Hakkari Üniversitesi'nden tartışmalı ihale

Hakkari Üniversitesi'nden tartışmalı ihale

Hakkari Üniversitesi
GÜNDEM 8.07.2023 12:31:00 88 0

2008 yılında kurulan Hakkari Üniversitesi ilk yıllarında eğitim verebilecek yapısı bulunmadığı için kentin farklı noktalarında yapı kiralama ve satın alma yöntemi eğitim öğretim hayatını sürdürdü.

Alt yapı eksikliği nedeniyle öğrencileri uzunca bir süre Adana ilindeki Çukurova Üniversitesinde eğitim gören Hakkari Üniversitesi Zeynel Bey Yerleşkesi'nin tamamlanması ile rahat bir nefes aldı.

Ancak 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Merkezli depremlerin ardından deprem testi negatif çıkan Çölemerik Meslek Yüksekokulu için yıkım kararı alındı.

Bu karar üzerine Hakkari Üniversitesi Rektörlüğü, 3 bin 450 metrelik alanda bulunan ve içerisinde çift blok halinde 6 katlı yapı ile AHS alışveriş Merkezi ve otoparkın bulunduğu arsayı inşaat yapımı karşılığında satışa çıkarttı.

Kentin en işlek noktalarından birinde bulunan ve üniversiteye gelir getiren arsa ile yapıların inşaat yapım işi karşılığında ihale edilmesi tartışma konusu oldu.

Tartışmalı ihale ile ilgili görüşüne başvurduğumuz Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, söz konusu arsanın ticari alan olduğunu bu konuyu görüşülmesi gereken yerler ile görüştükten sonra bu kararı aldıklarını söyledi.

Üniversitelerin genel olarak şehir dışında eğitim öğretim faaliyetini sürdürdüklerini belirten Rektör Pakiş, “Burası bir dönem işimize yaradı. Fakülte derslikleri eğitim öğretim faaliyeti için uygun değil. Burası bütünlüklü bir proje ile değerlendirilebilecek bir yer. Ancak bizim bütçemiz buna uygun değil. TOKİ bu arsa üzerinde büyük bir iş merkezi yapma teklifinde bulundu. Biz kabul etmedik. Çünkü bizim böyle bir görevimiz yok” dedi.

Çölemerik Meslek Yüksekokulu için deprem riski nedeniyle yıkım kararı alındığını söyleyen Pakiş, üniversite mülkiyetinde bulunan arsa ve yapıların yeni yapılacak inşaat karşılığında ihale ettiklerini ve Cumhurbaşkanlığı Strateji Daire Başkanlığı’nın denetiminde bu kararı hayata geçirdiklerini kaydetti.

Rektör Pakiş, Çölemerik MYO ile Sağlık MYO’da okuyan öğrencilerin mağdur olmaması için nasıl bir tedbir aldınız? şeklindeki soruya “Binamız 2 yılda tamamlanmış olacak. Biz bu süreçte fakülte dersliklerini kullanmaya devam edeceği. Biz gerekli tedbirleri aldık. Yapacağımız yapılar tamamlana kadar öğrencilerimiz fakülte derslikleri ve kampüs alanındaki dersliklerden yararlanacak” şeklinde konuştu.

Hakkari Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığınca 30 Mayıs tarihinde yapılan arsa karşılığı inşaat ihalesinde; mülkiyeti Üniversiteye ait taşınmazların bedeli 72.360.000,00 TL olarak belirlenirken, Karşıyaka Mahallesinde yapılacak inşaatın maliyeti ise 71.859.094,93 TL olarak belirlendi. Aradaki 500.905,07 TL fark da üniversitenin hesabına yatırılacak.

Hakkari Üniversitesi ilk kurulduğu yıllarda yer sorunu bulunduğu için dönemin Valisinin oluru ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği mülkiyetinde bulunan Pehlivan Mahallesinde yaklaşık 4 bin metrekare alanda kurulu çift bloklu 6 katlı bina, AHS alışveriş merkezi binası ile oto park 4 milyon TL karşılığında üniversiteye satmıştı.

Dönemin üniversite yönetimi ise eğitim öğretim faaliyeti sürdürebilmek için yaklaşık 2 milyon TL'lik bir masraf yapmıştı.


 


İlginizi Çekebilir

Bakan Kurum Malatya'dan seslendi... Afetzedelerin yüzü gülene kadar buradayım!

Bakan Tekin İstanbul'da okul yöneticileriyle buluştu

Dışişleri'nden UEFA'ya Demiral tepkisi

İş insanın Serdar Özyurt'tan Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin'e ziyaret

'Sarsılmaz' yüksek ateş gücünü 'kuleye' çıkardı

Antrikot ve döşden burger yaptı, ailelerin vazgeçilmez durağı oldu - Videolu Haber

Pençe Kilit'te 9 terörist etkisiz!

Gurbetçilerden destek vergisi iddiasına İletişim'den açıklama

7 ton 250 kilogram gıda ürünü imha edildi

Altı ayda 105 milyona yakın yolcu

İçişleri: Provokatörlere göz açtırılmayacak

Stratejik Planlama Toplantısında muhtarların görüşleri alındı

Türkiye’nin Gizemli Obruğu Yeşilgöz, ziyaretçilerin uğrak noktası olacak

Şehitkamil Belediyesi’nden güvensiz gıdaya sıfır tolerans

Lise tercihi yapacak öğrenci ve velilere önemli öneriler