Gülümseme, mutluluğun artmasına öncü oluyor

Gülümseme, mutluluğun artmasına öncü oluyor

Gülümseme, mutluluğun artmasına öncü oluyor
YAŞAM 6.10.2023 19:06:00 136 0

Gülümsemenin, mutluluk veya bazen karşısındakine cesaret veren, kimi zaman alay eder görünen ya da komik olana gülümsemek gibi birçok şekilde gerçekleştiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, gülümsemenin önemine vurgu yaptı.

İSTANBUL (İGFA) - Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, 6 Ekim Dünya Gülümseme Günü dolayısıyla gülümseme ve gülmenin insan psikolojisine etkisini anlattı.

“Araştırmalar bebeklerin anne karnında gülmeye başladığını gösteriyor, her ne kadar henüz bilinç olmasa da bazı ultrasonlarda görünen gülümseme görüntüsü ebeveyne büyük mutluluk katıyor” diyen Dr. Yıldız Burkovik, bebeklerin doğumdan sonra uyurken gülümsemeleri reflekse bağlı olsa da 3. aydan sonra artık bebeğin bilinçli olarak gülümseyerek cevap verdiğini kaydetti.

Yaşamda gülümsemeyi arttırma ya da azaltmanın insanların elinde olduğunu dile getiren Dr. Yıldız Burkovik, “Bir çekimdir gülümseme. Gülümseme eğer içten gelerek yapılırsa karşıdaki kişiye olumlu bir etki olarak geçer. Sahte bir gülümseme çoğu kişi tarafından algılanır, yapay olduğu fark edilir. Üzerindeki duyguyu hissedebilmek ve yaşantı içinde getirdiği etkiye bakabilmek önemlidir. İçtenliği hissettiriyorsa işte o gerçek gülümsemedir.” diye konuştu.

Gülümsemenin çeşitlerine de atıfta bulunan Dr. Yıldız Burkovik, şunları kaydetti:

“Mutluluk veren, başaracaksın tarzında karşıdakine cesaret veren gülümseme, alay eder görünen, küçümseyen, kınayan, aşağılayıcı bir gülümseme ya da komik olana gülümseme gibi birçok şekilde bilinir. Yaratılan etki de bu çeşitlerden hangisini içeriyorsa ona göre yaşanır. Gülümseme herkese ayrı bir anlam verir. Kimine sevgi, kimine özlem, kimine mutluluk, kimine de yanında sevdikleri olmadığında veya isyan duygusu içinde olduklarında acı verebiliyor"

Doğal ve içten bir tutumla yapılan gülümsemenin her koşulda güzel duygular hissettireceğini anlatan Dr. Yıldız Burkovik, “Bir etkileşime geçebilmek için sadece gülümsemek değil, yumuşak tonla da konuşabilmek önemlidir. Aslında herşey bir bütündür. Beden dili ve sesin kullanımı ile birlikte göz temasının kurulması kişilerin sağlıklı iletişime geçmeleri için başlangıçtır. Her çocuk ya da yetişkin olumlu davranış şekline bakarak kişilerle iletişime girip girmeyeceklerine karar verirler. Dolayısıyla tatlı bir bakış, hoş bir tebessüm içteki mutluluğun dışarı çıkmasını sağlar. Huzuru yaşatan gülümseme ise dışarı çıkan mutluluğun artmasında bir öncüdür" dedi.

Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, gülümsemenin vücudun hormon seviyelerini düzenlediğine dikkati çekerek, insanın beden ve ruh dengesinin bozulmasına sebep olduğunu kaydetti.


Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

MMB'den 'Kanal İstanbul' açıklaması

"Islık Çalmak İstiyorum" Tiyatrosu: Filistin’in Acı Dolu Hikayesi

Gençlik ve Anlayış: Sessiz Çığlıkları Duyabiliyor Muyuz?

Ankara'da Vision Board Atölyesi

Gaziantep'te alzheimer danışanları için akıllı saat!

Kaşkaldere Kavşağı'na her yönüyle tam not

Yakın köy evliliklerinde görünmeyen tehlike

Tedavisi Tamamlanan Yavru Akdeniz Foku Doğal Ortamına Döndü

Malatya'da hayvan hastanesi hizmete girdi

PTT'den yılın ilk pulu Ata'ya

Kadın Oyunları Festivali 8 şehirde izleyicisiyle buluşuyor

Bahçeli'den Ferdi Tayfur için duygusal paylaşım

Arabesk müziğinin efsanesi Ferdi Tayfur vefat etti

Rutin yaşam tarzı yaşlanmayı hızlandırıyor!

Eski bakan Nahit Menteşe son yolculuğuna uğurlandı