtti. 2.500 lira ve altındaki seviyelerin yatırımcılarda kademeli alım için talep oluşturacağını söyledi.
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller’ın Temmuz ayında bir faiz artırımından yana olduğunu ve enflasyondaki görünümün devam etmesi halinde yıl sonundan önce bir çeyrek puan daha artırım olabileceğini belirttiğini hatırlatan Küçük, bu açıklamaların ons altın fiyatlarına düşüş olarak yansıdığını ve gram altın fiyatında geri çekilmelere yol açtığını ifade etti.
Dolar/TL ve ABD seçimleri
Küresel ekonomide ABD seçimleri öncesi dolar endeksi 104 seviyesi üzerinde tutunma çabasını sürdürüyor. Mehmet Küçük, ABD başkan adayı Joe Biden’ın sağlık sorunları nedeniyle seçimlerden çekilmesinin ardından dolar endeksinde yeniden yukarı yönlü toparlanma çabası görüldüğünü belirtti. Biden’ın yerine yardımcısı Kamala Harris’i desteklediğinin bilindiğini söyledi. Dolar/TL her ne kadar TCMB politikalarıyla desteklense de önümüzdeki aylarda ABD seçimleri öncesinde yaşanacakların ve seçim sonuçlarının yıl sonu beklentilerini belirleyeceğini vurguladı.
Küçük, yabancı bankaların yıl sonu için dolar tahminlerinin 37 TL ve üzerinde kalmaya devam ettiğini belirterek, "Önümüzdeki 5 ay için bu yüzde 10 getiri marjı anlamına geliyor. Yıl sonu için dolar talebinde düşüş gerçekleşirse 35 ile 37 TL arasında seviyeler gündeme gelebilir," değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak : PHA


Anahtar Kelimeler: gözler tcmb'nde: politika faizi ne olacak?

İlginizi Çekebilir

Borsa'da neler oluyor?

Türkiye startup ekosistemi çekiciliğini koruyor

Keşan TSO 32. WorldFood İstanbul Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı’na katıldı

Melek yatırımcılarla girişimciler buluşacak

Hisarcıklıoğlu: “OVP ile önemli bir yol haritası sunuldu”

Avrupa'nın en güçlü gıda perakendecisi seçildi

Yeni OVP 'Resmi'leşti!

Borsa'da çalkantılı günler yaşanıyor

D-Marin, prestijli yatçılık etkinliklerinde deniz tutkunlarıyla buluşuyor

IC Holding’de CEO Görevini Can Çaka devraldı

Küresel Piyasalarda Altın ve Petrol Fiyatlarında Sert Düşüş Yaşandı

ÇİMKO’DAN 80 MİLYON TL’LİK ÇEVRE YATIRIMI VE ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE KARBON SALIMINI AZALTMADA YENİLİKÇİ ADIMLAR

Bakan Bolat açıkladı... E-kolay İhracat Platformu kuruluyor

Bakan Bolat Mısırlı mevkidaşıyla görüştü

TERA ve BARİKAT'tan dev ortaklık