TARIM/HAYVANCILIK

TARIM/HAYVANCILIK Haberleri

Hakkari’de zorlu yayla göçü başladı

Hakkari’de zorlu yayla göçü başladı

Hakkari’de zorlu yayla göçü başladı
TARIM/HAYVANCILIK 20.06.2023 12:20:00 104 0

Hakkari'de, yazın gelmesiyle besiciler, koyun sürüleriyle yüksek rakımlı yaylalara çıkmaya başladı. Günler süren zorlu yolculuk sonrası besiciler, sürüleri ile yaklaşık 5 ay yaylalarda kalıyor.

Hakkari’de havaların ısınmasıyla yayla sezonu da açıldı. Her yıl olduğu gibi bu sene de besiciler, köylerden küçükbaş ve büyükbaşları ile birlikte yaylalara çıkmaya başladı.

Kent merkezine bağlı Kırıkdağ köyünde yaşayan besiciler baharın ilk aylarında köylerinin çevresinde otlattıkları hayvanlarını, Cennet Cehennem Vadisindeki Spixane ve Bala yaylalarına çıkarttı.

Cilo ve Reşko Dağlarının eteklerindeki serin yaylalarda hayvanlarını otlatan yaylacılar burada kaldıkları süre içinde hem kış aylarında tüketecekleri süt ürünlerini elde ediyor hem de hayvanlarının otlarını biçiyor.

Yıllardır besicilik yaparak ailesini geçindiren Ramazan Öztürk, ilerleyen yaşına rağmen yaylaya çıkan köy sakinlerinden biri. Her yıl olduğu gibi bu yılda havalar ısınınca yayla yoluna koyulmaya başladıklarını belirten Öztürk, doğanın sert yapısına ve coğrafyanın zorluluğuna aldırış etmeden çıktığı yaylada hem koyunlarına bakıyor hem de koyunları için kışlık ot biçiyor.

20 gündür yaylada olduğunu belirten Gule Özturk ise geceleri etkili olan soğuk hava gündüz ise kavurucu güneş altında berivanlık yapıyor.

‘Hayat zor çalışmaya mecburuz’ diyen Gule Ana elektriğin olmadığı yaylada kurdukları çadırda bir yandan yemek ve ev temizliği işleri ile uğraşıyor bir yandan da koyun sağıp peynir ve yoğurt yapıyor.

Lokman Adıyaman isimli vatandaş da yıllarca beslediği koyunlarını sattığını ancak yayla aşkından vazgeçmediğini anlatıyor ve ekliyor. “Yaşamımız hayvancılık üzerinedir. Zorluğu olan bir iş ancak biz bu işe alıştık bu şekilde geçinip gidiyoruz. Ne olursa olsun biz buraları terk etmeyeceğiz” diyor.

Yazın kavurucu sıcağında Cilo buzullarının çevresindeki yüksek rakımlı Spixane ve Bala Yaylalarına çıkan Kırıkdağlılar 5 aylık süreçte kendi ihtiyaçları olan peynir ve yoğurdu tuttuktan sonra ihtiyaç fazlasını da satıyor. Böylelikle bakmakla yükümlü oldukları hayvanlarının kışlık yem ihtiyaçlarını karşılıyorlar.


Anahtar Kelimeler: Hakkari’ zorlu yayla başladı

İlginizi Çekebilir

Alaşehir’de Çeşitli Üzüm Festivali Başlıyor: Sultaniye ve Alternatif Üzümler Sergilenecek

İyi Tarım ve Organik Tarım Daire Başkanı Rize’de Üreticilerle Buluştu

Kozan’da Islah Edilen Meralar Hayvancılığa Kazandırılıyor

Bakanlık Açıkladı! Hibe Tutarı 21,3 Milyar Liraya Ulaştı

Güdül Belediyesi ve Ankara Üniversitesi Tarımda İşbirliği İçin Bir Araya Geldi

Tarımda Drone Devrimi: Verimlilik ve Sürdürülebilirlik Bir Arada

Tarım ürünleri aylık ve yıllık arttı

Maviyemiş'le yeni tanışan Pazaryeri'nde ilk hasat

Bayraktar Toprak Geleceğimizin Hazinesi

Milletvekili Asu Kaya 'Tarım işçilerinin feryadı duyulsun’

Beylikdüzü'nde yazlık fideler toprakla buluştu

İklim değişikliği bal arılarını etkiledi!

Konya Pancar Ekicileri ve Pankobirlik kuruluşu başarısını kanıtlıyor

Çiftçilere reflektör dağıtıldı

Tarımsal üretim kredilerinin esasları belirlendi